Cultuuromslag in Horeca

Mijn favoriete kroeg is er gelukkig nog. Maar het is ook wel eens anders. “Wegens gebrek aan overname activiteiten gestaakt”, “Discotheek wegens omstandigheden gesloten” , “Café-restaurant ter Overname aangeboden”, “Dit horecapand wordt tijdelijk beheerd door..”.  Zo maar een paar teksten die de buitendienst van Locatus bekend voorkomen. De crisis lijkt ook haar sporen na te laten in de horeca van Nederland en België. Maar is dit echt zo?

Als je in de cijfers duikt en de absolute aantallen van het aantal horecazaken gaat bekijken kom je al snel tot dezelfde conclusie. Duizenden horecabedrijven sloten de afgelopen jaren de deuren en het lijkt erop dat er weinig voor terug komt. In de kleinere kernen zien we net als de detailhandel een krimp van horecabedrijven. Er zijn bijvoorbeeld veel minder traditionele dorpskroegen dan vroeger en veel van die panden hebben inmiddels al een andere bestemming gekregen. Ook het aantal traditionele discotheken, de buurtcafés in de grotere steden, cafetaria’s en andere horecazaken zijn flink in aantal omlaag gegaan.

Moeten we in paniek raken?
Als levensgenieter en Bourgondisch ingestelde burger die wel van een hapje en drankje houdt moet je haast wel in paniek raken van deze berichten. Zijn er dan helemaal geen mensen meer die van uitgaan houden? Of op zijn tijd gezellig samen willen komen in een café of restaurant om van het leven te genieten? Met deze vraag in gedachten ben ik me eens gaan verdiepen in mijn eigen omgeving. Na eens een half uurtje nagedacht te hebben kwam ik al snel tot de conclusie dat het gelukkig niet zo dramatisch is als de cijfers ons vertellen, en dat je niet alleen naar aantallen maar ook naar oppervlaktes moet kijken.

Multi-functionele horecapanden
De laatste jaren constateer ik zowel privé als zakelijk dat er in de horeca een schaalvergroting en cultuuromslag gaande is. Natuurlijk is er door de crisis en vergrijzing in de kleinere kernen en buitenwijken het een en ander verdwenen. Maar de horeca mensen worden wel steeds inventiever en weten meer uit een horecapand te halen dan vroeger. Waar je vroeger ‘s morgens een broodje ging halen in een lunchroom, s middags een potje ging biljarten in het buurtcafé om ‘s avonds via de snackbar, een danscafé en de lokale discotheek midden in de nacht in een Grillroom te eindigen, kun je tegenwoordig voor al deze zaken vaak in één groot  horecabedrijf terecht. ’s Morgens lunchroom, ‘s middags en ‘s avonds café-restaurant om tegen middennacht om te schakelen tot discotheek om tot in de kleine uurtjes door te gaan.

Een mooi voorbeeld van zoiets is Moskou in Deventer. Lunchroom, café, restaurant, sushibar, bezorgen/halen, en club ineen. Je kunt er zelfs terecht voor bedrijfsfeestjes en presentaties weten wij van Locatus uit ervaring.  Een gouden formule die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt. Een dagje stappen in Deventer is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Alleen voor het broodje Shoarma middenin de nacht moet je naar de overkant van de straat. Voor de rest hoef je de deur niet meer uit als je eenmaal binnen bent. Elk nadeel heeft zijn voordeel is dan ook wel een legendarische uitspraak die ook hier goed van toepassing is.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.