?>

Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Transformatie is op veel plaatsen urgenter dan ooit tevoren, en velen weten – uit ervaring – dat dit veel eenvoudiger lijkt dan het in de praktijk is. Daarom vroegen we Arno Ruijgrok (PlacesPropertiesPeople) en Sandra Suijkerbuijk (Kadaster) hun praktijkervaring te delen tijdens onze kennissessie over transformatie. En omdat de plaatsen beperkt waren, hebben we hun verhaal samengevat in een whitepaper.

De Nederlandse woningmarkt kookt op dit moment over. De prijzen van woningen rijzen de pan uit. Voor veel jongeren is het vinden van een goede betaalbare woning bijna onbereikbaar. Om dit probleem op te lossen heeft minister de Jonge de taak gekregen om binnen 10 jaar 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen. Door milieuregels, trage procedures en andere bestuurlijke hobbels lijkt dit een onmogelijke ambitie.

Overal zijn winkels. Het dorpje waar ik vroeger opgroeide had toch nog twee kleine supermarkten, een fietsenmaker, een bakker en een drogist. En waarschijnlijk nog een paar winkels die ik me niet meer herinner. Maar waar hebben we het nu over als we naar het grote geheel kijken? Hoeveel verkooppunten hebben België of Nederland? En hoeveel winkelmeters zijn dat dan?

Begin 2021.

Voor één keer was iedereen het erover eens: het kon niet anders, met grootschalige inentingen op komst zouden de winkels weer snel open gaan. En in het nieuwe normaal zouden veel winkels het niet gaan overleven zonder overheidssteun. Overduidelijk.

Het liep totaal anders.

Locatus houdt de stand van de Belgische retail en ook de leegstand daarbinnen sinds 2008 bij. In elk van de jaren sinds 2008 hebben wij de leegstand zien stijgen. Bij de start van onze metingen bedroeg de leegstand 5,1% en die was opgelopen tot 11,8% begin 2021. Een gemiddelde toename dus van ongeveer een half procent per jaar. Daar is nu verandering in gekomen.

Elk jaar weer duiken we weer onze database in om de Top 100 winkelformules op te stellen. Welke retailers hebben de meeste filialen? En welke de meeste winkelmeters? En welke verschuivingen zijn er ten opzichte van vorig jaar?

Ondanks de maandenlange lockdown in de winter en alle andere problemen die corona voor de retail de afgelopen twee jaar veroorzaakte is de leegstand in 2021 fors gedaald. Gemeten in aantal panden daalde de leegstand van 7,5% aan het begin van 2021 naar 6,8% aan het eind van het jaar. Begin 2021 stonden nog 16.335 panden leeg, aan het eind van 2021 waren dat er nog 14.579, een afname van 1.756 panden. 

Corona blijft de wereld in haar greep houden en dat heeft nog steeds haar effect op de winkelstraten. Op dit moment gelden in veel Europese landen weer strenge corona restricties, maar in de zomer en het vroege najaar was er weer redelijk wat mogelijk. In die periode (september en oktober) heeft Locatus 121 tellingen gedaan in 96 verschillende winkelgebieden verspreid door Europa. Bijna al deze winkelgebieden zijn ook in 2018 en 2019 geteld en daarmee kunnen de resultaten worden vergeleken met de situatie voor corona.  

In 2021 drukte consolidatie een grote stempel op het Nederlandse supermarktlandschap. In het begin van het jaar kondigde Deen aan dat Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt hun 80 supermarkten (circa 90.000 m² winkelvloeroppervlak) zouden overnemen. Net na de zomer werd de sector verrast door de aankondiging van de voorgenomen fusie tussen Coop (257 + 50 Coop Compact) en Plus (268).

Sinds de coronacrisis weten we het écht zeker: online ordering en bezorging is niet meer weg te denken. Daar waar veel pizzaketens al decennia thuisbezorgen gold dat tot voor kort nauwelijks voor snackbars & cafetaria’s. De versheid van het product is daar immers nog belangrijker, de consument wil verse, knapperige en warme frites.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.