Blog overzicht

Als groot fan van voetbalclub Go Ahead Eagles, ben ik zeer betrokken bij de club. Het stadion ligt zelfs bijna in mijn achtertuin. Zo zat ik laatst aan tafel met mensen die bezig waren met de open dag. En kon ik het niet laten aan te geven hoe handig het is om concrete cijfers te hebben over bezoekersaantallen. Dat is immers mijn werk. Aangezien ze me hier vaker over gehoord hebben, kwamen we deze keer gauw tot een beslissing. Zondag 15 juli werd er voor het eerst geteld op de open dag van Go Ahead.

21 en 22 juli vindt het NK Mountainbike XCO plaats in Apeldoorn. De zondag staat in het teken van de battle van de Anne’s/Anna  (Anna van der Breggen en Anne Terpstra) en natuurlijk van Mathieu van der Poel, die zijn 3e Nederlandse titel dit jaar kan winnen.

Locatus en Specialized hebben de eer hoofdsponsoren te zijn van dit event. Naar aanleiding van dit kampioenschap hebben zij hun kennis van de Nederlandse fietsenmarkt gebundeld. Waar koopt de Nederlander zijn fiets en hoe heeft de omzet en het aantal winkels zich ontwikkeld?

Ik val even in voor mijn collega Ludwig. Die een spoedklus had in Spanje: passanten in kaart brengen voor een Amerikaanse foodketen. Het is een flinke stap om de Atlantische Oceaan over te steken, gedegen vooronderzoek is daarom een must voor hen. Dus hebben wij wifi-sensoren verzorgd in Madrid én handmatige tellingen gedaan. Een mooie aanleiding om eens wat meer te vertellen over de Spaanse retailmarkt. En onze rol daarin.

De laatste tijd heb ik veel presentaties mogen verzorgen. Over hoe het gaat in de retail. En dan met name de non-food retail In Nederland, België en ook in de rest van Europa.

Een belangrijke trend die ik

Speciaal voor de Provada namen we de centrale winkelgebieden van woonplaatsen met 30.000 inwoners of meer onder de loep. Welke van deze 105 plaatsen hebben relatief de meeste horeca, mode of leegstand? Waar is de filialiseringsgraad het hoogst? En waar lopen de meeste winkelpassanten?

Deze Top 5’s wil ik u als bloglezer niet onthouden:

Wij zijn er best trots op, dat we elk verkooppunt in de Benelux in kaart hebben. We weten wat de winkelleegstand is, waar concurrenten zitten, wat de oppervlakte van een pand is, etc., etc., etc. En die informatie heeft u met een paar drukken op een knop tot uw beschikking via Locatus Online.

Dat lijkt zo eenvoudig in dit digitale tijdperk.
Maar weet u hoe wij aan al die informatie komen? 

Naast de informatie over ruim 4.000 winkelgebieden heeft Locatus ook de data van alle verspreide bewinkeling. Tijdens een bijeenkomst bij de provincie Gelderland werd er door iemand die al jaren bezig is in de Retail de volgende uitspraak gedaan. “Moeten we om de leegstand op te lossen niet af van deze vorm van winkels?” En eigenlijk vond ik het idee niet zo gek. Maar waar hebben we het over?

We zien in onze cijfers dat vele middelgrote en kleinere plaatsen het zwaar hebben. In dit blog ga ik in Nijverdal op zoek naar het verhaal achter de cijfers. De economische crisis is achter de rug, de stad is geen bouwput meer, en er wordt volop samengewerkt om Nijverdal weer op de kaart te zetten. In dit blog vraag ik Jan Scheppink van de ondernemersvereniging en centrummanager Manfred Korbl naar hun aanpak.

Leegstand van winkels is een hot item. Iedereen praat erover mee en weet wel wat de oorzaak is: de crisis, de webwinkels, de regering… Zelfs ons loonstrookje krijgt de schuld dat er winkels dicht gaan. Waar we vaak onvoldoende bij stilstaan, is dat we anders zijn gaan leven. Met de smartphone als middelpunt van ons bestaan.

Bijna heel Nederland heeft inmiddels een mobieltje. In de leeftijdscategorie 13 jaar of ouder is 83% in bezit van een smartphone.

Hoe gaat het met de winkelstraten in Nederland en België? De nieuwste resultaten van de Retail Risk Index (RRI) 2018 zijn bekend: een berekening van het risicoprofiel (kans op stoppen) voor alle winkels in alle winkelgebieden in Nederland en België. Totaal meer dan 270.000 winkels die jaarlijks worden bezocht door de buitendienst van Locatus.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.