Nederland heeft voor een soepelere lockdown gekozen dan veel andere Europese landen. Nederlanders mochten zich vrij blijven bewegen en winkels konden in principe openblijven. Het effect van de intelligente lockdown op de drukte in de winkelstraten hebben wij onderzocht door de passantenaantallen van zeven steden met elkaar te vergelijken: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht versus Brussel, Parijs, Barcelona en Madrid.
Voor dit vergelijk is het aantal passanten op de laatste ‘normale’ zaterdag, 7 maart, als uitgangspunt genomen. Dat aantal passanten is op 100 gesteld en de zaterdagen in de onderstaande grafiek geven de index ten opzichte van die datum.
Welk type lockdown is gekozen blijkt in eerste instantie weinig verschil te maken. Ondanks dat in Nederland iedereen zich vrij mocht bewegen en dat de winkels open mochten zijn, was het nauwelijks drukker dan in de Europese steden met strengere corona regels . Vanaf half april verminderde het aantal coronagevallen echter snel en toen zagen we ook het sentiment omslaan. In Nederland begonnen veel mensen weer de stad in te gaan en ontstonden grote verschillen met de landen waar de lockdown nog wel van kracht was.
Op 11 mei mochten de winkels in België en Frankrijk weer open, waardoor de drukte daar de afgelopen twee weekenden weer toenam. Hier zien we de grootste sprong in de drukte.
In Spanje worden de maatregelen per regio in fases versoepeld. Madrid en Barcelona behoren tot de zwaarst getroffen regio’s en daar vinden de versoepelingen dan ook pas als laatste plaats. In beide steden begint fase 1 van de lockdown versoepeling op 25 mei[i]. Duidelijk is dan ook te zien dat in de beide Spaanse steden de drukte in de stad op 23 mei nog achterblijft bij de 5 andere steden. Die vijf steden zijn weer terug op ongeveer de helft van pre- corona aantallen.
Toch zien we dat al deze steden veel zwaarder worden getroffen dan kleinere steden waar wij ook tellen. In sommige van die kleinere steden liep zaterdag 70% van het aantal passanten van voor de Corona uitbraak. Deze steden profiteren ervan dat mensen dichter bij huis blijven.
Het herstel van de grote steden zal langer op zich laten wachten, schatten wij in. Deze 7 grote steden zullen immers nog lang last houden van het wegblijven van nationale en internationale toeristen. Daarnaast zijn deze steden voor een groot deel van hun doelgroep alleen bereikbaar met het openbaar vervoer. Twee factoren waarvan wij dit jaar nog geen herstel verwachten.
[i] Vanaf 25 mei mogen mensen weer in Madrid en Barcelona vrijwel onbeperkt naar buiten en gaan kleine winkels en bars en cafés weer open.