Locatus gaat voor Spanje:
4 x Top 5 over Spaanse winkelcentra

Ik val even in voor mijn collega Ludwig. Die een spoedklus had in Spanje: passanten in kaart brengen voor een Amerikaanse foodketen. Het is een flinke stap om de Atlantische Oceaan over te steken, gedegen vooronderzoek is daarom een must voor hen. Dus hebben wij wifi-sensoren verzorgd in Madrid én handmatige tellingen gedaan. Een mooie aanleiding om eens wat meer te vertellen over de Spaanse retailmarkt. En onze rol daarin.

Locatus heeft Spanje – na Nederland en België – uitgeroepen tot derde thuisland. Dit land is qua oppervlakte 7x groter dan Nederland én België samen. Een flinke klus dus om de retail in dit land in kaart te brengen. Aan die uitdaging zijn we anderhalf jaar geleden begonnen. De centra van de grote steden hadden we al in kaart, maar hoe daarna verder?

De Spaanse retail is voor een overgroot deel te vinden in planmatige winkelcentra. Het is daarom onze doelstelling om 90% van deze centra voor het eind van het jaar in kaart te hebben.

Over hoeveel winkels hebben we het dan?
En hoe zijn die verdeeld over de verschillende typen winkelcentra?

We zijn begonnen met de winkelcentra van meer dan 40.000 m² die gericht zijn op mode: de Champions League van de Spaanse winkelcentra (categorie Groot en Zeer Groot). Nu we daarvan bijna alles in kaart hebben, leuk om eens in onze database te duiken. Welke retailers komen het meest voor? Welke keten beslaat de meeste winkelvloeroppervlakte? Om een beeld te geven hebben we verschillende ranglijsten gemaakt:

4x een Top 5 van de grote en zeer grote Mode-winkelcentra.

Top 5 formules met grootste aanwezigheid

Formule Aanwezig in winkelcentrum
1  Decimas 87%
2  Belros 87%
3  Orange 87%
4  Game 86%
5  Vodafone 86%

De Sportwinkel Decimas, een Spaans bedrijf dat sinds een paar jaar ook naar andere landen van Europa uitbreidt, staat op nummer één. Belros is vooral bekend van “schep een snoepzak vol” en tref je vaak vlakbij de bioscoop aan.

Top 5 mode retailers met meeste m²

Formule % oppervlakte in winkelcentra
1  Primark 3,1%
2  H&M 2,5%
3  Zara Mode 2,4%
4  C&A 1,4%
5  Bershka 0,9%

Ondanks een kleiner aantal winkels, is Primark de winnaar in totaal aantal vierkante meters in grote winkelcentra. H&M en Zara verschillen nauwelijks van elkaar. Ze worden op afstand gevolgd door C&A op de vierde plaats. Na Bershka (Inditex) volgen overigens nog diverse andere Inditex-merken. Deze 5 formules bezetten samen meer dan 10% van het oppervlak van de grote winkelcentra.

Top 5 winkelcentra met hoogste filialiseringsgraad (m²)

Winkelcentrum Stad Filialiseringsgraad
1  Airesur Castilleja de la Cuesta 99,2%
2  Plaza Mar 2 Alicante 98,8%
3  La Gavia Madrid 97,0%
4  Bahía Sur San Fernando 96,9%
5  Berceo Logroño 96,7%

Bijna alle grote winkelcentra hebben een hoog percentage aan ketens. Het is bekend dat hier vrijwel geen onafhankelijke winkels zijn. Er is overigens geen sprake van verdringing van zelfstandige winkeliers; de meeste winkelcentra in Spanje zijn vanaf de eerste opening direct gevuld geweest met voornamelijk ketens.

Top 5 winkelcentra met de meeste restaurants

 Winkelcentrum Restaurant
 1  Glòres  25,2%
 2  Diagonal Mar  22,8%
 3  Parquesur  21,0%
 4  Bonaire  20,9%
 5  Splau  20,7%

Er wordt veel gesproken over het groeiende belang van horeca binnen winkelcentra. Unibail Rodamco besloot jaren geleden met hun “Dining Experience” om horeca in winkelcentra een groter belang te geven en uit te breiden. De resultaten spreken voor zich. Van de lijst met 5 winkelcentra met het hoogste percentage horecagelegenheden behoren er vier tot Unibail Rodamco.

De Spaanse retailmarkt heeft ondertussen steeds minder geheimen voor ons. Wilt u deze markt betreden? Dan denken we graag met u mee.

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.