Komt het einde van de Growshop in zicht?

Door het liberale softdrugsbeleid is Nederland nog altijd een vreemde eend in de bijt van de EU. Het Nederlandse gedoogbeleid blijft apart. Aan de voordeur softdrugs verkopen, terwijl het verboden is de coffeeshops aan de achterdeur te bevoorraden. Langzaam aan wordt de regelgeving steeds strikter. Wat zien we hiervan terug in onze database?

Momenteel zijn er nog zo’n 600 coffeeshops in Nederland over, die legaal softdrugs verkopen. Ze worden gedoogd door de gemeenten, die daar ieder weer hun eigen beleid voor hebben: verschil in locatiebeleid, maximaal aantal verkooppunten, wel/niet verkopen aan toeristen, hoeveel verkocht mag worden, etc.

Grafiek-coffeeshops-growshops

Het wordt nog aparter als je naar de bevoorrading van deze coffeeshops kijkt. Verkopen aan consumenten mag, maar verkopen aan coffeeshops is verboden. Zeer vreemd. De softdrugs moeten toch ergens vandaan komen?

Om wiet te kweken is er in Nederland een levendige handel in zaden, voeding, lampen, afzuiginstallaties, potgrond, bevochtigingsinstallaties en ga zo maar door. Hiervoor kon je, tot voor kort, terecht bij de Growshop. Deze winkels zijn gespecialiseerd in productiematerialen voor de hennepkweek.

Tot hun klanten behoorden vele hobbyisten, die een kamer of zolder in hun huis over hadden. Dit is al enkele jaren een stuk minder, omdat de regelgeving voor hennepkweek flink is aangescherpt. De kweek en groothandel in softdrugs is nu voornamelijk in handen van de georganiseerde misdaad.

Hier lijkt nu ook een eind aan te komen. Want per 1 maart is het verboden om te handelen in artikelen die met de kweek van wiet te maken hebben. Het aantal Growshops was in de afgelopen jaren teruggelopen, door de regels rondom de kweek.
grafiek growshops

Per 1 januari van dit jaar hadden we in Nederland nog 119 Growshops. Ik heb ondertussen de eerste growshops zien sluiten de afgelopen maand. Maar uit onze database blijkt dat de meeste Growshophouders niet, vooruitlopend op de maatregel, gestopt zijn. Velen zien het nog niet somber in, schetst de NOS. Zij gaan op zoek naar alternatieven. De lampen worden aangeboden voor de kweek van paprika’s, de zakjes worden aangeprezen voor het bewaren van sieraden, postzegels, groentezaden etc.

En sommige ondernemers zoeken hun heil net over de grens. Hier zijn nog geen regels voor deze winkels. In België is in 2010 de eerste Growshop geopend, en per 1 januari 2015 staan er 9 Belgische verkooppunten in onze database.

Ludwig Boosveld

Ludwig Boosveld werkt al meer dan tien jaar als buitendienstmedewerker bij Locatus. Samen met 12 collega's verzamelt hij de informatie over winkels, winkelgebieden en winkelpassanten op straat. Zijn werkgebied breidde zich door de jaren heen uit, van Nederland, naar België en Europa. Momenteel ligt zijn focus op passanten tellen via wifi-sensoren. In zijn blogs vertelt hij wat hem onderweg opvalt.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.