Brief aan Hugo de Jonge. Ik zou niet graag in uw schoenen staan. Of toch wel…

Geachte heer de Jonge, beste Hugo,

Ik zou niet graag in uw schoenen staan.

Na jarenlange verwaarlozing van “de woningmarkt” heeft u de taak gekregen dit op te lossen in 10 jaar tijd.

Het lijkt me een vrijwel onmogelijke opgave. 

Zeker nu de politieke arena flink is opgeschud met de winst van BBB bij de Provinciale Staten verkiezingen, lijkt een uitweg uit de stikstof problematiek nog lastiger.  Hans Hugo Smit geeft in zijn colum Nooit Nergens Nieuwbouw een hilarisch voorproefje van het mogelijke effect van single issue partijen:

Na de verkiezingswinst is de NNN wel afhankelijk van coalities om haar verkiezingsbelofte – een volledige nieuwbouwstop – waar te kunnen maken. Steun is al toegezegd door de Autonome Autorijders Associatie (AAA) – die op alle snelwegen 130 wil kunnen rijden – en het Verbond van Verstokte Vleeseters (VVV), die de veestapel wil uitbreiden.

Bovendien kunnen marktpartijen met de stijgende rente projecten niet meer rond rekenen. Er is gebrek aan locaties, procedures zijn te lang, inflatie stijgt, bouwmateriaal en -personeel zijn moeilijk te vinden etc. etc.

Je zult het maar op je bordje krijgen.

Maarten Donkers, Hoofd Kennis & Sturing bij Rabo Real Estate Finance heeft er ook weinig vertrouwen in, zo lijkt het: Waarom Hugo de woningmarktcrisis niet gaat oplossen. Ik moet hem nageven dat hij één van de weinigen lijkt te zijn die het u niet persoonlijk kwalijk neemt.

Nogmaals, ik zou niet graag in uw schoenen staan.

De taak lijkt onmogelijk, maar wordt u wel in de schoenen geschoven en ook wel persoonlijk aangerekend.

Ik vind dat niet terecht.

Bij Locatus zien we in onze database Woningbouwplannen eerder een verslechtering van het woningbouwtempo dan een verbetering. Plannen zijn er genoeg – meer dan 3.200 zelfs -, maar die verdraaide uitvoering loopt daar steeds verder achteraan. Minder plannen die tot uitvoering komen en ook vertraging bij plannen die al wel waren gestart. Dat laatste is eerlijk gezegd meer een gevoel dan gebaseerd op harde data.

Onze landelijke database van alle woningbouwplannen van Nederland is er sinds vorig jaar. Wij zijn dus op het gebied van woningbouwplannen een relatieve nieuwkomer. Daardoor beschikken we helaas nog niet over veel historische data.

Data zijn natuurlijk relevanter als ze in de juiste context geplaatst kunnen worden. Ook met betrekking tot de factor tijd, bijvoorbeeld via voorspellende langjarige datareeksen. Dat is de reden dat ik mijn buitendienst opdracht heb gegeven om vanaf 1 april (geen grap) elk project in uitvoering minimaal eens per jaar te bezoeken en grondig te inventariseren. Om feitelijk waar te nemen wat daar gebeurt en om te zien hoeveel woningen er in Nederland daadwerkelijk worden en zullen worden opgeleverd.

Niet om het acute probleem op te lossen.

Daar is meer voor nodig en dat ligt buiten mijn scope. Wel om te kunnen volgen wat er gebeurt en zinvolle voorspellingen te kunnen doen op basis van harde –in het veld gecontroleerde – data.

Nog een laatste keer.  Ik zou niet graag in uw schoenen staan…

Maar misschien toch ook wel.

Ik heb zelden iemand meegemaakt die zo onverschrokken zijn doel probeert te bereiken. Misschien zelfs tegen beter weten in. Hoe dan ook, ik heb bewondering voor uw standvastigheid en hoe stevig u daarbij in uw schoenen blijft staan.

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.