Blog & nieuwsoverzicht

De laatste trends en ontwikkelingen over de retail, woningbouwplannen en kantorenmarkt

De retailsector heeft altijd al te maken gehad met golfbewegingen van groei en krimp. Het jaar 2023 heeft de veerkracht en de wendbaarheid van de sector opnieuw op de proef gesteld. De arbeidsmarkt is krap, de inflatie is hoog, de Coronasteun moet terugbetaald worden en supply chain disrupties zijn aan de orde van de dag en blijven een uitdaging voor de retail.

Eind 2023 schreef de Volkskrant: “Twee dagen thuiswerken is het nieuwe normaal, als gevolg van Corona en de krappe arbeidsmarkt.” Werkgevers omarmen steeds vaker het thuiswerken op verzoek van hun werknemers. Daarbij nemen zij op de koop toe dat het kantoor op sommige dagen bijna leeg is. In mijn veronderstelling zou dit betekenen dat de kantorenvoorraad, het totaal aantal m² kantoorruimte, niet meer voldoet aan de wensen van haar gebruikers.

Ondanks dat de top drie ongewijzigd blijft ten opzichte van 2023, kent de Top 100* en voornamelijk de top tien, opmerkelijke veranderingen in de ranglijst met meeste verkooppunten (vkp). Opvallend is dat de veranderingen in de ranglijst niet worden  veroorzaakt door een groei van filialen bij ketens, maar juist door de afname van aantal filialen.

Sinds de start van onze Top 100* publicatie in 2016 heeft Kruidvat niet langer de leiding als nummer 1 in de ranglijst met meeste verkooppunten (vkp). In 2023 zijn 45 filialen van Jan Linders onder de Albert Heijn paraplu verder gegaan en daarmee is Albert Heijn de eerste winkelketen in Nederland met meer dan 1.000 filialen.

In 2023 is de leegstand voor het derde jaar op rij gedaald. Dit jaar zelfs beduidend meer dan de twee voorgaande jaren, en wel met bijna één procent. Het aantal leegstaande panden daalde van 11,3% begin 2023 naar 10,4% eind van het jaar. Ook in winkelmeters daalde de leegstand het afgelopen jaar van 9,2% naar 8,4%.

2023 was een turbulent jaar in de retail met een golf aan faillissementen van grote retailketens als BigBazar, Perry Sport en BCC. Ondanks deze golf aan faillissementen bleef de leegstand in 2023 lang stabiel op 6% van het aantal winkelpanden. Pas in het laatste kwartaal van 2023 begon de leegstand -op te lopen om op 31 december uit te komen op 6,2%.

Gerard Zandbergen, CEO Locatus is per 1 december 25 jaar in dienst. Hij startte in 1998 bij de voorganger van Locatus, D&P Geografische Informatiesystemen BV. Komend vanaf Experian gaf hij mede de impuls om een overstap te maken van consultancy bureau naar verzamelaar & leverancier van retaildata. Oprichter van deze specialist in retailinformatie is Baptist Brayé. 

Warme zomers, zachte winters, overstromingen of juist grote droogte. We kunnen niet om klimaatverandering heen. Het is een dringend probleem, waar ook de vastgoedsector mee te maken heeft. De overheid legt de taak om het energieverbruik in gebouwen terug te dringen neer bij de eigenaren van de gebouwen. Wat is de huidige status?

E-commerce en schaalvergroting heeft het winkellandschap en onze manier van winkelen wezenlijk veranderd. Dit heeft ook gevolgen voor de bedrijfsvoering. Tijdens de Retail Masterclass van Locatus in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen op 16 oktober 2023 namen 4 sprekers ons mee in de laatste ontwikkelingen. Graag delen we deze bevindingen met onze bloglezers.

In dit blog combineren we Nederland van Boven en België van Boven. Van de A van Almere gaan we naar de B van Breda én Brugge. Twee heel verschillende steden, met als overeenkomst de beginletter B. Brugge is een échte toeristenplaats, terwijl Breda het niet van buitenlandse toeristen moet hebben. Wel trekt de stad veel bezoekers met carnaval en het Jazz-festival. Welke impact heeft dat op de horeca en in hoeverre verschillen deze steden?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.