Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Het gaat niet slecht met de leegstand in Nederland, ondanks alles daalt deze nog steeds. Als ik pandeigenaren spreek zijn zij redelijk te spreken over de verhuurbaarheid van kleine en middelgrote panden in centrumgebieden. Maar de verhuurbaarheid van grote panden vinden zij vaak lastiger.

Het lijkt weer drukker in de winkelstraten. Zeker in de grote steden. Maar zijn we weer terug bij de drukte van vóór corona? Alhoewel dit soms zo lijkt zeggen de metingen wat anders. Zijn we gewoon niet meer gewend aan de drukte van voor corona?

Het lijkt weer drukker in de winkelstraten. Zeker in de grote steden. Maar zijn we weer terug bij de drukte van vóór corona? Alhoewel dit soms zo lijkt zeggen de metingen wat anders. Zijn we gewoon niet meer gewend aan de drukte van voor corona? 

De vraag die wij ons stelden is: wat is er daadwerkelijk veranderd in de wijkwinkelcentra in de afgelopen decennia? Wat is de invloed van de snelle technologisch en maatschappelijke ontwikkelingen in combinatie met de corona en inflatie?

Mechelen en Hilversum, twee mooie en boeiende middelgrote centra. Beide steden hebben te maken met een teruglopend winkelbestand en zoeken oplossingen voor de leegstand die daardoor in het centrum ontstond. Reden voor ons om hier met onze Locatus Shopviews eens neer te strijken.

Of het nu om België of Nederland gaat, de uitdagingen zijn van dezelfde orde. We vergeleken landelijke ontwikkelingen met middelgrote steden, en nog specifieker Mechelen en Hilversum.

Met temperaturen die oplopen tot boven de 30 graden verlang ik zelf ook naar vakantie. Helaas zit mijn vakantie er al op, dus duik ik maar in de data in plaats van het water. Maar dan wel data die toch nog iets met vakantie te maken hebben: het retailaanbod in de Nederlandse vakantieplaatsen. En dat bleek een hele puzzel.

Met temperaturen die oplopen tot boven de 30 graden verlang ik zelf ook naar vakantie. Helaas zit mijn vakantie er al op, dus duik ik maar in de data in plaats van het water. Maar dan wel data die toch nog iets met vakantie te maken hebben: het retailaanbod in de Belgische vakantieplaatsen. En dat bleek een hele puzzel.

Verandering gaat geleidelijk. De slager vertrekt, een nieuwe lunchroom opent en de schoenenwinkel verhuist naar een retailpark. In kleine stappen verandert de winkelstraat. Maar hoe groot zijn de verschillen na 10 jaar?

Verandering gaat geleidelijk. De bakker vertrekt, een nieuwe lunchroom opent en de schoenwinkel verhuist naar twee straten verderop. In kleine stappen verandert de winkelstraat. Maar hoe groot zijn de verschillen na 10 jaar?

Louis Duhamel is student Vastgoed aan de AP Hogeschool te Antwerpen. Voor het onderzoek van zijn bachelorproef benaderde hij ook Locatus voor data. Louis is geboren en getogen in Mechelen. Deze stad heeft de laatste jaren enorm ingezet op het ontwikkelen van zowel het retailvastgoed in de stad als aan de stadsrand. Deze ontwikkeling was de inspiratiebron voor het thema van zijn onderzoek. 

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.