Het aantal webshops stijgt gestaag en het aantal fysieke winkels neemt af. Dan is het makkelijk de conclusie te trekken dat door de komst van webshops het aantal winkels afneemt. Maar is dat wel zo? Ik denk dat het deels het tegenovergestelde is. Steeds meer startende ondernemers kiezen voor een webshop en dat dit deels door de leegstand komt zal ik proberen uit te leggen.
Stel je bent startend ondernemer. Je hebt een product of dienst bedacht en wil hier de markt mee veroveren. Alles is in kannen en kruiken, maar nu moet je op zoek naar een geschikt winkelpand om het idee waar te maken. Je zoekt een pand voor niet teveel geld en op een ideale locatie. Daar loopt je al direct tegen een probleem aan. Waar vind je een pand met acceptabele huurprijs en goede passantenaantallen? Natuurlijk zijn er soms panden vrij op de drukkere locaties , maar daar wordt natuurlijk meteen de hoofdprijs voor gevraagd. Het is niet voor niets dat de A locaties in Nederland grotendeels in handen zijn van de winkelketens en grote merken. Het zoekgebied zal dus moeten worden aangepast naar B of C locaties, of zelfs naar locaties buiten het hoofdwinkelgebied, om een en ander betaalbaar te houden. Met minder passanten op de koop toe. En juist die heb je nodig. Passanten die je winkel zien en naar binnen komen om iets te kopen.
Op de iets mindere locaties worden de huren al een stukje aantrekkelijker, maar zelfs in een provinciestad in het oosten van het land loopt het toch al aardig in de papieren om een winkelpand te huren. Een blik op internet leert ons dat voor een winkelpand aan de rand van het centrum toch al gauw een kleine 1000 euro huur per maand wordt gevraagd voor een winkelpand van 100 m², en dan heb je verder nog helemaal niets aan dit pand gedaan. Een beetje ondernemer kan al gauw uitrekenen dat er dan nog een heleboel kosten bij gaan komen waar je in eerste instantie misschien helemaal geen rekening mee had gehouden. Precariorechten, verzekeringen, binnenstadsmanagement, de winkeliersvereniging en ga zo nog maar even door. Je moet dus een beste omzet draaien om alleen je vaste lasten te kunnen betalen. Maar een goed ondernemer heeft vertrouwen in zijn plan en gaat dus maar eens op locatieonderzoek uit.
Aangekomen op de C locatie ziet hij al gauw dat er best wel veel winkels leeg staan in de beoogde straat. Niet gek, want de meeste beginnende ondernemers beginnen op zulke locaties. En het is een feit dat veel beginnende ondernemers het niet redden, en na een jaar of twee,drie hun droom in duigen zien vallen. Resultaat: leegstand. De straat oogt dus onaantrekkelijk, zal gemeden worden door bezoekers en is dus in een neerwaartse spiraal terecht komen. Ook dat is dus geen goed alternatief. Misschien relatief lage huur, maar zonder klanten is dat nog steeds teveel geld.
Voor de startende ondernemers zijn er dus vrijwel geen serieuze locaties beschikbaar, waardoor de webshop hun enige alternatief is.