In het straatbeeld zien we tegenwoordig steeds vaker vestigingen van hoorspecialisten. Niet gek natuurlijk in een tijd dat de vergrijzing steeds verder toeneemt. Naar aanleiding van een opdracht voor een hoorspecialist was ik benieuwd in hoeverre er eigenlijk verschillen zijn tussen de Nederlandse en de Belgische ‘hoormarkt’.
Op 1 januari 2012 waren er in Nederland 571 vestigingen in de branche hoortoestellen. Het overgrote deel van deze zaken is gefilialiseerd. De grootste speler in deze markt in Nederland is Schoonenberg gevolgd door Beter Horen. In België zijn in tegenstelling tot in Nederland slechts 243 vestigingen. Spelers als Beter Horen zijn nog niet in België te vinden. De meest voorkomende formules in België zijn Lapperre en Amplifon.
Kaart: verkooppunten hoortoestellen Nederland (blauw) en België (rood).
Waardoor zijn er in België zo weinig verkooppunten?
Heeft dit met de vergrijzing te maken? De vergoedingen van de zorgverzekeraar? Horen ze in België beter of is het hebben van een hoortoestel in België nog een groot taboe?
Het aandeel 65 plussers in de Nederlandse bevolking was in 2011 16,6%. In België lag dat percentage nog iets hoger, namelijk 17,2%. Je kunt dus stellen dat het dus niets met de vergrijzing te maken heeft. Het aantal hoorspecialisten per 1000 65plussers scheelt dus aanzienlijk:
Figuur 1: aanbod per 1.000 65plussers
Ook ten aanzien van de vergoedingen blijken er niet al te grote verschillen te zijn. Zowel in Nederland als België worden hoortoestellen in z’n geheel of voor een deel vergoed. Hoortoestellen blijken in België wel duurder te zijn dan in Nederland.
Uit navraag bij een Belgische klant blijkt dat in België de problematiek rond hoorproblemen pas later aandacht heeft gekregen. Een deel van de verschillen is daarnaast te verklaren door regionale verschillen in België. Dit is ook terug te zien in de kaart. In Wallonië blijkt een tekort aan Franstalige audiologen.
Het hoorprobleem lijkt in Nederland en België niet te verschillen. Alleen de aandacht voor het probleem was tot nu toe hoger in Nederland. Het is dus afwachten of het aanbod in België op termijn in lijn zal zijn met het Nederlands hooraanbod.