Mijn oudste zoon Ingmar heb ik de eerste paar weken van zijn schoolvakantie bijna niet gezien. Hij had als één van de eersten een Australisch account om Pokemon Go te kunnen spelen in Nederland. De hele dag en een groot deel van de nacht was hij er mee bezig. Nieuwe Pokemons verzamelen door te lopen, ballen ophalen bij Pokestops en battelen in de Gym. Binnen de kortste keren was hij verslaafd.
Wat ik ronduit fascinerend vind is dat de makers van dit spel er in zijn geslaagd de contouren van alle gebouwen in de (hele) wereld op de kaart te zetten, inclusief de markante plekken die interessant zijn voor het spel. En vervolgens krijgen ze er tientallen miljoenen mensen mee op de been. Zelfs de pubers veranderen van zittende schermklevers in kilometervreters. Erg knap.
Bij Locatus werken we met een professionele buitendienst. Ook deze buitendienst verzamelt heel veel informatie. Mannen die met dezelfde gretigheid op pad gaan als de Pokemon Go spelers. Om winkels te verzamelen. Niet in de hele wereld, maar slechts in Europa. De verzameling in de Benelux is compleet: elk verkooppunt is in kaart gebracht. Vervolgens brachten ze van alle grote steden van Europa de belangrijkste winkelgebieden in kaart. En daar tellen ze ook hoeveel mensen er door de winkelstraten lopen. Buitengewoon nuttige (en noodzakelijke) informatie als je beslissingen moet nemen over retailpanden. Een heel uitgebreide database dus. Maar de schaal waarop Niantic panden wereldwijd in kaart heeft gebracht is echter jaloersmakend.
Wat ik verrassend vind is dat retailers nog maar op beperkte schaal inspringen op het snelst gegroeide spel ooit. Retailwatching zette in de vakantieperiode een aantal voorbeelden op een rij. McDonald’s is een sponsor van het eerste uur. De fastfoodrestaurants werden bij de lancering in Japan al ingezet als zogenaamde Gym’s, waar je kunt strijden om Pokemons.
Het is je even verdiepen in een andere wereld. Dus in Pokemon vakjargon: zorg voor een Pokestop en een Gym voor de deur. Zet een lure-module aan en de Pokemons verschijnen bij je winkel. En daar komen weer massa’s mensen op af, gegarandeerd. Jong én oud, zoals iedereen op straat kan zien.
Zo zag retail property group Hammerson een enorme stijging in passanten (double digit) in zijn 58 winkelcentra het weekend na de lancering van Pokemon Go in Engeland. Zij trokken deze mensen naar zich toe door de Pokestops in de winkelcentra en het aanmaken van Lures.
En dan is het vervolgens de taak van retailers om al deze potentiële kopers te verleiden. Ik snap dat dit lastig is voor een antiekzaak, maar wat nu als je ijsjes verkoopt of haren knipt? Wedden dat een groot deel van de mensen teruggaat als er veel of interessante Pokemons te vangen zijn?