Het WWW als alternatief voor lege V&D-panden

Afgelopen weken is mij meerdere malen de vraag gesteld “Wat kunnen we doen met de leegstaande V&D vestigingen ?“. Ook gisteravond, tijdens de presentatie van het Vastgoedbericht van FGH bank, kreeg ik vaker deze vraag. De samensteller van het mooie Vastgoedbericht, Maarten Donkers, vroeg me zelfs om drie oplossingen. Drie alternatieven had ik ook niet zomaar, maar één had ik er wel.

De eerste 20 lege V&D’s zullen wel gevuld worden. Hierbij gaat het vooral om de panden in de grotere winkelsteden. Maar voor de overige 40 oud-V&D panden wordt het een stuk lastiger. Dat bracht mij op het volgende idee. Waarom maken we er geen WWW van? Niet de www van world wide web, maar het is er wel sterk aan gelinkt. In dit geval staat het voor WebWinkelWarenhuis.

Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam is gebleken dat 80% van de webwinkels wel een fysieke winkel wil . Een kleine betaalbare unit, die gebruikt kan worden als etalage en als afhaalpunt. Met als doel om bekendheid te krijgen bij een groter publiek om zo de omzet te verhogen. Vele webwinkels in één pand bij elkaar zullen elkaar versterken. Dit beantwoordt bovendien ook aan de vraag van de consument voor meer unieke winkels in de stad.

Momenteel maakt 80% van deze kleine webwinkels geen winst, dus er zal weinig budget zijn voor de huur. Maar liever een vol pand dan een leeg pand. En het V&D pand zal dan een veel unieker aanbod bevatten dan in het verleden.

Daarnaast heeft het CBS uitgezocht dat de retailers die zowel online als offline producten aanbieden de grootste groeiers zijn qua omzet. Meer dan de fysieke winkels en de pure webwinkels. Er zijn momenteel ongeveer 30.000 webwinkels , aldus het CBS. Dus genoeg kandidaten.

Het is een idee, maar als ik gisteravond de reacties hoorde, niet eens zo slecht bedacht. Misschien wel een kans.

Dus herinrichten en aan de slag met het WebWinkelWarenhuis.

Peter Nieland

Peter Nieland is directeur van Locatus Nederland. Hij werkt al zijn hele leven in de vastgoeddata. Ruim dertig jaar geleden startte hij zijn carrière bij het Kadaster. In 2007 kwam hij in dienst bij Locatus. Peter is een man van de geografische informatiesystemen (GIS) en kaarten. Hij spart regelmatig met retailers en vastgoedpartijen. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de retailmarkt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.