De nieuwste retailcijfers van de Benelux (2020)

English | Francais

Nieuw jaar, nieuwe cijfers. Net als vele anderen ben ik dol op cijfers en lijstjes en ook dit jaar brengen wij weer de Factsheet Retaildata Benelux uit. Wij verzamelen nu al ruim 20 jaar retailinformatie. Dat begon in Nederland, maar inmiddels doen we dat al ruim 13 jaar voor de gehele Benelux. De data van deze drie verschillende landen zetten wij ook in 2020 weer graag voor u op een rij.

Factsheet retaildata Benelux

Op basis van een aantal statistieken brengen wij nu voor de derde keer de ‘Factsheet Retaildata Benelux’ uit. In dit blog licht ik enkele zaken uit, maar de factsheet bevat van alle drie de landen:

  • het aantal verkooppunten
  • het winkelverkoopvloeroppervlak (WVO) van alle verkooppunten
  • het percentage winkelleegstand (ook per provincie)
  • hoeveel branches er zijn
  • hoeveel verschillende winkelketens
  • de filialiseringsgraad (ook per provincie)
  • de verdeling van het aantal verkooppunten per groep
  • de landelijke ontwikkeling van passanten (index 2010)
  • de verdeling van verkooppunten per type winkelgebied

Winkeldichtheid per inwoner

Dat er verschillen zijn, komt natuurlijk onder andere door het verschil in bevolkingsaantallen. Nederland telde per 01-01-2020 ruim 17,4 miljoen inwoners, België ca. 11,5 miljoen en Luxemburg telde begin dit jaar bijna 626.000 inwoners.

Waar we ten opzichte van vorig jaar de inwonersaantallen zien stijgen, zien we in Nederland en België het aantal verkooppunten daarentegen dalen. In Nederland werd dit heel lang gecompenseerd door een groei in de horecasector (niet-detailhandel). Maar ook daar lijkt de grens bereikt. Het aantal (gevulde) retailpanden zal naar onze verwachting nog meer afnemen de komende jaren. In Luxemburg zien we juist een lichte stijging (1,9%) in het aantal verkooppunten.

Aantal vierkante retailmeters per inwoner

Sinds 2019 registreert Locatus ook de oppervlakte (WVO) van horeca en overige dienstverlening. En voor het eerst kunnen we nu dus het WVO per hoofd van de bevolking van de gehele retail bepalen. Ondanks dat Nederland het minste aantal verkooppunten (VKP) per 1.000 inwoners heeft, heeft het wel (net) de meeste retailmeters per hoofd van de bevolking.

Land

 

VKP per 1.000 inwoners
WVO per hoofd van de bevolking
België

 

17,7 2,45
Nederland

 

12,6 2,47
Luxemburg

 

14,6 2,42

Aantal verkooppunten per groep

De landen verschillen ook in de verhouding van het type verkooppunt. Zo heeft Luxemburg een relatief groot aantal verkooppunten in de groep ‘Leisure’, en is in België de groep ‘Dagelijks’ relatief groter dan in de andere twee landen. Verder zien we dat in Nederland o.a. ‘Transport & Brandstof’ populairder is dan in België en Luxemburg.

aantal verkooppunten per groep in België, Nederland en Luxemburg

Leegstand per provincie

Eerder dit jaar constateerden we al dat de leegstand in alle drie de landen is toegenomen. Als we inzoomen en kijken naar de verschillende provincies, is er één provincie waar de leegstand niet is toegenomen. In Flevoland bedroeg de leegstand 7,2%, wat 0,1% minder is dan het voorgaande jaar. In alle andere provincies zien we stijgingen. Deze variëren van 0,1% (Zeeland) tot 1,3% (Oost Vlaanderen).

Benieuwd naar alle ‘facts & figures’ van de Benelux? Voor meer feiten & grafieken:

Download gratis Factsheet Benelux

Jorn Uittenbogaard

Jorn verzorgt o.a. de marketing & communicatie. Na zijn studie Bedrijfscommunicatie is hij in 2015 bij Locatus neergestreken. Hier combineert hij zijn opgedane skills met de enorme bak aan retaildata.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.