“De marges in de retail nemen af”

Is het waar of niet waar? Wie het weet mag het zeggen!

De laatste tijd heb ik veel presentaties mogen verzorgen. Over hoe het gaat in de retail. En dan met name de non-food retail In Nederland, België en ook in de rest van Europa.

Een belangrijke trend die ik uit onze eigen cijfers haal is dat de klassieke retail (detailhandel) krimpt. In eerste instantie met name in aantal winkels, maar nu ook in winkelmeters. Er zijn in de huidige tijd simpelweg minder winkels nodig dan pakweg 20 of 30 jaar geleden. Dat zorgt in veel gevallen tot een overschot aan winkelruimte. We noemde dat ook wel de leegstand.

Een van mijn stellingen is dat er in de retail minder geld valt te verdienen, omdat de marges onder druk staan. Dat klinkt logisch. In de kleding en schoenenbranche is bijvoorbeeld bijna altijd uitverkoop. In de elektronica  branche is nu vrijwel absolute prijstransparantie door internet. En faillissementen en aangekondigde herstructurering lijken de aanname van dalende marges te ondersteunen.

Verder zien we meer trendy prijsvechters in de retail – zoals Action – die tegen (veel) lagere kosten kunnen aanbieden. Dit lijkt de marges van bestaande winkelketens ook aan te tasten. Denk hierbij aan Hema en Blokker. Een ander voorbeeld is Primark, waar H&M (en zelfs Zara) behoorlijk last van lijken te hebben.

Maar: is het ook waar? Gaan de marges echt naar beneden? Is er structureel iets aan de hand met de winstgevendheid van de detailhandel? En zo ja, komt dat dan bijvoorbeeld door de toegenomen transparantie als gevolg van e-commerce? Of door toegenomen concurrentie? Door hogere kostenniveaus? Ik kom met logica een heel eind, maar wat zijn de feiten?

Is er iemand die hierbij kan helpen? Heeft iemand inzicht in de winstgevendheid van retail 30 jaar geleden en nu? Speelt het (nagenoeg) verdwijnen van zwart geld hier nog een rol?

Of is het niet zoveel anders dan in het verleden? Retail is immers altijd in beweging. De kleine winkels werden verdrongen door de warenhuizen, de warenhuizen weer door de meer specialistische retailketens…

Ik wil graag “zuivere” presentaties verzorgen en  ben dringend op zoek naar de feiten!

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.