?>

Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Het leuke van mijn baan is dat ik regelmatig in de baas zijn tijd winkels en winkelcentra mag bezoeken, hoe leuk is dat. Tussentijds was ik al enkele keren in de Mall of the Netherlands geweest, startend met een rondleiding door de bouw. Ook in Engeland heb ik een paar Westfield centra bezocht, dus ik was redelijk voorbereid op wat ik te zien zou krijgen.

Maar alsnog was ik positief verrast.

Dit jaar brengen we voor de 5e keer de Factsheet uit met retail data van de Benelux. In deze factsheet zijn de belangrijkste kengetallen van België, Nederland en Luxemburg samengevat. Dit geeft inzicht in de huidige stand van zaken. Maar in hoeverre verschilt 2021 van 2017. We zetten de twee factsheets naast elkaar:

Ik zie ze vaak al van verre staan. Vaak in tweetallen, met een tablet of klembord in hun handen. Dan houd ik vanzelf mijn pas in en kijk ik om me heen hoe ik aan dat duo kan ontsnappen. Want 9 van de 10 keer willen ze me wat aansmeren: is het niet De Telegraaf, dan is het wel het NRC of een loterij waar je bijna niet van af komt. En dan zijn er ook nog de enquêteurs… Meestal snelwandel ik in rap tempo langs het tweetal, en mompel – zonder mijn pas in te houden – iets van “geen tijd, geen tijd”.

Hoe zorg je dat winkelend publiek hun mening geeft over je winkel of een winkelgebied?

Gisteren heb ik een blog gepubliceerd over de extreem zorgelijke situatie waarin de Nederlandse retail nu zit en hoe het kabinet daar mee omgaat. In dat stuk kwam ook het winkelen op afspraak aan de orde. Over de precieze berekeningen en de aannames kwamen diverse vragen, vandaar als aanvulling een uitgebreidere toelichting op de effecten van het winkelen op afspraak.

Het beleid van de afgelopen zeventig jaar dreigt momenteel door één jaar Corona compleet teniet te worden gedaan. Al sinds de Tweede Wereldoorlog is het overheidsbeleid gericht op het behouden van krachtige binnensteden. Een heel ander beleid dan in veel andere Europese landen. En met succes, want de leegstand in Nederland is lager dan in veel andere landen. We hebben hierdoor in Nederland een fijnmazige detailhandelsstructuur die nog steeds past, vooral nu de vergrijzing toeslaat en ‘dichtbij’ belangrijk is.

Momenteel lijkt het behouden van krachtige binnensteden echter gehéél van de agenda.

Aan het begin van elk jaar stellen we weer de Top 100 van winkelformules vast. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? En wat zijn de opvallendste veranderingen ten opzichte vorig jaar of ten opzichte van 10 jaar geleden?

De leegstand in België loopt van jaar tot jaar op. Onze eerste meting was in 2008, toen bedroeg de leegstand 5,1%, oplopend tot 11,2% begin 2020. Met het uitbreken van de Corona pandemie in 2020 kreeg de Belgische retail met ongekende uitdagingen te maken. Alle horeca en niet-essentiële winkels moesten twee keer voor langere tijd dicht. In de periodes dat alles wel open mocht, waren er nog steeds zulke vergaande beperkingen dat het behalen van een goede omzet zeer lastig was.

Aan het begin van elk jaar stellen we weer de Top 100 van winkelformules vast. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? En wat zijn de opvallendste veranderingen ten opzichte van vorig jaar of 10 jaar geleden?

Op 3 februari werd het eerste Covid-19 geval in België vastgesteld, een persoon die was gerepatrieerd uit Wuhan. Een maand later greep het virus snel om zich heen. Op 13 maart zag de regering zich genoodzaakt vergaande maatregelen te treffen om het virus te beteugelen en kreeg Covid-19 ook de Belgische economie in haar greep. Door langdurige sluitingen dit voorjaar werd met name de retail zwaar getroffen. In de zomer werd een groot deel van de maatregelen weer versoepeld, maar na het oplopen van het aantal besmettingen dit najaar, kreeg de retail opnieuw te maken met vergaande beperkingen, die pas in december weer werden afgebouwd.

Welke gevolgen kunnen we nu al vaststellen en welke factoren zijn bepalend voor de sporen die corona achterlaat? En wat zegt dit over de toekomst?

De winkelstraten zijn leger dan ooit tevoren. Als je door het centrum van een willekeurige stad loopt is het stil, heel stil. De drogist die wel open mag, maar omringd is door modewinkels, is uitgestorven. De rolluiken zijn op vele plaatsen naar beneden.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de retail.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.