De Michelinsterren zijn een begrip. Altijd weer een spannende tijd in de restaurantbranche. Wie wel en wie niet? Wie krijgt er één bij en wie heeft er drie? Maar nu zijn er ook sterren in een andere branche, waar men geen appels met peren vergelijkt: de groente- & fruitmannen van Nederland.
De organisatie van de sterrenranking was in handen van brancheorganisatie AGF Detailhandel Nederland (ADN). De overeenkomst met de restaurantbranche is dat hier ook 1, 2 of 3 sterren uitgereikt worden.
Maar daar houdt de vergelijking op.
Waar het bij Michelinsterren helemaal om het eten gaat, speelt hier het voedsel slechts een beperkte rol. Natuurlijk moet groente- en fruit van uitstekende kwaliteit zijn, maar er wordt op twee hoofdpunten beoordeeld:
- Winkelbeleving (uitstraling winkel als geheel, kwaliteit en uitstraling product, servicegerichtheid en deskundigheid)
- Bedrijfsvoering (personeelsbeleid, financiën en hygiëne)
Drie sterren betekent dus een gezonde onderneming waar zowel klanten als personeel blij van worden.
Ik heb de 24 winnaars voor u in kaart gebracht:
Als we in onze database kijken, heeft Nederland momenteel 986 speciaalzaken in groente en fruit. Deze winkels zijn als volgt over de provincies verspreid:
Hieruit blijkt weer dat kwantiteit niet hetzelfde is als kwaliteit. Als we naar de top drie in kwantiteit kijken, ziet het er als volgt uit:
1. Zuid Holland
2. Noord Holland
3. Noord Brabant / Gelderland
Kijken we naar kwaliteit, dan zien we de dat Zuid- en Noord Holland juist ondervertegenwoordigd zijn. De betere winkels bevinden zich voornamelijk in de oostelijke helft van Nederland. De drie zaken met 3 sterren bevinden zich in:
- Maartensdijk (Utrecht)
- Zwartsluis (Overijssel)
- Veenendaal ( Gelderland)
ADN heeft als doelstelling van deze verkiezing dat de ondernemers goed in beeld krijgen waar hun sterke en zwakke punten liggen. Zij moeten immers sterk in hun schoenen staan om te overleven tussen al het supermarktgeweld en partijen als HelloFresh.
Dat dit nodig is blijkt wel uit de dalende trend in verkooppunten. Mijn collaga Nicole Dirksen bracht dit vorig jaar in kaart en vergeleek Nederland met België: