?>

Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

De zomerperiode is weer aangebroken. De één duikt dan de zee in, de ander juist in de data. Nu veel mensen op vakantie zijn is er vaak wat extra tijd om eens goed in de data te duiken, zodat u na de zomervakantie goed onderbouwd aan de slag kunt. Kunt u daarbij hulp gebruiken of mist u nog belangrijke informatie?

In de 19e eeuw ging Londen gebukt onder een serie uitbraken van de Cholera epidemie. In die tijd had niemand echt een goed idee waardoor Cholera nu veroorzaakt werd. Tot in 1854 een slimme arts, John Snow, Cholera gevallen in de stadskaart van Londen ging zetten.

Als je online een fototoestel koopt zit je middenin de verkooptechnieken Upsell en Cross sell. Het aanbevolen toestel (beste prijs/kwaliteitverhouding) is nooit het goedkoopste toestel. En nadat je het gekocht hebt krijg je nog een aantal suggesties voor extra items: heb je nog een tas, kabeltje, geheugenkaart nodig?

De afgelopen jaren zagen we de risico’s dat een winkel sluit gestaag toenemen. Begin 2020 bereikte de Retail Risk Index zelfs de hoogste score in de afgelopen 10 jaar. Wat staat ons te wachten als de winkels weer open mogen? Wordt het een slagveld of zal er sprake zijn van een veerkrachtig herstel?

Het leuke van mijn baan is dat ik regelmatig in de baas zijn tijd winkels en winkelcentra mag bezoeken, hoe leuk is dat. Tussentijds was ik al enkele keren in de Mall of the Netherlands geweest, startend met een rondleiding door de bouw. Ook in Engeland heb ik een paar Westfield centra bezocht, dus ik was redelijk voorbereid op wat ik te zien zou krijgen.

Maar alsnog was ik positief verrast.

Dit jaar brengen we voor de 5e keer de Factsheet uit met retail data van de Benelux. In deze factsheet zijn de belangrijkste kengetallen van België, Nederland en Luxemburg samengevat. Dit geeft inzicht in de huidige stand van zaken. Maar in hoeverre verschilt 2021 van 2017. We zetten de twee factsheets naast elkaar:

Ik zie ze vaak al van verre staan. Vaak in tweetallen, met een tablet of klembord in hun handen. Dan houd ik vanzelf mijn pas in en kijk ik om me heen hoe ik aan dat duo kan ontsnappen. Want 9 van de 10 keer willen ze me wat aansmeren: is het niet De Telegraaf, dan is het wel het NRC of een loterij waar je bijna niet van af komt. En dan zijn er ook nog de enquêteurs… Meestal snelwandel ik in rap tempo langs het tweetal, en mompel – zonder mijn pas in te houden – iets van “geen tijd, geen tijd”.

Hoe zorg je dat winkelend publiek hun mening geeft over je winkel of een winkelgebied?

Gisteren heb ik een blog gepubliceerd over de extreem zorgelijke situatie waarin de Nederlandse retail nu zit en hoe het kabinet daar mee omgaat. In dat stuk kwam ook het winkelen op afspraak aan de orde. Over de precieze berekeningen en de aannames kwamen diverse vragen, vandaar als aanvulling een uitgebreidere toelichting op de effecten van het winkelen op afspraak.

Het beleid van de afgelopen zeventig jaar dreigt momenteel door één jaar Corona compleet teniet te worden gedaan. Al sinds de Tweede Wereldoorlog is het overheidsbeleid gericht op het behouden van krachtige binnensteden. Een heel ander beleid dan in veel andere Europese landen. En met succes, want de leegstand in Nederland is lager dan in veel andere landen. We hebben hierdoor in Nederland een fijnmazige detailhandelsstructuur die nog steeds past, vooral nu de vergrijzing toeslaat en ‘dichtbij’ belangrijk is.

Momenteel lijkt het behouden van krachtige binnensteden echter gehéél van de agenda.

Aan het begin van elk jaar stellen we weer de Top 100 van winkelformules vast. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? En wat zijn de opvallendste veranderingen ten opzichte vorig jaar of ten opzichte van 10 jaar geleden?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.