Hoe ziet de toekomst van de wassalon en de stomerij eruit?

De buitendienst van Locatus maakt tegenwoordig ook foto’s van alle winkelpanden. Soms komen er opmerkelijke foto’s binnen uit het veld. Zo viel mijn oog op enorme wasmachine bij de Delhaize supermarkt in het Belgische Huy. Is er nog steeds markt voor zo’n wasmachineconcept? In Nederland heb ik dit nog nooit gezien. Wat zijn de verschillen tussen Nederland en België?

Gevoelsmatig is de stomerij/wassalon een uitstervende branche. De meeste mensen hebben toch een eigen wasmachine? In 2008 waren er in Nederland ongeveer 870 stomerijen/wassalons. Op dit moment zijn er nog ongeveer 730 stomerijen/wassalons over, een afname van 16% in 7 jaar tijd.

Grafiek-stomerijea

Grafiek: Aantal verkooppunten stomerij/wassalon Nederland en België

In België is de branche veel groter. Daar zijn maar liefst 1.922 verkooppunten en is de afname redelijk beperkt gebleven, ca. 5%.  Reden dat deze branche in België beter draait is de dienstencheque. Je kunt deze cheques voordelig aanschaffen en daarmee bijvoorbeeld je huishoudelijke hulp of de wasserij betalen. Voorwaarde hiervoor was dat de wasserij wel langdurig werklozen in dienst nam.

De grote steden In Nederland en België verschillen echter maar weinig van elkaar. Ter vergelijking: in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn er respectievelijk 136, 64 en 59 stomerijen/wassalons en in Antwerpen, Brussel en Gent respectievelijk 163, 64 en 68. Het verschil zit ‘m in de kleinere gemeenten: daar komt in België vaker een wassalon of stomerij voor.

Branche-organisatie Netex verwacht dat een groot aantal de komende jaren zijn deuren gaat sluiten. Hier liggen een drietal oorzaken aan ten grondslag. De stomerij is een luxe product en deze dienstverlening wordt langzaamaan onbetaalbaar, de wasmachines zijn steeds beter en het kledinggedrag is veranderd. De consument gaat steeds minder in pak naar zijn werk en koopt steeds vaker goedkope kleding, die niet naar de stomerij hoeft.

Een deel van gesloten verkooppunten is vervangen door haal- en brenglocaties bij andere retailers in een winkelgebied. Bubble&Stitch (Nederland) springt met haar concept in op het verdwijnen van dienstverleners uit een bepaald gebied.  Zij zien ook dat steeds meer winkels in deze branche hun hoofd niet boven water kunnen houden. Maar een deel van de vraag blijft wel bestaan. Woonkamertextiel doe je immers niet zomaar zelf in de was. Zij hebben daarom een kluisjessysteem opgezet, waar je 24/7 je kleren kunt brengen om te stomen, wassen en/of repareren.

Met het verdwijnen van stomerijen en wassalons ontstaan ook nieuwe initiatieven en concepten. De wasmachine bij Delhaize is een voorbeeld van de onbemande wassalon. En in België heb je bijvoorbeeld ook de Wasbar. Je kunt hier gezellig afspreken met vrienden, een hapje eten en drinken terwijl je wacht.

Maar ik vrees dat deze nieuwe concepten  de dalende trend niet zullen tegenhouden. De branche zal echter niet uit het straatbeeld verdwijnen, maar zich aanpassen aan de tijdgeest.

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.