Afgelopen woensdag mocht ik meedenken met de gemeenteraad van Apeldoorn en een retailvisie geven op ‘mijn stad’. Samen met een medespreker heb ik Apeldoorn onder de loep genomen. Ik heb een scan van de retail gemaakt. Wat zijn de goede en minder goede delen van de stad? En welke factoren zijn hierbij bepalend. De volgende vraag is nu “welke maatregelen zijn nodig voor toekomstgericht retailbeleid”. Ik nodig u hierbij uit mee te debateren! Over Apeldoorn. Of over ‘uw’ stad.
Neem Apeldoorn
De raad heeft een detailhandelsvisie van 2003. Daarnaast een nota over het supermarktbeleid en de GDV/PDV [1]locaties. Maar toch. 2003 is lang geleden en er is veel veranderd in 10 jaar tijd. De leegstand is een belangrijke indicator hoe het gaat met een stad. In Apeldoorn staan momenteel 150 winkelpanden leeg. En dat is veel. Met een leegstand van 7,3 % ligt Apeldoorn boven het landelijk gemiddelde van 6,5 %. En daarnaast wordt er ook nog flink bijgebouwd in Apeldoorn, en dat helpt ook niet om de leegstand te verminderen. Apeldoorn staat dus voor een uitdaging.
Debatteer mee!
Apeldoorn is niet de enige gemeente met een uitdaging op retailgebied. Op 20 juni organiseert Binnenlands Bestuur in Nieuwegein een vastgoeddebat voor gemeenten en vastgoed. Over de rol van gemeenten bij de transformatie van leegstaande winkels en kantoren. Komt u ook om mee te debatteren?
Prijsvraag op Challenge Platform
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat geen winkel in Nederland meer leegstaat?U kunt tot 20 juli uw innovatieve ideeën plaatsen op www.challengegovernment.nl. Met een kans op een beloning: €250,= of Retail Data van Locatus ter waarde van €500,= Wie heeft voor een lokale situatie de meest innovatieve oplossing?