?>

Blog & nieuwsoverzicht

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de retail.

Lunchpauze, tijd om inspiratie op te doen voor mijn blog met een wandeling door de binnenstad van Utrecht. Ik was er zaterdag nog, maar nu vallen me toch andere dingen op. Zoals het contrast tussen de Vintage Stores en de Concept Stores.

Grootste Europese inventarisatie retailpanden en winkelpassanten in één maand

In september 2021 vindt de grootste Europese Locatus ‘operatie’ ooit plaats. Wat we normaliter spreiden over een heel jaar, hebben we door COVID-19 moet opsparen. Maar deze maand gaan we dan ook helemaal los.

Omzetvoorspellingen zijn niets nieuws, maar in vergelijking met tien jaar geleden heeft een enorme ontwikkeling plaatsgevonden. Er zijn veel meer databronnen beschikbaar, de meeste data zijn actueler en accurater en de voorspellingsmodellen zijn veel geavanceerder.

Alle seinen lijken op rood te staan voor de Nederlandse retail. We hebben al bijna 17 maanden te maken met corona en de beperkende maatregelen en winkelsluitingen. Het aandeel van online groeit ongekend hard, niet alleen in de ‘bekende’ branches, maar ook  in relatief nieuwe branches zoals food. Een groot deel van de (zelfstandige) retailers heeft

De zomerperiode is weer aangebroken. De één duikt dan de zee in, de ander juist in de data. Nu veel mensen op vakantie zijn is er vaak wat extra tijd om eens goed in de data te duiken, zodat u na de zomervakantie goed onderbouwd aan de slag kunt. Kunt u daarbij hulp gebruiken of mist u nog belangrijke informatie?

In de 19e eeuw ging Londen gebukt onder een serie uitbraken van de Cholera epidemie. In die tijd had niemand echt een goed idee waardoor Cholera nu veroorzaakt werd. Tot in 1854 een slimme arts, John Snow, Cholera gevallen in de stadskaart van Londen ging zetten.

Als je online een fototoestel koopt zit je middenin de verkooptechnieken Upsell en Cross sell. Het aanbevolen toestel (beste prijs/kwaliteitverhouding) is nooit het goedkoopste toestel. En nadat je het gekocht hebt krijg je nog een aantal suggesties voor extra items: heb je nog een tas, kabeltje, geheugenkaart nodig?

De afgelopen jaren zagen we de risico’s dat een winkel sluit gestaag toenemen. Begin 2020 bereikte de Retail Risk Index zelfs de hoogste score in de afgelopen 10 jaar. Wat staat ons te wachten als de winkels weer open mogen? Wordt het een slagveld of zal er sprake zijn van een veerkrachtig herstel?

Het leuke van mijn baan is dat ik regelmatig in de baas zijn tijd winkels en winkelcentra mag bezoeken, hoe leuk is dat. Tussentijds was ik al enkele keren in de Mall of the Netherlands geweest, startend met een rondleiding door de bouw. Ook in Engeland heb ik een paar Westfield centra bezocht, dus ik was redelijk voorbereid op wat ik te zien zou krijgen.

Maar alsnog was ik positief verrast.

Dit jaar brengen we voor de 5e keer de Factsheet uit met retail data van de Benelux. In deze factsheet zijn de belangrijkste kengetallen van België, Nederland en Luxemburg samengevat. Dit geeft inzicht in de huidige stand van zaken. Maar in hoeverre verschilt 2021 van 2017. We zetten de twee factsheets naast elkaar:

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.