Loyale klanten, bestaan ze nog?

Midden oktober was ik met mijn collega een week op pad in Hamburg. En na wat noeste arbeid, wilden we als voetballiefhebbers ook wat ontspanning. HSV speelde helaas niet thuis, maar FC Sankt Pauli (de tweede club van Hamburg) wel. Deze wedstrijd was uitverkocht, maar als Hollanders dachten we wel een paar kaartjes te kunnen scoren op de zwarte markt. We hadden echter niet gerekend op de loyaliteit van de Sankt Pauli fans. En daar wilde ik het over hebben in dit blog. Hoe verzamel je nu loyale klanten om je heen?

Hoe komt Sankt Pauli aan zijn loyale fans?
FC Sankt Pauli is dus de tweede club van Hamburg die vooral bekend is als kult club in het betaald voetbal. De aanhang van deze ploeg afficheert zich als links, grossiert in antifascisme en staat bekend om haar ‘strikte’ tolerantie en ‘militant’ gemoedelijke sfeer. FC Sankt Pauli heeft dus een heel sterke profilering, die afwijkt van de meeste clubs. Fans die voor Sankt Pauli kiezen, kiezen voor deze club, vanwege die sterke profilering en lopen niet zomaar over naar de concurrent.

Je leest steeds vaker dat de consument steeds minder loyaal is, richting een winkel of een merk. Toch kom ik regelmatig ook andere voorbeelden tegen.

Hoe kom je met een winkel in de ‘rimboe’ aan trouwe klanten?
Van de zomer heb ik voor een klant een opdracht gedaan waarbij mijn bezoeken aan winkels net iets verder ging dan het opmeten van de winkel. Ik moest de winkels beoordelen om in aanmerking te kunnen komen voor een dealerschap en kwam zodoende ook in gesprek met diverse ondernemers. Bepaalde winkels zaten op onmogelijke plekken, die nooit en te nimmer naar voren zouden komen tijdens een regulier vestigingsplaatsonderzoek. Toch hebben zij een goede klantenkring. Hoe komen zij hieraan?  Ik kreeg dan meestal het volgende te horen. Dat ze zich wisten te onderscheiden in service en vakmanschap!  En hun klanten zijn de rondwandelende reclame-uitingen van deze zaak. Ze hadden dus geen duur winkelpand nodig op een druk bezochte plek. Ze bieden gratis parkeren aan, verlenen extra service en onderscheiden zich zo van de rest van hun concurrenten die op dezelfde markt actief zijn.

Moraal van het verhaal is dat je lang niet altijd de beste, de goedkoopste, de grootste of de mooiste hoeft te zijn om succesvol te zijn. Als je net iets anders bent dan de rest en je op één of andere manier positief weet te onderscheiden, komt het succes vanzelf wel. De mensen weten je dan wel te vinden en als je blijft wie je bent, blijven ze loyaal aan jou en je bedrijf. Of club, in het geval van Sankt Pauli.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.