?>

Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Het beleid van de afgelopen zeventig jaar dreigt momenteel door één jaar Corona compleet teniet te worden gedaan. Al sinds de Tweede Wereldoorlog is het overheidsbeleid gericht op het behouden van krachtige binnensteden. Een heel ander beleid dan in veel andere Europese landen. En met succes, want de leegstand in Nederland is lager dan in veel andere landen. We hebben hierdoor in Nederland een fijnmazige detailhandelsstructuur die nog steeds past, vooral nu de vergrijzing toeslaat en ‘dichtbij’ belangrijk is.

Momenteel lijkt het behouden van krachtige binnensteden echter gehéél van de agenda.

Aan het begin van elk jaar stellen we weer de Top 100 van winkelformules vast. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? En wat zijn de opvallendste veranderingen ten opzichte vorig jaar of ten opzichte van 10 jaar geleden?

De leegstand in België loopt van jaar tot jaar op. Onze eerste meting was in 2008, toen bedroeg de leegstand 5,1%, oplopend tot 11,2% begin 2020. Met het uitbreken van de Corona pandemie in 2020 kreeg de Belgische retail met ongekende uitdagingen te maken. Alle horeca en niet-essentiële winkels moesten twee keer voor langere tijd dicht. In de periodes dat alles wel open mocht, waren er nog steeds zulke vergaande beperkingen dat het behalen van een goede omzet zeer lastig was.

Aan het begin van elk jaar stellen we weer de Top 100 van winkelformules vast. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? En wat zijn de opvallendste veranderingen ten opzichte van vorig jaar of 10 jaar geleden?

Op 3 februari werd het eerste Covid-19 geval in België vastgesteld, een persoon die was gerepatrieerd uit Wuhan. Een maand later greep het virus snel om zich heen. Op 13 maart zag de regering zich genoodzaakt vergaande maatregelen te treffen om het virus te beteugelen en kreeg Covid-19 ook de Belgische economie in haar greep. Door langdurige sluitingen dit voorjaar werd met name de retail zwaar getroffen. In de zomer werd een groot deel van de maatregelen weer versoepeld, maar na het oplopen van het aantal besmettingen dit najaar, kreeg de retail opnieuw te maken met vergaande beperkingen, die pas in december weer werden afgebouwd.

Welke gevolgen kunnen we nu al vaststellen en welke factoren zijn bepalend voor de sporen die corona achterlaat? En wat zegt dit over de toekomst?

De winkelstraten zijn leger dan ooit tevoren. Als je door het centrum van een willekeurige stad loopt is het stil, heel stil. De drogist die wel open mag, maar omringd is door modewinkels, is uitgestorven. De rolluiken zijn op vele plaatsen naar beneden.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de retail.

Deze keer geen blog, maar een verwijzing naar een webinar van VBO makelaars. Samen met Marcel Evers (Business Development INretail) en host Roland Koopman (journalist RTLZ) bespreken we de ontwikkelingen in de retailmarkt en de gevolgen voor het winkelvastgoed. Het gaat niet alleen over de gevolgen tijdens corona, maar ook over de ontwikkelingen die al gaande waren en de verwachtingen voor de toekomst.

Op maandag 28 september 2020 was er de persconferentie van Mark Rutte, waarbij nieuwe strenge maatregelen werden afgekondigd: ga niet naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag als het niet strikt noodzakelijk is, ga zoveel mogelijk in je eentje winkelen en boodschappen doen en werk weer zoveel mogelijk thuis.

Effect op winkelpassanten gemeten

Natuurlijk zijn wij als Locatus heel benieuwd naar het effect van de afgekondigde nieuwe maatregelen op de passanten in de winkelstraten.

Het is bijna 7 maanden geleden dat het eerste Covid-19 geval officieel vastgesteld werd in Nederland. Twee weken later ging Nederland in lockdown – met grote gevolgen voor de Nederlandse economie. Veel retailers zagen hun omzet enorm dalen of zelfs tot stilstand komen. Langzaamaan krabbelt menig ondernemer overeind, maar het gevaar dreigt nog steeds. Welke gevolgen kunnen we nu al vaststellen en welke factoren zijn bepalend voor de sporen die corona achterlaat? En wat zegt dit over de toekomst?

Toen Jurgen Mutsaers op oudejaarsavond toostte op het nieuwe jaar, dacht hij aardig te weten wat 2020 voor hem in petto had. Hij werkt ondertussen al weer 20 jaar ‘in ’t veld’ om voor Locatus retaildata te verzamelen. Dan weet je wel wat het werkritme is, maar dit jaar verloopt het toch anders dan anders…

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.