Blog & nieuwsoverzicht

Vandaag nam het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) maatregelen om het ‘Social distancing’ in de supermarkten te handhaven (https://nos.nl/artikel/2328165-minder-klanten-tegelijk-in-supers-en-drogisterijen.html).

Maximaal mag er nu nog één bezoeker per 10 m² supermarkt de winkel in. In een gemiddelde Albert Heijn van 1.400 m² zouden dus 140 klanten tegelijkertijd binnen mogen zijn. Naar mijn mening zijn maatregelen die zorgen dat mensen afstand tot elkaar bewaren noodzakelijk, maar dit is er eentje waarvan ik denk dat er iets beter over nagedacht had moeten worden.

Ik zal uitleggen waarom ik dat vind.

“Bent u de sluitingen aan het bijhouden? Deze winkel van mijn vader is vanaf morgen ook dicht hoor!”

Gisteravond laat heb ik een rondje Slotlaan in Zeist gedaan vanwege mijn eigen nieuwsgierigheid en ook om u toch nog een beetje te kunnen blijven voorzien van feitelijke informatie. Bizar maar waar, het eerste verkooppunt dat ik tegenkwam: Hotel Corona. Je verzint het toch echt niet.

Wees gerust, ik ben (uiteraard) op gepaste afstand gebleven van de 3 andere personen die ik gedurende 1 uur slotlaan tegenkwam.

Het Corona virus heeft grote gevolgen voor veel sectoren en zeker ook voor de retail. In een sector die al jaren in de hoek zit waar de klappen vallen zal een omzetuitval die enkele weken of langer gaat duren desastreuze gevolgen hebben. Om een beeld te schetsen van hoe groot de gevolgen zijn, hebben PFM Footfall Intelligence en Locatus als marktleiders in passanten tellen hun gegevens gecombineerd en onderstaande analyse gemaakt.

English | Francais

Nieuw jaar, nieuwe cijfers. Net als vele anderen ben ik dol op cijfers en lijstjes en ook dit jaar brengen wij weer de Factsheet Retaildata Benelux uit. Wij verzamelen nu al ruim 20 jaar retailinformatie. Dat begon in Nederland, maar inmiddels doen we dat al ruim 13 jaar voor de gehele Benelux. De data van deze drie verschillende landen zetten wij ook in 2020 weer graag voor u op een rij.

Dat het op veel plaatsen niet goed gaat met de winkelstraten kunnen we zelf aan den lijve ondervinden. Maar hoe is dit ten opzichte van eerdere jaren, en wat verwachten we van de toekomst? Dat is waar de Retail Risk Index over gaat.

Franstalig

Voor het 12e jaar op rij is de leegstand van het aantal handelspanden in België gestegen. Dit jaar is een historisch hoog niveau bereikt van 11,2%. Begin vorig jaar bedroeg de leegstand nog 10,3%. De stijging van 0,9 procentpunten in 2019 is ook nog de sterkste stijging sinds Locatus de leegstand in België bijhoudt.

Franstalig

Wat is er het afgelopen jaar veranderd in de Top 100 van winkelformules? En welke verschuivingen zien we als we langer terug kijken?

Wijzigingen in de Top 10

De Belgische Top 10 van winkelformules op basis van het aantal verkooppunten wordt nog steeds overheerst door de bankensector.

Aan het begin van het jaar zetten wij altijd een aantal facts & figures op een rij. Zo maakten wij twee weken geleden de stijgende winkelleegstand bekend. En nu kijken we naar de Top 100 van winkelformules in Nederland. Wat is er het afgelopen jaar veranderd in de Top 100 van winkelformules? En welke verschuivingen zien we als we langer terugkijken?

Na een aantal jaren van dalende leegstand is vorig jaar de leegstand voor het eerst sinds 2015 weer opgelopen. De leegstand steeg van 6,7% op 1 januari 2019 naar 7,3% op 1 januari 2020. Na een aantal jaren van herstel, zijn we weer bijna terug bij de piek (7,5%) in 2015.

Locatus heeft dit voor- en najaar voor het 18e jaar op rij passantentellingen uitgevoerd. Dit jaar hebben wij 92 tellingen uitgevoerd in 71 winkelgebieden. In de eerste vier jaar waarin wij telden fluctueerde het druktebeeld nog een beetje van jaar tot jaar. Sinds 2005 is er echter een dalende lijn ingezet en ook dit jaar zien we weer een lichte daling van het aantal passanten.