Electronisch roken: een hype of een blijvertje?

Een dag voor de officiële opening liep ik de Jiksu Uno in Den Bosch binnen. De eerste speciaalzaak op het gebied van elektronisch roken in Nederland . Wat zeg ik, zelfs in heel Europa. Jiksu is het merk waaronder de groothandel de elektronische sigaret op de markt zet, Uno staat voor de eerste winkel. Ik heb ze, tussen de laatste inrichtingswerkzaamheden door,  het hemd van het lijf gevraagd. En geproefd natuurlijk.

Hoe werkt elektronische roken?
Het principe is simpel. Een apparaat zo groot als een pen bestaat uit twee delen. Een batterijgedeelte met een verdamper en een deel dat je moet vullen met een vloeistof. Door een druk op de knop wordt de vloeistof verdampt en die damp inhaleer je net als bij normaal roken. Het grote voordeel is dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen, je niet een hele sigaret in één keer op hoeft te roken en dat je het elektronisch roken overal mag doen.

Verslavend of niet-verslavend, dat bepaal je zelf
De vloeistoffen zijn in vele smaken te krijgen. Het lijkt bijna snoep: fruit-, chocolade- en  sigarettenmerken. Ik ben een gematigd roker en nam de proef op de som. En eerlijk is eerlijk, de smaak kwam verdacht veel overeen met het merk sigaretten dat ik normaal gesproken rook.
De vloeistoffen zijn te verkrijgen in verschillende gradaties nicotine. Van 0 % nicotine tot het gebruikelijk percentage nicotine, dat normaliter in sigaretten zit. En dat verslavende stofje wil de roker juist binnen krijgen. Daarom zal de ‘elektronische roker’ vaak kiezen voor een vloeistof met nicotine, omdat dit juist de aangename prikkel in de keel veroorzaakt. De schadelijke stoffen zijn er echter uit gehaald. De elektronische sigaret kan dus ook gebruikt worden om van je verslaving af te komen. Je kunt hiermee goed het nicotinepercentage afbouwen.  Ik begrijp dat het beter werkt dan de nicotinepleister.

Gezonder én goedkoper?
Persoonlijk ben ik niet enthousiast  over elektronisch roken. Misschien omdat ik te weinig rook om een dergelijk apparaat te kopen. Of misschien dat ik van het type “wat de boer niet kent eet hij niet” ben. Toch zie je het steeds meer. In landen als Italië, Portugal  en Frankrijk  is het al ingeburgerd.   In Nederland is het een branche in opkomst.  Ik snap de groeiende populariteit wel, met de explosief stijgende tabaksprijzen en het toenemend aantal rookvrije locaties. Ik zal als gematigd roker niet veel kunnen besparen en dus niet overstappen. Maar een doorgewinterde roker kan op jaarbasis al gauw zo’n 2000 euro’s besparen. En dat is de moeite in tijden van crisis.

Blijvertje in het straatbeeld?
Het elektronisch roken maakt een opmars door, daar kan niemand over twijfelen. Helemaal na de afgelopen zomervakantie zie je steeds meer mensen met een elektronische sigaret lopen. Een speciaalzaak in het elektronisch roken kon dan ook niet uitblijven.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.