?>

Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Op 3 februari werd het eerste Covid-19 geval in België vastgesteld, een persoon die was gerepatrieerd uit Wuhan. Een maand later greep het virus snel om zich heen. Op 13 maart zag de regering zich genoodzaakt vergaande maatregelen te treffen om het virus te beteugelen en kreeg Covid-19 ook de Belgische economie in haar greep. Door langdurige sluitingen dit voorjaar werd met name de retail zwaar getroffen. In de zomer werd een groot deel van de maatregelen weer versoepeld, maar na het oplopen van het aantal besmettingen dit najaar, kreeg de retail opnieuw te maken met vergaande beperkingen, die pas in december weer werden afgebouwd.

Welke gevolgen kunnen we nu al vaststellen en welke factoren zijn bepalend voor de sporen die corona achterlaat? En wat zegt dit over de toekomst?

De winkelstraten zijn leger dan ooit tevoren. Als je door het centrum van een willekeurige stad loopt is het stil, heel stil. De drogist die wel open mag, maar omringd is door modewinkels, is uitgestorven. De rolluiken zijn op vele plaatsen naar beneden.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de retail.

Deze keer geen blog, maar een verwijzing naar een webinar van VBO makelaars. Samen met Marcel Evers (Business Development INretail) en host Roland Koopman (journalist RTLZ) bespreken we de ontwikkelingen in de retailmarkt en de gevolgen voor het winkelvastgoed. Het gaat niet alleen over de gevolgen tijdens corona, maar ook over de ontwikkelingen die al gaande waren en de verwachtingen voor de toekomst.

Op maandag 28 september 2020 was er de persconferentie van Mark Rutte, waarbij nieuwe strenge maatregelen werden afgekondigd: ga niet naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag als het niet strikt noodzakelijk is, ga zoveel mogelijk in je eentje winkelen en boodschappen doen en werk weer zoveel mogelijk thuis.

Effect op winkelpassanten gemeten

Natuurlijk zijn wij als Locatus heel benieuwd naar het effect van de afgekondigde nieuwe maatregelen op de passanten in de winkelstraten.

Het is bijna 7 maanden geleden dat het eerste Covid-19 geval officieel vastgesteld werd in Nederland. Twee weken later ging Nederland in lockdown – met grote gevolgen voor de Nederlandse economie. Veel retailers zagen hun omzet enorm dalen of zelfs tot stilstand komen. Langzaamaan krabbelt menig ondernemer overeind, maar het gevaar dreigt nog steeds. Welke gevolgen kunnen we nu al vaststellen en welke factoren zijn bepalend voor de sporen die corona achterlaat? En wat zegt dit over de toekomst?

Toen Jurgen Mutsaers op oudejaarsavond toostte op het nieuwe jaar, dacht hij aardig te weten wat 2020 voor hem in petto had. Hij werkt ondertussen al weer 20 jaar ‘in ’t veld’ om voor Locatus retaildata te verzamelen. Dan weet je wel wat het werkritme is, maar dit jaar verloopt het toch anders dan anders…

In de meeste blogs van Locatus beschrijf ik landelijke trends. Wat wij doen gaat altijd over landelijke cijfers, algemene cijfers en de grote lijn. Wat er meer op lokaal niveau gebeurt volg ik wel, en in opdracht doe ik er vaak uitspraken over. In mijn blogs vormt het lokale beeld echter zelden het onderwerp.

De afgelopen weken kwamen er echter een paar zaken voorbij waardoor ik vind dat ik daar een uitzondering op moet maken:

Français

Medio maart werden de beperkende corona-maatregelen ingevoerd. Dankzij deze maatregelen was het 11 mei mogelijk over te gaan tot de heropening van de winkels in het Groothertogdom Luxemburg. Deze corona-regelgeving had ook consequenties voor ons, als veldwerkers van Locatus. Na enkele weken telewerken – waarbij we de database van Locatus op verschillende manieren hebben gecontroleerd (lijsten, scraping, internet, bellen) – konden we eindelijk terug naar het veld voor een controle ter plaatse.

U weet gegarandeerd welke van uw winkels de beste omzet draaien. En waar de kosten/baten verhouding het best is. Maar zijn dit ook de winkels die het meest optimaal presteren of had er eigenlijk nog meer in gezeten? Doen andere winkels het misschien relatief veel beter?

De afgelopen weken hebben wij al regelmatig verslag gedaan over de ontwikkeling van de passantenaantallen in deze Corona tijd. Vanaf half april zagen we een redelijk snel herstel van de drukte in binnensteden en op 23 mei lagen de passantenaantallen weer op 56% van wat ze voor Corona waren. Vanaf 23 mei blijft het aantal elke zaterdag stabiel. Ten opzichte van een jaar geleden (zaterdag 15 juni 2019) lag het aantal passanten op zaterdag 13 juni 2020 op 50% van het jaar ervoor. Ondanks de opening van de terrassen sinds 1 juni.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.