?>

Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Verandering gaat geleidelijk. De slager vertrekt, een nieuwe lunchroom opent en de schoenenwinkel verhuist naar een retailpark. In kleine stappen verandert de winkelstraat. Maar hoe groot zijn de verschillen na 10 jaar?

Verandering gaat geleidelijk. De bakker vertrekt, een nieuwe lunchroom opent en de schoenwinkel verhuist naar twee straten verderop. In kleine stappen verandert de winkelstraat. Maar hoe groot zijn de verschillen na 10 jaar?

Louis Duhamel is student Vastgoed aan de AP Hogeschool te Antwerpen. Voor het onderzoek van zijn bachelorproef benaderde hij ook Locatus voor data. Louis is geboren en getogen in Mechelen. Deze stad heeft de laatste jaren enorm ingezet op het ontwikkelen van zowel het retailvastgoed in de stad als aan de stadsrand. Deze ontwikkeling was de inspiratiebron voor het thema van zijn onderzoek. 

In 2018 voorspelde de Rabobank dat in 2025 20% van de dagelijkse boodschappen online zou worden gekocht. Daar kon destijds niemand zich iets bij voorstellen, maar het schudde de markt wel wakker. Voor Supermarkt & Ruimte was dit aanleiding om de ontwikkeling van online boodschappen doen structureel te gaan volgen.

Dit jaar konden we op de Provada twéé nieuwe producten – beide data dashboards – introduceren. Nieuwe datasets, die u nóg meer inzicht geven in wat er speelt in de markt. Een dashboard over woningbouwplannen én een dashboard over online supermarktbestedingen.  

Locatus heeft een nieuwe database met alle woningbouwplannen in Nederland. Deze database bevat informatie over provinciale en gemeentelijke woningbouwopgaves én alle harde en zachte woningbouwplannen (voor meer dan 50 woningen). De database is opgezet met dezelfde doelstelling als de Locatus retaildatabase: zorgen dat organisaties goede informatie hebben om investeringsbeslissingen op te baseren.

Transformatie is op veel plaatsen urgenter dan ooit tevoren, en velen weten – uit ervaring – dat dit veel eenvoudiger lijkt dan het in de praktijk is. Daarom vroegen we Arno Ruijgrok (PlacesPropertiesPeople) en Sandra Suijkerbuijk (Kadaster) hun praktijkervaring te delen tijdens onze kennissessie over transformatie. En omdat de plaatsen beperkt waren, hebben we hun verhaal samengevat in een whitepaper.

De Nederlandse woningmarkt kookt op dit moment over. De prijzen van woningen rijzen de pan uit. Voor veel jongeren is het vinden van een goede betaalbare woning bijna onbereikbaar. Om dit probleem op te lossen heeft minister de Jonge de taak gekregen om binnen 10 jaar 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen. Door milieuregels, trage procedures en andere bestuurlijke hobbels lijkt dit een onmogelijke ambitie.

Overal zijn winkels. Het dorpje waar ik vroeger opgroeide had toch nog twee kleine supermarkten, een fietsenmaker, een bakker en een drogist. En waarschijnlijk nog een paar winkels die ik me niet meer herinner. Maar waar hebben we het nu over als we naar het grote geheel kijken? Hoeveel verkooppunten hebben België of Nederland? En hoeveel winkelmeters zijn dat dan?

Begin 2021.

Voor één keer was iedereen het erover eens: het kon niet anders, met grootschalige inentingen op komst zouden de winkels weer snel open gaan. En in het nieuwe normaal zouden veel winkels het niet gaan overleven zonder overheidssteun. Overduidelijk.

Het liep totaal anders.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.