De toekomst voorspellen met Big Data

Gisterenavond won Nederland onder leiding van Louis van Gaal ook de laatste groepswedstrijd op het WK. Beide doelpunten werden gemaakt door de wissels. Het ontlokte Arjan Robben de uitspraak dat Louis van Gaal een gouden pik heeft. Hij bedoelde dit uiteraard niet letterlijk: ‘’nooit iets over gehoord van Truus…’’. Robben wilde aangeven dat van Gaal een gelukkige hand heeft in wisselen en daarmee de toekomst naar zijn hand kan zetten.

Persoonlijk ben ik heel slecht in het voorspellen van de uitslagen. Ik bungel ergens onderaan in de poule. Ingmar, mijn 14-jarige zoon, staat zeer ruim boven mij en dat moet ik regelmatig aanhoren. Ik heb wel een verklaring voor mijn slechte voorspellingen van de voetbaluitslagen. Ik weet behoorlijk veel van voetbal, maar het zijn bij mij allemaal losse feitjes en veel onderbuik gevoel. En dat is blijkbaar niet genoeg. Er is meer nodig. Aan de professionaliteit van de bondscoach kan ik op dit vlak niet tippen. En het ontbreekt mij aan de tijd om alles grondig te analyseren. Ik vrees dat Ingmar daar meer tijd voor vrij maakt en op dit moment meer met voetbal (altijd twee schermen tegelijk…) dan met school bezig is.

Gelukkig heb ik van winkels meer verstand. Bij Locatus hebben we heel veel losse winkelfeiten gestructureerd om de toekomst te voorspellen: wat is het lot van elke individuele winkel in Nederland in 2014. Wie blijft en wie bezwijkt. Deze voorspelling van de toekomst, op basis van wat je misschien wel de eerste BIG DATA analyse van de Nederlandse Retail mag noemen, blijkt bijzonder goed te werken.

We blijken de toekomst akelig nauwkeurig te kunnen voorspellen voor onze klanten, op basis van de combinatie van vier factoren: historie van het pand, de omgeving, de branche en vraag/aanbod verhoudingen. Een bank rekent daarmee door hoeveel cash-flow uit de gefinancierde portefeuille zal lopen. Een belegger doet datzelfde én gaat proactief aan de slag in de probleemgebieden. Gemeenten identificeren kansrijke, kansarme en kansloze winkelgebieden.

Met losse feiten en onderbuikgevoel kom ik er niet. Met een goede analyse op basis van BIG DATA gelukkig wel.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.