Er komt heel wat op je af als je als startende ondernemer een winkel of restaurant wilt beginnen. Je hebt een globaal idee wat je wilt, hoe je winkel er uit zal zien, wat je gaat verkopen etc. Maar dan begint het pas echt: een begroting, ondernemersplan, website, inkoop regelen van de producten (of gerechten), interieur voor de winkel, stroom, internet, verlichting, personeel / hulp, en natuurlijk ook een goede locatie.
De startende ondernemer kijkt vaak jaloers naar de drukte op de A-locaties. Vervolgens kijkt hij/zij verder, want die prijzige A-locatie zit er (nog) niet in. Het risico is te groot: hoge huurprijs, langdurig huurcontract, en nog geen enkele zekerheid over de omzet die je gaat draaien. Daarom wordt er vaak uitgeweken naar aanloopstraten, waar de huurprijs aanzienlijk lager ligt, en ook voor kortere periodes gehuurd kan worden.
Maar kun je hier je concept altijd goed uittesten? Is je concept slecht als de resultaten maar matig zijn in de aanloopstraat? Het aantal passanten in de aanloopstraat ligt meestal véél lager, dan in het kernwinkelgebied. Stel dat 1 op de 10 mensen je winkel betreedt en er maar 10 mensen langs komen. Dat is maar één klant per uur, één kans om iets te verkopen. Dus dat is niet echt een kans om je concept uit te testen.
We zien dan ook op verschillende plekken initiatieven ontstaan, die ondernemers de kans geven om hun concept uit te testen zonder grote investeringsrisico’s. Door ruimtes te verhuren die al grotendeels ingericht zijn. Of ruimtes te verhuren op zéér drukke locaties.
Zo heb je in Belgisch Vlaanderen The Box, met panden in Brugge, Gent, Turnhout , Mechelen en Genk:
“The Box verwelkomt starters en creatieve ondernemers die een tijdelijk winkel- of horecaconcept willen uitproberen. U kunt het pand reserveren voor een periode van een weekend, een week of maximaal een maand. Het pand is volledig gebruiksklaar en ingericht dus er zijn geen opstartkosten. U betaalt enkel een marktconforme prijs voor de periode dat u het pand gebruikt en zit dus niet vast aan een huurcontract van enkele jaren.” Lees meer
Of ben je al eens in bij de Old Street Underground in Londen geweest? Ook hier kun je voor een korte periode een kleine winkel of een luxe kraam huren om je concept uit te testen. Op een plaats waar heel veel mensen je concept zien. Zo opende Tate Gallery hier de eerste pop-up store. Lees meer
Het voordeel van deze pop-up stores is dat je al een veel betere inschatting kunt maken van je potentiële omzet. Je krijgt een goed beeld welke doelgroep het meest geïnteresseerd is in jouw concept. En zo zullen er meer leerpunten zijn: wat de bestverkochte producten zijn, welke winkelindeling beter werkt etc.
Met deze kennis in de hand, durf je wellicht toch net wat meer te investeren in een goede locatie voor je ‘echte’ winkel:
- Net een of twee straten verder, waar 2x zoveel mensen langskomen.
- En waar meer winkels zitten waar jouw doelgroep in geïnteresseerd is. Breng goed voor jezelf in kaart wat jouw “perfect neighbours” zijn. In veel gevallen is het gunstig om naast je concurrent te zitten: mensen willen immers kunnen vergelijken.
- Ga niet voor dat smalle langgerekte pand (wat wel goedkoper is), maar dat pand met die brede etalage, zodat mensen niet in 2 stappen je etalage voorbij zijn.
- Kijk ook naar de ontwikkeling van de straat / buurt: neemt de leegstand hier toe, of juist af? Soms kan het gunstig zijn in een vroeg stadium te kiezen voor een straat die binnenkort hip& happening wordt.
- En last but not least: investeer ook in goede achtergrondinformatie (leegstand / passanten / verzorgingsgebied). Daar kan Locatus je verder mee helpen. Wij denken ook mee met de startende ondernemer met een startersfactsheet voor een startersprijs.
Dus test je concept op de juiste plek en zorg voor de juiste achtergrond informatie!
Minder huur wil lang niet altijd zeggen minder kans op rode cijfers.