De Benelux in retailcijfers

De Benelux werd eind van de tweede wereldoorlog opgericht als douane-unie. Zo’n 55 jaar later begon Locatus met het inventariseren van het winkelbestand in dit gebied.  In 2000 in Nederland en enkele jaren later volgden België en Luxemburg. Ondertussen hebben we al weer ruim 12 jaar retailinformatie van de gehele Benelux. Van 434.006 verkooppunten om precies te zijn. Tijd om eens wat cijfers op een rij te zetten in een factsheet.

Factsheet retaildata Benelux
Welke informatie bevat de factsheet? Van de drie landen:

  • het aantal verkooppunten
  • het winkelverkoopvloeroppervlak van de detailhandel
  • het percentage winkelleegstand (ook per provincie)
  • hoeveel branches er zijn
  • hoeveel verschillende winkelketens
  • de filialiseringsgraad (ook per provincie)
  • de verdeling van het aantal verkooppunten per groep
  • de landelijke ontwikkeling van passanten (index 2008)
  • de verdeling van verkooppunten per type winkelgebied

Winkeldichtheid per inwoner
Dat er verschillen zijn, komt natuurlijk ook voor een deel door het verschil in bevolkingsaantallen. Nederland telde per 01-01-2019 bijna 17,3 miljoen inwoners, terwijl België ca. 11,4 miljoen inwoners heeft en Luxemburg in 2018 voor het eerst de grens van 600.000 inwoners heeft bereikt.

De factsheet laat zien dat België bijna evenveel verkooppunten heeft als Nederland.  Per inwoner heeft België echter relatief veel verkooppunten in vergelijking met Nederland en Luxemburg. Zo heeft België 18,0 verkooppunten per 1.000 inwoners, Luxemburg 14,8 en Nederland 12,9 per 1.000 inwoners.

Als we vervolgens naar de winkelverkoopvloeroppervlakte (wvo) van de detailhandel kijken, zien we dat de verschillen minder groot zijn. Desondanks heeft België nog wel een hogere wvo per hoofd van de bevolking dan Nederland (respectievelijk 1,88 m² en 1,79 m² per inwoner). Luxemburg zit hier een stuk onder met 1,63 m² per inwoner.

Aantal verkooppunten per groep
De landen verschillen ook in de verhouding van het type verkooppunt. Zo heeft Luxemburg een relatief groot aantal verkooppunten in de groep ‘Leisure’, en is in België de groep ‘Dagelijks’ relatief groter dan in de andere twee landen. Verder zien we dat in Nederland o.a. ‘Transport & Brandstof’ populairder is dan in België en Luxemburg.

Detailhandel – niet detailhandel
In België en Nederland neemt het aantal verkooppunten in de detailhandel gestaag af. Verschil tussen Nederland en België is dat België altijd al verhoudingsgewijs veel meer ‘niet detailhandel’ heeft dan Nederland. In Nederland zien we al een jarenlange trend dat de daling in de detailhandel wordt opgevangen door de dienstverlenende sectoren. België heeft dit vangnet veel minder, omdat de dienstverlenende branches hier al veel meer verkooppunten hebben.

Opvallend
In 2019 zien we voor het eerst het totaal aantal verkooppunten afnemen. Zowel in Nederland (-1.944) als in België (-2.592) zien we een flinke daling ten opzichte van 2018. Dit heeft een positief effect op de leegstand. Doordat winkelpanden bijvoorbeeld omgebouwd worden naar woningen neemt de leegstand in Nederland wederom af. En laat België de laagste toename sinds jaren zien. In Luxemburg is het aantal verkooppunten juist met 130 toegenomen.

Voor meer feiten & grafieken:

Download gratis Factsheet Benelux

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.