Brillenbranche groeit nog steeds

Iedereen moet een keer aan de bril. Of je wilt of niet. En ik wilde niet. Ik was 10 toen ik mijn eerste bril kreeg. Ik droeg ‘m alleen maar als het echt niet anders kon.

Op de middelbare school zat mijn bril zover mogelijk onderin mijn tas. 16 km, bijna de hele weg rechtdoor: daar had ik geen bril voor nodig, vond ik. De opticien dacht daar anders over bij de controle. Onverantwoord. Helaas stond mijn moeder ernaast. Dus vertrok ik de volgende ochtend braaf met mijn bril op mijn neus naar school. Om hem 100 meter verder gauw in mijn tas te stoppen.

Dat heb ik ook nog een paar maanden volgehouden, maar toen gaf ik het op.

Ik zat definitief vast aan een bril.

Wat had ik de pest aan dat ding. Toen ik 16 was mocht ik contactlenzen. Blij, blij, blij. Geen vieze of beslagen brilleglazen meer. Inmiddels zijn er weer nieuwe alternatieven: ogen laseren, een voorzetlens, een vervanglens. Maar welk alternatief ik ook kies, uiteindelijk ben ik toch weer de pineut. Net als iedereen.

Niemand ontkomt aan een leesbril.

Dat is ook terug te zien in ons databestand. In Nederland is het aantal opticiens de laatste tien jaar toegenomen tot 2.218. Dat is een stijging van 13%. Ook het winkelvloeroppervlak van de optiekbranche is toegenomen.

De omzet in optische artikelen was in 2011 bijna 1 miljard euro. Opticiens nemen 90% van de omzet voor hun rekening. De overige 10% gaat naar winkels als Hema en Kruitvat. Daar koop je voor weinig geld een leesbril.

Wat brengt de toekomst?

Door de verdere vergrijzing zal de vraag naar brillen alleen maar toenemen. Bovendien hebben ouderen vaak duurdere brillen nodig. Dat muli-focale glazen een flinke aanslag op je portemonnee doen, heb ik deze winter zelf ook voor het eerst mogen ervaren. Dus ook ik heb mijn bijdrage geleverd aan de groei en bloei van de optiekbranche.

Maar zal het aantal winkels blijven toenemen?

Of gaat ook de optiekbranche online?

Specsavers heeft onlangs een onderzoek laten doen door TNS Nipo, waaruit blijkt dat slechts 14% van de brildragers zich online oriënteert voor een bril. Mensen kiezen nog steeds voor advies en oogmeting van de vakman.

Zou de brillenbranche toch kunnen omslaan naar online? Net als in de kledingbranche? Ik zou best willen dat je een foto van jezelf kon uploaden en daar verschillende brillen op kunt passen. Ideaal voor iemand die zo kippig is als ik. Met een montuur zonder glazen zie ik niets, dus ook niet of hij leuk staat. Voor die beoordeling ben ik nu afhankelijk van anderen (of van de foto’s die de opticien maakt). Mensen raken er steeds meer aan gewend online te shoppen en de nieuwe ouderen hebben geen computervrees meer. Dus waarom niet?

Kruitvat ziet in elk geval toekomst in online brillen shoppen. Deze keten heeft in augustus een webshop geopend voor brillen op sterkte. En in Optiektrends 2020 is te lezen dat 15% van de consumenten wel eens contactlenzen via internet koopt. Naar verwachting zal de online lenzenverkoop verder toenemen.

Toch meer winkels?

De winkel is en blijft naar mijn idee toch het belangrijkste aankoopkanaal voor de bril. Uiteindelijk moet je toch je ogen laten opmeten, de bril passen, uitproberen of hij lekker zit, kijken of hij ‘’live” ook leuk staat en ‘m laten afstellen. Dus behoefte aan de opticien blijft. Als ik daar de toenemende vergrijzing bij optel zie ik een goede toekomst voor de optiekbranche in het winkellandschap.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.