7 ideeën om leegstand tegen te gaan

‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zo min mogelijk winkels in Nederland leegstaan?’ In mijn vorige blog kondigde ik een challenge aan, waarin u antwoord kon geven op deze lastige vraag.  31 juli was de deadline voor het indienen van oplossingen. 21 mensen hebben hun idee ingeleverd. 194 mensen hebben hun stem uitgebracht. In dit blog zet ik de 7 oplossingen met de meeste stemmen op een rij.

1. De leegstand-app
Ingediend door Michiel Vrijthof (winnaar van de challenge).
Deze app laat zien wat er allemaal leegstaat én wie de eigenaar is van dit pand.

2. Laat leegstand er weer aantrekkelijk uitzien
Hier kwamen twee voorstellen voor binnen. Populairst was: 3D-visulaties op ramen plakken, zodat je denkt dat je langs een échte winkel loopt. Het idee om ramen te gebruiken als billboards kreeg minder stemmen.

3. Food courts, mixed use en hergebruik
Ruimte die vrijkomt bij winkels die willen inkrimpen ombouwen tot woonruimte.  Meer bewoners wil zeggen meer levendigheid en meer vraag naar horeca. Leegstaande panden vervolgens invullen met horeca.

4. Flexwerkplekken in winkelpanden
Leegstaande winkels inzetten voor flexwerkplekken. Vervolgens de etalages verhuren voor kunstzinnige reclame-uitingen. Dit drukt de kosten voor de flexwerkplekken, terwijl het pand toch past binnen het winkelgebied.

5. Veel startende ondernemers samen in één grote winkel
Twee inzendingen met een soortgelijk concept voor beginnende ondernemers:
Pop-Up mall 010  en thomms.nl

6. StartUp Uitprobeer Plek (SUUP)
Startende ondernemers kunnen hun concept uitproberen in leegstaande panden, met hulp van een coach. En moeten met terugwerkende kracht huur betalen als het goed gaat.

7. Maatschappelijke invulling
Het winkelpand als ontmoetingsplaats/inspiratieplek voor buurtbewoners, studenten, hobbyisten etc. Drie inzendingen, waarbij de pandeigenaren een zeer beperkte vergoeding krijgen.

Tot zover de Top 7.  Maar er zijn meer ideeën ingezonden, waarvan ik er nog drie de wil aanstippen.

De meest bijzondere oplossing vind ik “Verander het woord leegstand in je denkproces”.  Denk niet in Leegstand,maar in IP’s (In te vullen Panden). Deze benaming zorgt voor een actievere en creatievere invulling, aldus Richard Baron.

De meest effectieve oplossing op de lange termijn vind ik de inzending van Marcella Claasse: het verkleinen van de stadscentra: concentratie van winkels in het hart van de stad.

Tot slot wil ik nog wijzen op het idee van Kees van Breda ‘Leegstaande winkelpanden samen weer een goede panduitstraling geven’. Ik zou het zeker leuk vinden om naar ‘Het Winkel Blok’ te kijken. Een tv-programma, waarin een aantal enthousiaste ondernemers een paar aanliggende panden verbouwen tot bijzondere winkels. Wie weet vindt ‘Hilversum’ het ook een goed idee.

Het blijkt eens te meer dat het niet meevalt om goede oplossingen te bedenken, die voor alle betrokken partijen positief uitvallen.  Op www.challengegovernment kunt u alle  21 inzendingen bekijken.

De deelnemers van de challenge hebben zich met name gericht op het invullen van de huidige leegstand.  Een volgende vraag is ‘Hoe voorkom je leegstand?’ Mijn collega Gerard Zandbergen schreef hierover in zijn blogserie ‘Hoe richten we retail toekomstbestendig in‘.

Peter Nieland

Peter Nieland is directeur van Locatus Nederland. Hij werkt al zijn hele leven in de vastgoeddata. Ruim dertig jaar geleden startte hij zijn carrière bij het Kadaster. In 2007 kwam hij in dienst bij Locatus. Peter is een man van de geografische informatiesystemen (GIS) en kaarten. Hij spart regelmatig met retailers en vastgoedpartijen. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de retailmarkt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.