Blog & nieuwsoverzicht

Read in English

“De cijfers van Locatus? Die gaan toch alleen over de winkelketens?” Deze en meer aannames horen we zo nu en dan. En dat is jammer. Want onze database is uitgebreider dan menigeen beseft. En daar kunt ook u van profiteren! We zetten de meest gehoorde aannames en misverstanden eens op een rij. En hoe het echt zit…

Read in English

Met de MAPIC op de agenda is het weer eens tijd om in onze Europese database te duiken. Voor dit blog kijk ik naar de data van de 63 grootste winkelgebieden in de binnensteden, verspreid over 21 Europese landen.  Deze gegevens helpen ons trends zoals leegstand, bezoekersaantallen en de aanwezigheid van grote winkelketens in de belangrijkste winkellocaties van Europa op te sporen.

Verschuift het winkelaanbod richting waar de consument koopt? Of volgt de consument de verschuiving in het winkelaanbod? Het is een beetje het verhaal van de kip en het ei. België kent een grote fysieke spreiding in het winkelaanbod. Winkels zijn echt overal te vinden. In centrumgebieden, op baanconcentraties, in retailparken en tot slot een groot deel solitair gelegen.
Hoe is dit veranderd in de afgelopen 10 jaar?

Appingedam en de procedure over de Dienstenrichtlijn heeft onze sector de afgelopen maanden flink bezig gehouden. Maar hoe zit het nu met deze Dienstenrichtlijn?

De EU wil de interne markt versterken door concurrentie te bevorderen. Daartoe is “de Dienstenrichtlijn” opgesteld. Eén van die richtlijnen regelt dat bedrijven zich onbelemmerd overal in Europa kunnen vestigen.

Blog in English

Tijdens de Locatus Summerclass kwam de dynamiek van de huidige winkelmarkt uitgebreid aan de orde. Conclusie: er hangen donkere wolken boven de winkelmarkt. Gertjan Slob eindigde zijn presentatie met een persoonlijk voorbeeld. Hier was ooit de winkel van mijn ouders, nu zijn er kantoorpanden en niemand die deze winkel nog mist…

We zien een onomkeerbare verandering in koop- en verkoopgedrag.

Blog in English

De zomer in Nederland kent nog een laatste onwennige oprisping, maar zal weldra van kleur verschieten naar de Indian Summer en zich uiteindelijk onvermijdelijk moeten overgeven aan de nakende herfst. En ik -bofkont-, mag er voor Locatus nog één keertje op uit, om het laatste uitgeknepen restantje niet geïnventariseerde winkelgebieden in het altijd zonnige Spanje in kaart te brengen. Hoe leuk is dat !

Terwijl ik mijn koffer pak om weer naar Spanje te gaan voor Locatus, lees ik opmerkelijk nieuws: Alibaba opent haar eerste fysieke AliExpress Experience Store met 1.000 artikelen (voornamelijk elektronica) op 760 m2 in winkelcentrum Xanadú in Madrid. Joh, da’s een mooi toeval. Mijn trip start en eindigt in de Spaanse hoofdstad en het moet wel heel raar lopen wil ik niet een uurtje kunnen vrijmaken om AliExpress Plaza zelf te kunnen aanschouwen.

Al lange tijd zijn er geruchten dat Hudson’s Bay uit Nederland wil vertrekken. Dit weekend zijn plannen uitgelekt, waaruit blijkt dat Hudson’s Bay eind dit jaar Nederland zal verlaten. Die aftocht zal niet zonder slag of stoot gaan, want Hudson’s Bay zal iets moeten met de doorlopende huurcontracten. Een vertrek uit Nederland ontslaat Hudson’s Bay niet van aangegane huurverplichtingen. Het gaat om veel geld met zo’n 150.000 m² op goede locaties en huurcontracten met een looptijd van soms wel 20 jaar.

Wanneer ik terugkom van vakantie puilt mijn mailbox meestal uit. Dan is mijn DELETE knop even mijn grootste vriend. Maar soms ben ik iets te enthousiast en verdwijnen interessante nieuwsberichten ongelezen.

Terwijl er de afgelopen weken flink wat interessante blogs, krantenartikelen en radio-items voorbij kwamen. Het begon allemaal met onze halfjaarlijkse analyse van de winkelleegstand. Daar zien we ineens een kentering…

Nederland heeft 17 branches waar de afgelopen 10 jaar meer dan 500 winkels verdwenen. De branche Postkantoor is met 99% zo goed als vertrokken uit het winkelbeeld. Dames- en Herenmode laat relatief de laagste daling zien binnen deze top 17: -18%. Maar dat zijn nog steeds 764 winkels in 10 jaar tijd.

Zo’n 800.000 jaar geleden vond één van onze voorvaderen het vuur uit. Dankzij deze uitvinding kunnen we koken en dus ook aardappelen, graan en rijst eten. Sinds die oertijd zijn enorm veel ontdekkingen gedaan. Nieuwe technologieën volgen elkaar in steeds rapper tempo op, met nieuwe leefgewoontes tot gevolg.