De afgelopen maanden volgde het ene doemscenario over de Nederlandse winkelvastgoedmarkt het andere snel op. Er zou over drie jaar acht miljoen vierkante meter leeg staan, ten opzichte van twee miljoen vierkante meter nu. En de krant van wakker Nederland berichtte al dat 35% van de winkels op C-locaties leegstaat. De database van Locatus vertelt ons iets anders!
Hoe ‘framing’ je wereldbeeld bepaalt
Op dit moment buitelt het ene medium over het andere heen om maar te benadrukken hoe slecht het wel niet gaat. Dat is ook het enige dat blijft hangen. We horen alleen nog maar de negatieve signalen, eventuele positieve signalen worden niet opgevangen. Dit is een proces wat in de communicatie ‘framing’ heet. Bij framing gaat het niet om wat je zegt, maar om wat de mensen willen horen. Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat mensen vooral horen wat ze willen horen. Dat komt doordat herkenbare woorden netwerken in de hersenen activeren. Het is daarom niet alleen belangrijk wat je zegt, maar ook wat de ontvanger hoort.
In tijden van crisis lijken journalisten dus vooral op zoek naar verhalen waarin negatieve ontwikkelingen worden benadrukt. Die boodschap slaat namelijk aan bij hun lezerspubliek. De leegstand van winkels is hier geen uitzondering op. De nuance om berichten over toenemende leegstand met een korrel (en soms wat meer) zout te nemen ontbreekt dan soms volledig.
Wat zijn de feiten over leegstand?
Hoewel ik net betoogd heb dat tegengeluiden vanwege de heersende frames niet aankomen, wil ik toch een poging wagen. Door zoals gebruikelijk te kijken in onze eigen database. In 2011 zien we nog steeds een oplopende leegstand, maar het tempo waarin dit oploopt is een stuk minder dan in 2009 en 2010. In meters zijn er vorig jaar iets meer dan 200.000 m² extra leeg komen te staan. Natuurlijk best veel, maar bij lange na niet de bijna twee miljoen vierkante meter die volgens de heer Molenaar jaarlijks zou moeten leeg komen om in 2015 op acht miljoen vierkante meter uit te komen. Verder is op C-locaties vorig jaar opvallend genoeg de leegstand iets teruggelopen tot een leegstand van 11,4% van de huidige verkooppunten.
Perceptie versus realiteit
Pratend over deze nuancerende cijfers komen veel mensen dan weer met de opmerking dat zij in hun eigen winkelstraten de laatste tijd ook ineens zoveel winkels leeg zien komen. Naar mijn mening is ook dit weer een gevolg van framing. Iets valt je pas echt op als je er op gaat letten.