Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Locatus stelde op verzoek van Vastgoedmarkt een lijst op met de meest aansprekende winkelstraten – op basis van aan vastgoed gerelateerde data. Daar blijken enkele verrassingen tussen te zitten.

Dit voorjaar heeft Locatus tellingen uitgevoerd in 53 winkelgebieden in de Benelux. 46 van deze tellingen zijn uitgevoerd in Nederland, zes in België en ook het centrum van Luxemburg-stad is geteld. Met deze resultaten kijken we hoe de passantenaantallen zich post corona ontwikkelen. De conclusie is dat het herstel na corona doorzet.

In 2014 nam investeringsfonds MGF een minderheidsbelang in Locatus, onderzoeksbureau in retail- en locatiedata, om de groei van Locatus te versnellen. In de afgelopen jaren heeft de onderneming een sterke ontwikkeling doorgemaakt en nu neemt het management van Locatus alle aandelen over van MGF. Beide partijen kijken tevreden terug op een prettige en succesvolle samenwerking.

Wonen, werken en winkelen: we zien steeds meer verstrengeling. Kantoor- en retailpanden transformeren naar woningen. Winkels veranderen in werkplekken. Nieuwe woningen bepalen het potentieel voor extra winkels. Het is allemaal met elkaar verweven.

Het Nederlands-Belgische Ahold Delhaize heeft in België voor opschudding gezorgd met haar plan om de eigen winkels over te gaan dragen aan franchisenemers. Het Delhaize personeel is zelfs van plan om op te trekken naar Zaandam. Om ook daar te gaan protesteren. Steeds meer buitenlandse supermarktketens betreden – vaak vanuit Nederland – de Belgische markt. Hoe heeft deze invasie de Belgische markt veranderd?

Geachte heer de Jonge, beste Hugo,

Ik zou niet graag in uw schoenen staan.

Na jarenlange verwaarlozing van “de woningmarkt” heeft u de taak gekregen dit op te lossen in 10 jaar tijd.

Het lijkt me een vrijwel onmogelijke opgave. 

“De cijfers van Locatus? Die gaan toch alleen over de grotere winkelgebieden en de winkelketens?” Deze en meer misverstanden horen we zo nu en dan. En dat is jammer. Want onze database van de Benelux is landsdekkend: we hebben informatie over élk verkooppunt. Daarom zetten we de meest gehoorde misverstanden af tegen hoe het nu echt zit.

Overal zijn winkels. Het dorpje waar ik vroeger opgroeide had toch nog twee kleine supermarkten, een fietsenmaker, een bakker en een drogist. En waarschijnlijk nog een paar winkels die ik me niet meer herinner. Maar waar hebben we het nu over als we naar het grote geheel kijken? Hoeveel verkooppunten hebben België of Nederland? En hoeveel winkelmeters zijn dat dan?

Mijn naam is Lena Zijlstra, ik ben 26 jaar en afgestudeerd in de master Real Estate Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een gastcollege door Gertjan Slob van Locatus, waarin de afnemende passantenaantallen tijdens Covid-19 een groot thema was, gaf mij inspiratie voor een onderzoeksonderwerp. En zo geschiede. Ik startte in februari 2022 mijn afstudeerstage bij Locatus. Hier heb ik onderzoek gedaan naar de relatie tussen passantenaantallen en winkelleegstand.

Data zit in ons DNA.
Zeker retaildata.

Maar welke data nu precies?
En hoe helpen deze retaildata u verder?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.