Where Bricks & Clicks meet

Afgelopen dinsdag mocht ik samen met Randy Benjamins van Addwhere een presentatie geven bij een leuke bijeenkomst: Brood@Spelen. Het thema Where Bricks & Clicks meet werd van allerlei kanten aangevlogen. Van digitaal centrummanagement tot location based games in de retail. Wij vroegen ons af waar bricks & clicks elkaar ontmoeten op het gebied van Analytics.

Location Analytics en Location Intelligence
Randy Benjamins en ik gingen op zoek naar nut, noodzaak en vooral de concrete toepassingsmogelijkheden van Big Data in winkels en winkelgebieden. Alleen met kennis van de omgeving, demografische trends etcetera is het verknopen van alle verkoopkanalen en een goede multichannel strategie mogelijk. Een voorbeeld:

Schoenenwinkel #1 Schoenenwinkel #2
ligt in een plaats met 50.000 inwoners ligt in dezelfde plaats met 50.000 inwoners
heeft 150 m² winkelvloeroppervlak heeft 150 m² winkelvloeroppervlak
is van dezelfde eigenaar en/of keten als #2 is van dezelfde eigenaar en/of keten als #1
heeft een omzet van € 345.000,= heeft een omzet van € 345.000,=
.

Dat ziet er prima uit. Deze tweelingwinkels liggen in hetzelfde verzorgingsgebied, zijn even groot en draaien dezelfde omzet. Prima gedaan bedrijfsvoerders!

Of toch niet?

Laten we nog eens wat informatie aan deze vergelijking toevoegen:

Schoenenwinkel #1 Schoenenwinkel #2
heeft 12.300 passanten/gemiddelde zaterdag heeft 29.000 passanten/gemiddelde zaterdag
.

Dit verandert het beeld totaal. Winkel #1 weet met minder dan 50% van de passanten (potentiële klanten) dezelfde omzet te behalen. Er kunnen een aantal oorzaken zijn voor het verschil:

Stel hetzelfde percentage mensen betreedt de winkel. In dat geval doet winkel #1 het beter dan #2. Met minder klanten in zijn winkel weet deze dezelfde omzet te behalen.

Een ander scenario is: beide winkels weten hetzelfde aantal klanten hun winkel in te trekken. De vraag is dan: waarom lukt het winkel #2 niet het dubbele aantal klanten de winkel binnen te halen?
Is diens etalage onaantrekkelijk? Staat het personeel in de deuropening de ingang te blokkeren? Ligt het ene pand gunstiger dan het andere?

Informatie over (potentiële)klanten helpt u uw winkel effectiever en efficiënter exploiteren. Net als informatie over websitebezoekers helpt de webwinkel beter te runnen. Maar deze offline informatie is lastiger te vergaren dan online. En toch wil je soortgelijke informatie voor de bricks en de clicks. In beide werelden willen we de klant graag goed leren kennen.

Maar waarom accepteren we bepaalde data vergaring in de digitale wereld wel, en veel minder in de fysieke wereld?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.