?>

Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Deze keer geen blog, maar een verwijzing naar een webinar van VBO makelaars. Samen met Marcel Evers (Business Development INretail) en host Roland Koopman (journalist RTLZ) bespreken we de ontwikkelingen in de retailmarkt en de gevolgen voor het winkelvastgoed. Het gaat niet alleen over de gevolgen tijdens corona, maar ook over de ontwikkelingen die al gaande waren en de verwachtingen voor de toekomst.

Op maandag 28 september 2020 was er de persconferentie van Mark Rutte, waarbij nieuwe strenge maatregelen werden afgekondigd: ga niet naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag als het niet strikt noodzakelijk is, ga zoveel mogelijk in je eentje winkelen en boodschappen doen en werk weer zoveel mogelijk thuis.

Effect op winkelpassanten gemeten

Natuurlijk zijn wij als Locatus heel benieuwd naar het effect van de afgekondigde nieuwe maatregelen op de passanten in de winkelstraten.

Het is bijna 7 maanden geleden dat het eerste Covid-19 geval officieel vastgesteld werd in Nederland. Twee weken later ging Nederland in lockdown – met grote gevolgen voor de Nederlandse economie. Veel retailers zagen hun omzet enorm dalen of zelfs tot stilstand komen. Langzaamaan krabbelt menig ondernemer overeind, maar het gevaar dreigt nog steeds. Welke gevolgen kunnen we nu al vaststellen en welke factoren zijn bepalend voor de sporen die corona achterlaat? En wat zegt dit over de toekomst?

Toen Jurgen Mutsaers op oudejaarsavond toostte op het nieuwe jaar, dacht hij aardig te weten wat 2020 voor hem in petto had. Hij werkt ondertussen al weer 20 jaar ‘in ’t veld’ om voor Locatus retaildata te verzamelen. Dan weet je wel wat het werkritme is, maar dit jaar verloopt het toch anders dan anders…

In de meeste blogs van Locatus beschrijf ik landelijke trends. Wat wij doen gaat altijd over landelijke cijfers, algemene cijfers en de grote lijn. Wat er meer op lokaal niveau gebeurt volg ik wel, en in opdracht doe ik er vaak uitspraken over. In mijn blogs vormt het lokale beeld echter zelden het onderwerp.

De afgelopen weken kwamen er echter een paar zaken voorbij waardoor ik vind dat ik daar een uitzondering op moet maken:

Français

Medio maart werden de beperkende corona-maatregelen ingevoerd. Dankzij deze maatregelen was het 11 mei mogelijk over te gaan tot de heropening van de winkels in het Groothertogdom Luxemburg. Deze corona-regelgeving had ook consequenties voor ons, als veldwerkers van Locatus. Na enkele weken telewerken – waarbij we de database van Locatus op verschillende manieren hebben gecontroleerd (lijsten, scraping, internet, bellen) – konden we eindelijk terug naar het veld voor een controle ter plaatse.

U weet gegarandeerd welke van uw winkels de beste omzet draaien. En waar de kosten/baten verhouding het best is. Maar zijn dit ook de winkels die het meest optimaal presteren of had er eigenlijk nog meer in gezeten? Doen andere winkels het misschien relatief veel beter?

De afgelopen weken hebben wij al regelmatig verslag gedaan over de ontwikkeling van de passantenaantallen in deze Corona tijd. Vanaf half april zagen we een redelijk snel herstel van de drukte in binnensteden en op 23 mei lagen de passantenaantallen weer op 56% van wat ze voor Corona waren. Vanaf 23 mei blijft het aantal elke zaterdag stabiel. Ten opzichte van een jaar geleden (zaterdag 15 juni 2019) lag het aantal passanten op zaterdag 13 juni 2020 op 50% van het jaar ervoor. Ondanks de opening van de terrassen sinds 1 juni.

We reisden wat af voor corona om de hoek kwam kijken. Even een museum bezoeken, wat shoppen en lekker eten en drinken in een stad honderden kilometers verderop. We dromen er van op dit moment, maar het is even niet meer zo vanzelfsprekend…

Wat u vast herkent van uw stedentrips is dat je heel wat bekende winkels tegenkomt in de hoofdwinkelstraten (High Streets). Dit blog gaat over deze hoofdwinkelstraten. In hoeverre lijken die op elkaar in de 21 landen waar Locatus data verzamelt? Welke ketens voeren hier de boventoon? Deze Top 100 gaat over de belangrijkste straten in de belangrijkste 62 steden in deze 21 landen.

English

Nederland heeft voor een soepelere lockdown gekozen dan veel andere Europese landen. Nederlanders mochten zich vrij blijven bewegen en winkels konden in principe openblijven. Het effect van de intelligente lockdown op de drukte in de winkelstraten hebben wij onderzocht door de passantenaantallen van zeven steden met elkaar te vergelijken: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht versus Brussel, Parijs, Barcelona en Madrid.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.