De superspecialist heeft de toekomst

Niche, niche, niche riep futurist Howard Saunders afgelopen week tijdens het jubileumcongres van SSM en Bureau Binnenstadsmanagement. Generalisten gaan het lastig krijgen, tenzij ze de klant toch iets bijzonders weten te bieden.

De futurist ziet drie trends in de retail:

1. Niche, niche, niche
Niet meer de grote winkels waar je door de bomen het bos niet ziet, maar steeds vaker zul je one-product-stores zien. Zoals de Egg Shop in New York: of het nu is voor ontbijt, lunch of diner, in elk gerecht speelt het ei een hoofdrol. Of neem Hunter Boots in Londen. Een winkel vol met kaplaarzen, in alle kleuren en maten. Of de Weber Grill Academy in Berlijn. Alles draait hier om de Weber BBQ. Maar je kunt niet alleen kijken. Je kunt het ook uitproberen. Of er een happening organiseren. Als de BBQ maar centraal staat.

2. We want a community
Als tegenreactie op alle contact via whatsapp, twitter, sms, pinterest, snapshat enzovoort, zoeken mensen elkaar steeds meer in het echt op. Buren die van de achtertuin verhuizen naar de voortuin, om daar gezamenlijk te lunchen of bbq-en. Of de zzp-ers die elkaar toch weer opzoeken in koffietenten in de stad. Retail die aansuit op deze behoefte tot samenzijn heeft de toekomst. Denk aan de leestafel in de boekhandel, of een restaurant met lange tafels, waar iedereen kan aanschuiven.

3. We want the real thing
Niet meer massaproducten, maar dat ene speciale ding dat bij jou past. Niet een horloge, maar het horloge, niet een worst, maar de worst.

Tijdens zijn lezing keek Howard Saunders vooruit naar 2035, maar we zien deze trends nu al ontstaan. Ik kon zelf zo een aantal voorbeelden voor de geest halen. Zo was ik recent in Leuven om passanten te tellen. Eind van de ochtend stond er al een rij tot op straat bij Haute Würst. Vier telrondes lang stond men tot buiten te wachten op hun exclusieve broodje worst. Superpopulair dus deze foodspecialist.

hautewurstmenu

Iets verderop kwamen we nog twee Leuvense foodspecialisten tegen: Balls ’n glory en Soup Away. De namen spreken al voor zich. Je kunt ter plekke wat eten, wat meenemen voor thuis of de soep of ballen laten bezorgen.

balls&glory

Balls ’n glory is in 2013 uitgeroepen tot het beste foodconcept van Europa.

En al gehoord van Urban Wrap? Deze wrapbar opende na de zomer in Antwerpen de deuren.

urbanwrap-antwerpen

Ook in Nederland zien we bijzondere specialisten in de food. Zo kun je in Amsterdam bij Ibericus terecht voor de Spaanse ham en worden in dit najaar 10 Pepernotenwinkels geopend.

Bij De Hallen in Amsterdam zien we de drie trends samenkomen. Dit is een locatie waar ontmoeten en genieten van goed eten en unieke producten voorop staat. Dit zie je terug in een combinatie van ontmoetingsplaatsen zoals leescafé Belcampo, een filmhuis of de hal waar je kunt zitten om samen te eten, of waar een leuk evenement kan plaatsvinden. Dit wordt omringd met  specialistische foodkramen en unieke winkeltjes. Niche, community and the real thing.

Ook de foodtrucks sluiten uitstekend aan op de trend die Howard Saunders constateert. Zij gaan nog een stap verder. De foodtrucks wachten niet tot de klant naar hen toe komt, maar zoeken de klant op bij festivals en bijzondere markten. Zullen deze ondernemers ook de stap naar een winkel/restaurant gaan maken? Of blijven ze liever mobiel?

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.