Begin deze maand kreeg de Utrechtse Twijnstraat er binnen een week twee biologische winkels bij: Bag and Buy, de verpakkingsvrije winkel en de eerste AH biologisch van Nederland. Je kunt nu niet meer om de biologische winkels heen.
De Twijnstraat is een typische buurtwinkelstraat. Maar dan wel voor yuppen tegenwoordig. De oude buurtbewoners zijn ondertussen voor hun boodschappen verkast naar de Lidl en de Action. aldus Vrij Nederland. Door deze switch heeft deze straat het een tijd moeilijk gehad. Maar ondertussen heeft de winkelstraat zich ontwikkelt tot een straat waar je lekker kunt lunchen om vervolgens, heel verantwoord, je boodschappen te doen.
De filialiseringsgraad in deze straat is het tegenovergestelde van in het centrum. In deze straat zien we 75% zelfstandigen en 25% ketenwinkels. Tweederde van de winkels heeft met eten en drinken te maken: de bakker, slager, visboer, slijterij, bierwinkel, supermarkt of horeca.
Sinds begin september kun je zo het rijtje langs voor de biologische boodschappen. KEEK, het Vlaamsch Broodhuis, AH Biologisch, Bag and Buy, en voor wat je daar niet kunt halen kun je naar Ekoplaza. Hier mee krijgt de straat steeds meer een stempel van ‘verantwoord shoppen’.
Ik ben eens gaan kijken bij de nieuwkomers:
Het eerste AH filiaal dat alleen biologische artikelen verkoopt is 30 m². Een kleine winkel, welke zich richt op het ontbijt, de lunch en de borrel. Deze winkel heeft 360 verschillende producten (1000 artikelen) in het assortiment, waarvan de helft ook te verkrijgen is bij de reguliere Albert Heijn. De overige 180 artikelen verder alleen nog te koop bij de AH XL. Binnenkort zullen hier ook belegde stokbroodjes te koop zijn, om de nadruk op ontbijt en lunch te versterken.
Bag and Buy is net een week open en het is nog even wennen voor de klanten. Mensen lopen nieuwsgierig rond om te kijken wat je hier kunt halen.
En dan volgt er even een dilemma.
Ze willen wel wat kopen, maar hebben zelf geen lege potten en doosjes bij zich. Daar is wel rekening mee gehouden, want je kunt hier ook glazen potten kopen om te vullen. Die kun je dan weer hergebruiken.
De verkoopster vertelt dat ze de mensen wel terug ziet komen: “De tweede keer hebben ze een zak met bakjes en potten bij zich en gaan ze aan de slag met scheppen en vullen”. Je kunt bij Bag and Buy terecht voor je ontbijtgranen, pasta’s, olie, noten, chocolade, wijn, gedroogd fruit, meel, bonen, thee, snoep en yoghurt.
Besmettingsgevaar?
Ik ben wel nieuwsgierig of het verpakkingsvrij boodschappen doen besmettelijk is. Zal deze manier van winkelen zich ook over de andere winkels gaan verspreiden? Ik kan me zo voorstellen dat wanneer je toch met je eigen bakjes op pad gaat, je ook het brood in een eigen broodzak laat stoppen, en bij Persepolis, de buitenlandse supermarkt vraagt of je de anjovisrolletjes of pepperdew ook in je eigen potje of bakje mag doen.