Amsterdamse winkelmeters woninginrichting in 20 jaar verdubbeld

U begrijpt natuurlijk wel dat ik als buitendienst medewerker van Locatus een bloedhekel heb aan  winkelen in mijn vrije tijd. Gelukkig heeft mijn partner hier alle begrip voor. Maar als het gaat om belangrijke woninginrichting aankopen, dan ga ik hiervoor toch wel de deur uit. Mijn lieve vriendin heeft een heel andere smaak dan ik, vandaar. Het laatste bezoek aan de winkelboulevard liep toch anders dan verwacht. Meer hierover en enkele bespiegelingen over de Amsterdamse woninginrichtingbranche.

Woonwinkelen in Amsterdam en omgeving
Zo geschiedde dat ik samen met mijn vriendin op een zaterdag namiddag, het was al ver na drieën, naar een meubelboulevard toog Ik had meubelboulevard Cruquius voorgesteld, met veel en gratis parkeerplaatsen en een divers aanbod. Tot mijn verbijstering was het zelfs rond vieren enorm druk. W e stonden zelfs in de file op de aanvoerweg. Dit was wel het laatste wat ik hier had verwacht. En dan te bedenken dat er in een straal van 20 kilometer nog 5 andere meubelboulevards zijn: Beverwijk, Zaanstad, Leiderdorp, Amsterdam Zuidoost en Westpoort Amsterdam. Ik durf te stellen dat meubelboulevard Cruquius – en dat verbaast me zelf het meest – hiervan een van de succesvolste is.

Van bijzonder naar normaal
Toen ik in 1980 mijn eerste schreden zette in de winkelwereld was perifere grootschalige detailhandel een bijzonder fenomeen. Ik zal u de geschiedenis van de perifere detailhandel in Nederland besparen maar mocht u hier in interesse hebben dan kan ik de uitgave: ‘Winkelen in Megaland’ (2005) van het Ruimtelijk Planbureau aanbevelen. In dit doorwrochte stuk worden overigens veel Locatuscijfers genoemd maar dit terzijde. In 1991 kwam er een onderzoek naar een grote meubelboulevard in Amsterdam-Zuidoost, met als resultaat het huidige Villa Arena. Toch wat anders dan dat ratjetoe van winkels op de Rijksstraatweg in Diemen.

Nieuwste ontwikkeling
De laatste tijd bespeur ik een kleine opkomst van de woninginrichtingbranche onder allochtone ondernemers in de goedkopere winkelgebieden (in termen van vastgoedlasten). Zou het misschien zo kunnen zijn dat op de meubelboulevards te weinig op ‘de allochtoon’ (bestaat die wel Maxima?) wordt ingespeeld?

Winkelmeters verdubbeld
Tot slot ben ik nog even in de database gedoken. Dat leverde de volgende cijfers op voor de woninginrichtingbranche*:

Jaar 1991 2012
Aantal vestigingen* 257 292
Winkelvloeroppervlak* 81.000 m² 175.000 m²

N.B. Villa Arena, Ikea en Sijsjesbergweg in Amsterdam Zuidoost tellen bij elkaar 56 vestigingen en 81.000m² WVO!.

_______________
* Uitsluitend slaapkamer-, meubel-, woningtextiel- en gemengde zaken.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.