?>

Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Elk jaar weer duiken we weer onze database in om de Top 100 winkelformules op te stellen. Welke retailers hebben de meeste filialen? En welke de meeste winkelmeters? En welke verschuivingen zijn er ten opzichte van vorig jaar?

Ondanks de maandenlange lockdown in de winter en alle andere problemen die corona voor de retail de afgelopen twee jaar veroorzaakte is de leegstand in 2021 fors gedaald. Gemeten in aantal panden daalde de leegstand van 7,5% aan het begin van 2021 naar 6,8% aan het eind van het jaar. Begin 2021 stonden nog 16.335 panden leeg, aan het eind van 2021 waren dat er nog 14.579, een afname van 1.756 panden. 

Corona blijft de wereld in haar greep houden en dat heeft nog steeds haar effect op de winkelstraten. Op dit moment gelden in veel Europese landen weer strenge corona restricties, maar in de zomer en het vroege najaar was er weer redelijk wat mogelijk. In die periode (september en oktober) heeft Locatus 121 tellingen gedaan in 96 verschillende winkelgebieden verspreid door Europa. Bijna al deze winkelgebieden zijn ook in 2018 en 2019 geteld en daarmee kunnen de resultaten worden vergeleken met de situatie voor corona.  

In 2021 drukte consolidatie een grote stempel op het Nederlandse supermarktlandschap. In het begin van het jaar kondigde Deen aan dat Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt hun 80 supermarkten (circa 90.000 m² winkelvloeroppervlak) zouden overnemen. Net na de zomer werd de sector verrast door de aankondiging van de voorgenomen fusie tussen Coop (257 + 50 Coop Compact) en Plus (268).

Sinds de coronacrisis weten we het écht zeker: online ordering en bezorging is niet meer weg te denken. Daar waar veel pizzaketens al decennia thuisbezorgen gold dat tot voor kort nauwelijks voor snackbars & cafetaria’s. De versheid van het product is daar immers nog belangrijker, de consument wil verse, knapperige en warme frites.

Big Data, een veelomvattend en veelgebruikte term. Hoe meer (goede) informatie, des te nauwkeuriger kan een omzetprognose zijn. Dat is duidelijk. Maar welke informatie zorgt voor die betere voorspelling en hoe kun je die informatie verwerken?

Als Locatus zien wij de winkelmarkt al jaren krimpen. Functieverandering is één van de belangrijke redenen dat de leegstand landelijk gezien nog stabiel blijft. Daarom vroegen wij Arno Ruigrok als gastblogger dieper in te gaan op dit fenomeen.

Lunchpauze, tijd om inspiratie op te doen voor mijn blog met een wandeling door de binnenstad van Utrecht. Ik was er zaterdag nog, maar nu vallen me toch andere dingen op. Zoals het contrast tussen de Vintage Stores en de Concept Stores.

Grootste Europese inventarisatie retailpanden en winkelpassanten in één maand

In september 2021 vindt de grootste Europese Locatus ‘operatie’ ooit plaats. Wat we normaliter spreiden over een heel jaar, hebben we door COVID-19 moet opsparen. Maar deze maand gaan we dan ook helemaal los.

Omzetvoorspellingen zijn niets nieuws, maar in vergelijking met tien jaar geleden heeft een enorme ontwikkeling plaatsgevonden. Er zijn veel meer databronnen beschikbaar, de meeste data zijn actueler en accurater en de voorspellingsmodellen zijn veel geavanceerder.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.