Blog & nieuwsoverzicht

De laatste trends en ontwikkelingen over de retail, woningbouwplannen en kantorenmarkt

Gerard Zandbergen, CEO Locatus is per 1 december 25 jaar in dienst. Hij startte in 1998 bij de voorganger van Locatus, D&P Geografische Informatiesystemen BV. Komend vanaf Experian gaf hij mede de impuls om een overstap te maken van consultancy bureau naar verzamelaar & leverancier van retaildata. Oprichter van deze specialist in retailinformatie is Baptist Brayé. 

Warme zomers, zachte winters, overstromingen of juist grote droogte. We kunnen niet om klimaatverandering heen. Het is een dringend probleem, waar ook de vastgoedsector mee te maken heeft. De overheid legt de taak om het energieverbruik in gebouwen terug te dringen neer bij de eigenaren van de gebouwen. Wat is de huidige status?

E-commerce en schaalvergroting heeft het winkellandschap en onze manier van winkelen wezenlijk veranderd. Dit heeft ook gevolgen voor de bedrijfsvoering. Tijdens de Retail Masterclass van Locatus in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen op 16 oktober 2023 namen 4 sprekers ons mee in de laatste ontwikkelingen. Graag delen we deze bevindingen met onze bloglezers.

In dit blog combineren we Nederland van Boven en België van Boven. Van de A van Almere gaan we naar de B van Breda én Brugge. Twee heel verschillende steden, met als overeenkomst de beginletter B. Brugge is een échte toeristenplaats, terwijl Breda het niet van buitenlandse toeristen moet hebben. Wel trekt de stad veel bezoekers met carnaval en het Jazz-festival. Welke impact heeft dat op de horeca en in hoeverre verschillen deze steden?

Na het lezen van de laatste blog van Gertjan Slob over het verhaal achter de verdwenen winkels werd ik overvallen door een melancholische bui. Ik dacht terug aan mijn jeugd en de winkelketens die mij vormden, maar waar mijn kinderen zich niets bij kunnen voorstellen. Deze vergeten retail iconen hebben met hun vertrek ook onmiskenbaar het speelveld van retail en vastgoed hervormd.

Binnensteden veranderen meer dan we denken. Er heeft een transformatie plaatsgevonden van koopcentra naar centra met een steeds meer diverse functie. Het aantal winkels in het centrum van de 17 grootste Nederlandse steden is de afgelopen 20 jaar flink afgenomen. Van 11.372 detailhandelspanden in 2004 naar 8.595 nu. Een afname van bijna 25%. Eind vorige eeuw werd in de binnensteden vooral gewinkeld, terwijl we in de huidige binnensteden winkelen, wonen, werken én recreëren. 

Wonen, werken en winkelen zijn steeds meer met elkaar verbonden en bepalen de aantrekkelijkheid van een stad. Voor de eerste editie van deze serie ‘Nederland van boven’ zoomen we in op de A van Almere en brengen we de woningbouwplannen, kantoren en retail van deze stad in kaart.

Op 1 januari heeft Locatus de kantorendatabase van Rudolf Bak Property Research & Consultancy overgenomen. Het afgelopen half jaar is veel tijd en energie gestoken in de koppeling van deze kantorendatabase aan de BAG data en het vullen van de database met extra variabelen. Elk potentieel kantoor is daarbij door Locatus handmatig gecontroleerd. Het eindresultaat is een overzicht met 16.858 kantoren met een oppervlakte van minimaal 500 m². Deze kantoren samen hebben een oppervlakte van 51,7 miljoen vierkante meter. 

Deze zomermaanden gaan we weer in groten getale met de auto op vakantie. Dat betekent enorme drukte bij de ‘Tankstelles’, de ‘Station-service’ of hoe de tankstations in het buitenland ook mogen heten. Nu rij ik zelf al een paar jaar elektrisch en zie ik steeds meer elektrische wagens op de weg. Dat doet bij mij de vraag rijzen: “Heeft dit effect op de tankstations?”. 

Of het nu gaat om de allereerste winkel of de volgende drie nieuwe winkels. De locatie is altijd belangrijk voor het succes van de winkel.

Stel u wilt een nieuw filiaal openen en gebruik maken van de aantrekkingskracht van een supermarkt. U heeft als doelstelling om nieuwe winkels te openen in winkelgebieden met 10-20 winkels, waarvan minimaal 2 supermarkten. Via onze Verzorgingsgebieden Verkenner zoomen we in op de winkelgebieden die het best passen bij uw winkel- en klantprofiel.