De Benelux in retailcijfers

Eind van de tweede wereldoorlog werd de Benelux opgericht als douane-unie.  En in 2000 begon Locatus met het inventariseren van het winkelbestand in dit gebied. Eerst in Nederland en enkele jaren later volgden België en Luxemburg. Ondertussen hebben we al weer ruim 10 jaar retailinformatie van de gehele Benelux.  Van 440.662 verkooppunten om precies te zijn. Tijd om eens wat cijfers op een rij te zetten in een factsheet.

Factsheet retaildata Benelux

Welke informatie bevat de Factsheet? Van de drie landen:

 • het aantal verkooppunten
 • het winkelverkoopvloeroppervlak van de detailhandel
 • het percentage winkelleegstand (ook per provincie)
 • hoeveel branches er zijn
 • hoeveel verschillende winkelketens
 • de filialiseringsgraad (ook per provincie)
 • de verdeling van het aantal verkooppunten per groep
 • de landelijke ontwikkeling van passanten (index 2007)
 • de verdeling van verkooppunten per type winkelgebied
  (onderaan dit blog te downloaden)

Winkeldichtheid per inwoner

Dat er verschillen zijn komt natuurlijk ook voor een deel door het verschil in bevolkingsaantallen.  Nederland passeerde rond de jaarwisseling de grens van 17 miljoen inwoners, terwijl België ruim 11 miljoen inwoners heeft en Luxemburg 0,6 miljoen.

U zult op de Factsheet zien dat België bijna evenveel verkooppunten heeft als Nederland. Als we deze aantallen per inwoner bekijken zien we dat België relatief veel verkooppunten per inwoner heeft. Zo heeft België 18,5 verkooppunten per 1.000 inwoners, Luxemburg 15,1 en Nederland 13,1 per 1.000 inwoners.

Als we vervolgens naar de winkelverkoopvloeroppervlakte van de detailhandel kijken zien we dat de verschillen veel minder groot zijn. België en Nederland hebben bijna dezelfde winkelverkoopvloeroppervlakte per hoofd van de bevolking (respectievelijk 1,87 m2 en 1,83 m2 per inwoner).

Aantal verkooppunten per groep

Een ander verschil tussen de landen is de verhouding van het type verkooppunt. Zo heeft Luxemburg een relatief groot aantal verkooppunten in de groep ‘Leisure’, in België is de groep ‘Dagelijks’ relatief groter dan in de andere twee landen. En zien we dat in Nederland o.a. ‘In & om het huis’ populairder is dan in België en Luxemburg.

Detailhandel – niet detailhandel – leegstand

In België en Nederland neemt het aantal verkooppunten in de detailhandel gestaag af. Verschil tussen Nederland en België is dat België altijd al verhoudingsgewijs veel meer ‘niet detailhandel’ heeft dan Nederland. In Nederland zien we al een jarenlange trend dat de daling in de detailhandel wordt opgevangen door de dienstverlenende sectoren. België heeft dit vangnet veel minder, omdat de dienstverlenende branches hier al veel meer verkooppunten hebben. We zien dan ook dat de leegstand daar de afgelopen jaren sterker is toegenomen dan in Nederland.

Voor meer feiten & grafieken:

Gratis Factsheet Benelux 2017


 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...