Blog & nieuwsoverzicht

English

Nederland heeft voor een soepelere lockdown gekozen dan veel andere Europese landen. Nederlanders mochten zich vrij blijven bewegen en winkels konden in principe openblijven. Het effect van de intelligente lockdown op de drukte in de winkelstraten hebben wij onderzocht door de passantenaantallen van zeven steden met elkaar te vergelijken: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht versus Brussel, Parijs, Barcelona en Madrid.

Franstalig

Sinds 11 mei mag alle kleinhandel in België weer haar deuren openen, een week later mogen waarschijnlijk de contactberoepen starten en in juni gaan hopelijk geleidelijk cafés en restaurants hun deuren openen. Zullen er veel problemen gaan ontstaan met het handhaven van de 1,5 meter?

Op de eerste openingsdag 11 mei was het al aanzienlijk drukker dan de weken ervoor, maar de passantenaantallen van voor de lockdown worden nog lang niet gehaald. Op een beperkt aantal plekken stonden gisteren rijen om de winkels in te mogen. Toch verwachten wij dat de heropstart van het winkelen in België over het algemeen rustig en geleidelijk zal verlopen.

De eerste weken van de intelligente lockdown was het ongekend rustig in de Nederlandse winkelstraten. In straten met supermarkten, drogisten en/of vers-aanbieders is het nog steeds druk en soms zelf drukker dan voor de lockdown, maar in de andere winkelstraten liep bijna niemand meer. Maar daar begint wel verandering in te komen.

Dinsdag 21 april was de persconferentie van Mark Rutte. Gehoopt was op meer mogelijkheden om weer te gaan ondernemen, bijvoorbeeld in de horeca. Helaas werd die mogelijkheid nog niet geboden. Een van de argumenten om de intelligente lockdown te verlengen voor de horeca is dat een versoepeling zou kunnen zorgen voor te veel drukte op straat, waardoor mensen te dicht bij elkaar zouden komen.

Langzamerhand lijkt er wat ruimte te komen voor een versoepeling van de Covid-19 maatregelen. Voordat maatregelen versoepeld kunnen worden voor een sector, moet die sector zelf met een plan komen om de komende tijd de anderhalve meter afstand tussen mensen te waarborgen. Dat geldt dus ook voor restaurants.

De situatie in de winkelstraten is onvergelijkbaar met ooit tevoren. De winkelstraten zijn leeg, de horeca mag geen gasten meer ontvangen en de supermarkten zijn drukker dan ooit.

Als leverancier van winkelinformatie hebben we de afgelopen weken meerdere keren de vraag gekregen “Weten jullie welke winkels nu wel en welke niet open zijn?”. In normale tijden hadden wij onze buitendienst daarvoor op pad gestuurd, maar dat kan in deze tijd natuurlijk niet. Dus moesten wij een andere oplossing zoeken.

Vandaag nam het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) maatregelen om het ‘Social distancing’ in de supermarkten te handhaven (https://nos.nl/artikel/2328165-minder-klanten-tegelijk-in-supers-en-drogisterijen.html).

Maximaal mag er nu nog één bezoeker per 10 m² supermarkt de winkel in. In een gemiddelde Albert Heijn van 1.400 m² zouden dus 140 klanten tegelijkertijd binnen mogen zijn. Naar mijn mening zijn maatregelen die zorgen dat mensen afstand tot elkaar bewaren noodzakelijk, maar dit is er eentje waarvan ik denk dat er iets beter over nagedacht had moeten worden.

Ik zal uitleggen waarom ik dat vind.

“Bent u de sluitingen aan het bijhouden? Deze winkel van mijn vader is vanaf morgen ook dicht hoor!”

Gisteravond laat heb ik een rondje Slotlaan in Zeist gedaan vanwege mijn eigen nieuwsgierigheid en ook om u toch nog een beetje te kunnen blijven voorzien van feitelijke informatie. Bizar maar waar, het eerste verkooppunt dat ik tegenkwam: Hotel Corona. Je verzint het toch echt niet.

Wees gerust, ik ben (uiteraard) op gepaste afstand gebleven van de 3 andere personen die ik gedurende 1 uur slotlaan tegenkwam.

Het Corona virus heeft grote gevolgen voor veel sectoren en zeker ook voor de retail. In een sector die al jaren in de hoek zit waar de klappen vallen zal een omzetuitval die enkele weken of langer gaat duren desastreuze gevolgen hebben. Om een beeld te schetsen van hoe groot de gevolgen zijn, hebben PFM Footfall Intelligence en Locatus als marktleiders in passanten tellen hun gegevens gecombineerd en onderstaande analyse gemaakt.

English | Francais

Nieuw jaar, nieuwe cijfers. Net als vele anderen ben ik dol op cijfers en lijstjes en ook dit jaar brengen wij weer de Factsheet Retaildata Benelux uit. Wij verzamelen nu al ruim 20 jaar retailinformatie. Dat begon in Nederland, maar inmiddels doen we dat al ruim 13 jaar voor de gehele Benelux. De data van deze drie verschillende landen zetten wij ook in 2020 weer graag voor u op een rij.