Afgelopen woensdag was het de dag van de Duurzaamheid. Een berichtje in het nieuws hierover liet me meteen terugdenken aan de presentatie van Thomas Rau op het Locatus congres ‘Bouwen aan Duurzaam (retail)vastgoed’. Hier bracht hij zijn gedachtegoed over CO2– en energieneutrale gebouwen en C2C producten onder de aandacht. Zover mij bekend hebben we in Nederland nog geen ‘Duurzaam winkelcentrum’. Mogen we dit wel op termijn verwachten of is dat een utopie?
De vraag die dan vaak wordt gesteld is: wiens taak is het om dit op te pakken? Ligt het initiatief bij de overheid, de ontwikkelaar, de beheerders of juist de gebruikers (ondernemers) van het winkelcentrum? Zoals de slogan zegt: een beter milieu begint bij jezelf. Een duurzaam winkelcentrum is er natuurlijk niet van de een op de andere dag. Dat vraagt om een visie op zowel korte als lange termijn. Volgens mij is de belangrijkste ‘mindshift’ dat het om een win-win situatie kan gaan. En niet om een kostenpost, waar ‘alleen’ het milieu baat bij heeft.
Iedereen kan naar mijn idee een steentje bijdragen. Al is het niet meteen een heel energieneutraal winkelcentrum, het gebruik maken van zonnepanelen en led-verlichting moet toch niet zo moeilijk zijn. Maar wat me bijbleef van het verhaal van Thomas Rau, is dat we niet van olie, gas of zon afhankelijk hoeven te zijn voor stroom, maar dat we dit ook goed zelf op kunnen wekken. Hij gaf het voorbeeld van een draaideur die energie opwekt. Prima toepasbaar bij winkelcentra of ziekenhuizen. En toen moest ik ook denken aan de eerste disco in Rotterdam met een dansvloer die energie opwerkt. Ondertussen zijn ze al weer een stuk verder in die technologie.
Is het een utopie om op Hoog Catherijne een vloer te hebben liggen, die het winkelcentrum van stroom voorziet? Hier lopen immers bijna 100.000 mensen op een willekeurige zaterdag.
Een belangrijke factor in het geheel is zoals bij veel zaken geld. Degene die investeert wil daar ook wat voor terugzien. In tijde van crisis en leegstand is investeren in duurzaamheid niet een onderwerp dat bij de meeste bovenaan de prioriteitenlijst staat. Maar komt de return-on-investment niet eerder dan men denkt?
In 2010 is het Platform “Koplopers Duurzaamheid in Retail” gestart. De eerste stap is dus al gezet. Ik kijk uit naar innovatieve initiatieven. Kent u voorbeelden?