Blog & nieuwsoverzicht

Nederland heeft 17 branches waar de afgelopen 10 jaar meer dan 500 winkels verdwenen. De branche Postkantoor is met 99% zo goed als vertrokken uit het winkelbeeld. Dames- en Herenmode laat relatief de laagste daling zien binnen deze top 17: -18%. Maar dat zijn nog steeds 764 winkels in 10 jaar tijd.

Zo’n 800.000 jaar geleden vond één van onze voorvaderen het vuur uit. Dankzij deze uitvinding kunnen we koken en dus ook aardappelen, graan en rijst eten. Sinds die oertijd zijn enorm veel ontdekkingen gedaan. Nieuwe technologieën volgen elkaar in steeds rapper tempo op, met nieuwe leefgewoontes tot gevolg.

Mei 2019. Na 41 mooie HEMA-jaren ben ik nog maar kort bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijfje. Werktitel? RM Retail Advies. De inkt van mijn handtekening bij de KvK is nog nauwelijks droog, als ik thuis in mijn linkerooghoek op het schermpje ‘Gerard Zandbergen’ zie oppoppen.

Tussen 2015 en 2019 daalde de leegstand in Nederland, maar daar is nu een einde aan gekomen. In de afgelopen vier jaar sloten veel winkels hun deuren, terwijl de leegstand toch daalde. Belangrijkste reden is dat veel vrijgekomen panden omgebouwd zijn naar woningen of ingevuld werden door horeca. Vanaf begin 2019 stijgt de leegstand echter weer: van 6,7% van het aantal panden begin dit jaar naar 7,0% op dit moment. Het aantal leegstaande panden steeg daarmee van 14.775 op 1 januari naar 15.445 op 1 juli.

Het geheugen van mijn moeder is niet meer zo best. Behalve wanneer het om vroeger gaat. We lopen richting de Markt in Sittard om een hapje te eten. Ze vertelt weer over hoe ze ondergedoken hebben gezeten – met koeien en al – bij een uitvaartondernemer vlak naast het stadhuis. Dit stadhuis moest jaren later plaats maken voor de V&D. Die wilde wel naar Sittard komen, maar alleen als ze aan de Markt konden zitten. En nu staat er een lelijk gebouw leeg, waar ooit

Hoe gaat het met de winkelstraten in Nederland en België? Wat kunnen we concluderen uit de nieuwste Retail Risk Index (RRI 2019) : een berekening van het risicoprofiel (kans op stoppen) voor alle winkels in alle winkelgebieden in Nederland en België.

Eerst even over België. Vorig jaar zagen we nog lichtpuntjes, of signalen dat de bodem bereikt zou kunnen zijn.

Read in English

Nederland en België zijn niet de enige landen waar e-commerce een grote impact heeft op de retail. Overal in Europa neemt het aandeel van e-commerce toe en heeft de fysieke retail het daardoor moeilijk.

Winkelverkoopvloeroppervlak is een fantastisch woord voor galgje, maar minder handzaam in een tekst. Daarom stappen we vaak over op de afkorting WVO. Waarom is het deel ‘verkoop’ (of de V in de afkorting) zo essentieel in dit woord? En nog 4 wetenswaardigheden over WVO vanuit onze database.

Moederdag staat voor de deur. Zal ik dit jaar wat lekkere bonbons en een bloemetje meenemen? Of toch een lekker wijntje uitzoeken? Zelf ben ik nog in dubio over een cadeau uit onderstaande branches. Een leuk moment om eens de vijf grootste winkels op te zoeken waar je voor een dergelijk cadeau terecht kunt. Hierbij kijk ik zowel naar de Belgische als de Nederlandse top 5. Zien we verschillen tussen beide landen? Of juist overeenkomsten?

Read in English

Vier nogal uiteenlopende winkelketens die hadden gehoopt het vege lijf te redden met goede eindejaar verkopen, moesten hun faillissement aankondigen. Blijkbaar vielen die verkopen tegen en hebben deze ketens toch de boeken dicht moeten doen.