Blog overzicht

Naast de informatie over ruim 4.000 winkelgebieden heeft Locatus ook de data van alle verspreide bewinkeling. Tijdens een bijeenkomst bij de provincie Gelderland werd er door iemand die al jaren bezig is in de Retail de volgende uitspraak gedaan. “Moeten we om de leegstand op te lossen niet af van deze vorm van winkels?” En eigenlijk vond ik het idee niet zo gek. Maar waar hebben we het over?

We zien in onze cijfers dat vele middelgrote en kleinere plaatsen het zwaar hebben. In dit blog ga ik in Nijverdal op zoek naar het verhaal achter de cijfers. De economische crisis is achter de rug, de stad is geen bouwput meer, en er wordt volop samengewerkt om Nijverdal weer op de kaart te zetten. In dit blog vraag ik Jan Scheppink van de ondernemersvereniging en centrummanager Manfred Korbl naar hun aanpak.

Leegstand van winkels is een hot item. Iedereen praat erover mee en weet wel wat de oorzaak is: de crisis, de webwinkels, de regering… Zelfs ons loonstrookje krijgt de schuld dat er winkels dicht gaan. Waar we vaak onvoldoende bij stilstaan, is dat we anders zijn gaan leven. Met de smartphone als middelpunt van ons bestaan.

Bijna heel Nederland heeft inmiddels een mobieltje. In de leeftijdscategorie 13 jaar of ouder is 83% in bezit van een smartphone.

Hoe gaat het met de winkelstraten in Nederland en België? De nieuwste resultaten van de Retail Risk Index (RRI) 2018 zijn bekend: een berekening van het risicoprofiel (kans op stoppen) voor alle winkels in alle winkelgebieden in Nederland en België. Totaal meer dan 270.000 winkels die jaarlijks worden bezocht door de buitendienst van Locatus.

Aalst heeft het voor u.” Met deze slogan prikkelt de stad Aalst retailers om nieuwe filialen te openen. De tweede centrumstad van de provincie Oost-Vlaanderen heeft haar industriële gewaden afgelegd en investeert in een aantrekkelijk winkelgebied voor funshopping. Thomas Verdoodt vertelt welke troeven de stad in handen heeft. En hoe Locatus data de stad helpt met hun retailbeleid.

Deze week komen de Retail Facts 2018 van Nederland en België weer uit met interessante kengetallen over de Nederlandse en Belgische detailhandel.  In dit blog vergelijk ik de ontwikkeling in de retail in Nederland en België met elkaar op basis van 5 punten uit de Retail Facts.

Ter ere van Valentijnsdag dit blog met uitleg en tips in de herhaling (natuurlijk wel met recente cijfers van Locatus).

Probeer je wel eens gezellig een dagje te shoppen met je partner? Of wil je liefst zo snel mogelijk weer naar huis?

Niet iedereen winkelt op dezelfde manier. Sterker nog, dat verschilt nog wel eens tussen mannen en vrouwen. Met als gevolg flinke irritatie of een knetterende ruzie.

De leegstand van handelspanden is in België in 2017 voor het 10e jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2018 stonden 21.027 winkelpanden leeg, 858 meer dan een jaar eerder. De onverminderde stijging geldt zowel voor de aantallen verkooppunten als voor de vierkante meters.

De hoogste leegstand zien we in Wallonië (11,6%), gevolgd door het Brussels Gewest (11.0%), Vlaanderen doet het duidelijk beter dan de rest (9,3%).

Als op een van de drukste zondagen van het jaar heel Nederland thuis blijft vanwege sneeuw en gladheid, zie je dit direct terug in de passantenstatistieken. Zo zien we dat het aantal winkelpassanten in december 2017 bijna 9% lager ligt dan het jaar ervoor. Terwijl we over het gehele jaar gezien juist een stijging in aantal passanten zien.

Al jarenlang wordt de Belgische Top 10 (op basis van aantal filialen) overheerst door banken. Zo ook in 2018. Toch is er een wezenlijke verschuiving te zien. En wel in het aantal filialen per bank. De grootste afnames zijn te zien bij ING (-67 filialen) en KBC (- 63 filialen).

Basic Fit is duidelijk bezig met expansie en is één van de grootste stijgers in de ranglijst.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.