Onderzoeker/moeder over babywoonwinkels

Onlangs ben ik bevallen van een zoontje. Tijdens mijn zwangerschap merkte ik al snel dat je als aanstaande ouder niet bang hoeft te zijn om geld over te houden. In tegendeel, het vliegt je portemonnee uit: babykamer, kinderwagen, basisuitzet etc. Er is voor veel ouders bijna niets te gek. Wandelend achter mijn kinderwagen vroeg ik me af hoe het met de babybranche gesteld is. Nog steeds booming? Of toch ook last van recessie?

Wat zeggen de onderzoeksbureaus?
Het CBS gaat er vanuit dat er vanwege de crisis minder kinderen worden geboren. Dat heeft naar verwachting directe gevolgen voor de babybranche. Minder baby’s, minder vraag naar babykamers, boxen, kleding, etc.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat één ding  zeker is. Zodra je zwanger bent gaat je koopgedrag veranderen. De één gaat zuiniger leven en let goed op de uitgaven en de ander kan zich nauwelijks beheersen en koopt zich blut aan kinderkleertjes en leuke meubeltjes voor de kinderkamer.

Onderzoek van GFK laat zien dat ca. 78% niet bezuinigd vanwege de recessie. De overige ouders doen dat wel. Men let dan vooral op de aanschafprijs van de babyspullen.

Wat zijn mijn eigen bevindingen?
Wat me tijdens mijn zwangerschap opviel, is dat er zoveel babywoonwinkels zijn waar ik voor die tijd straal aan voorbij liep. Sommige winkels in de winkelstraat bezoek je dan ook alleen tijdens een bepaalde levensfase. De grotere formules zoals Prenatal wist ik voor die tijd wel te vinden, maar ik heb nu ook veel leuke speciaalzaakjes ontdekt.

Wat zie ik in de database van Locatus?
Ik beperk me even tot de babywoonwinkels. In Nederland zijn op dit moment 316 van deze winkels gevestigd met in totaal ruim 185.000 m2. De formules zoals Prenatal, Babydump, Babypark en Gardo namen ruim 65% van de winkelmeters voor hun rekening. Kijken we naar aantallen dan wordt 63% de Nederlandse babywoonwinkels gerund door een zelfstandige.
In de periode 2005-2011 zie ik een afname van het aantal babywinkels met ca. 16%. De winkelmeters namen in deze periode met 4,7% toe. Dus ook in deze branche is schaalvergroting de trend. Kijk ik naar 2011 dan zie ik dat het aantal woonwinkels het afgelopen jaar met 7% gedaald is, terwijl het aantal winkelmeters nagenoeg gelijk is gebleven. We zien dus een ‘survival of the fittest’. Ik ben benieuwd wat 2012 gaat brengen!

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.