Hoe onderscheidt winkelstad X zich van winkelstad Y?

Een Masterclass geven aan het accountmanagement van de Rabobank. Ik moet zeggen dat ik daar wel even over na moest denken. Locatus wordt regelmatig gevraagd om een presentie te verzorgen over het retaillandschap. Maar een Masterclass van 4 uur? Natuurlijk doe ik dat, maar wat en hoe? Wat kan ik deze groep leren? “That’s another koek” zou Louis van Gaal zeggen.

Eerst maar eens begonnen met de presentatie “Wie is Locatus”? Hoe komen we aan al die feiten over retail en hoe onderscheiden we feiten van fabels? Wat zegt de Retail Risk Index hierover en wat is het belang van het verzorgingsgebied? Waar moet je daarbij op letten. Eerst algemeen, vervolgens in casevorm.

Ik begon bij de A. Apeldoorn en Amersfoort. Twee steden die vergelijkbaar zijn qua aantal inwoners. Maar niet alleen dat. Laten we eens vergelijken:

Apeldoorn

Amersfoort

Overeenkomsten Overeenkomsten
Slecht bereikbaar vanaf de snelweg Slecht bereikbaar vanaf de snelweg
Geen winkelrondje (één straat) Geen winkelrondje (één straat)
Geen echte trekker Geen echte trekker
131.735 inwoners (woonplaats) 132.140 inwoners (woonplaats)
30% filialisering (aantal totaal) 30% filialisering (aantal totaal)
Verschillen Verschillen
Geen historische uitstraling Wel historische uitstraling
Drukste punt 38.100 passanten Drukste punt 39.500 passanten
53% filialisering (oppervlakte) 70% filialisering (oppervlakte)
35% filialisering (detailhandel) 50% filialisering (detailhandel)
Inwoners straal van 10 km = 168.245 Inwoners straal van 10 km = 300.547

 

Doet de ene stad het beter dan de andere? Het grote verschil tussen Apeldoorn en Amersfoort zit in de omgeving. Apeldoorn heeft in een straal van 10 km heel wat minder inwoners. De helft van deze cirkel om de stad heen bestaat voornamelijk uit bomen. En die kopen niet echt veel.

De hamvraag voor veel steden is: wat moet er gebeuren zodat men wil investeren in deze steden? Na deze voorbeeldcase gingen de accountmanagers zelf aan de slag. Vijf groepjes mochten samen een plaats of een winkelgebied analyseren, bespreken en presenteren. In elke groep zat één deelnemer die in de desbetreffende plaats woont. De kenner dus. Zo werden onder andere Assen, Heerenveen en Hilversum onder de loep genomen.  Het was een interessante mix van informatie en kennis: feiten uit de database van Locatus, gecombineerd met lokale kennis en de frisse blik van buitenstaanders.

Daarna werd het spannend. De presentaties. Ik was blij verrast. Enthousiaste presentaties met leuke ingevingen en oplossingen. Krijg je meer mensen naar Assen, Heerveen of Hilversum vanwege de winkels? Elke groep ging op zoek naar het onderscheidend vermogen van de stad of het winkelgebied. Belangrijkste conclusie: je versterkt je winkelstad of winkelgebied niet door alléén naar de winkels te kijken. Het ging dus over retail, maar ook over motoren, schaatsen en de omroep. Mijn complimenten aan het accountmanagement van de Rabobank voor het creatieve denken.

Peter Nieland

Peter Nieland is directeur van Locatus Nederland. Hij werkt al zijn hele leven in de vastgoeddata. Ruim dertig jaar geleden startte hij zijn carrière bij het Kadaster. In 2007 kwam hij in dienst bij Locatus. Peter is een man van de geografische informatiesystemen (GIS) en kaarten. Hij spart regelmatig met retailers en vastgoedpartijen. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de retailmarkt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.