Over de invloed van toerisme op de retail in Europese grote steden

Read in English

Nederland en België zijn niet de enige landen waar e-commerce een grote impact heeft op de retail. Overal in Europa neemt het aandeel van e-commerce toe en heeft de fysieke retail het daardoor moeilijk.

Het gevolg van de toenemende internetaankopen is dat veel Europese landen kampen met leegstaande winkelpanden. In Nederland valt het nog mee, met een leegstand die iets onder de 7% ligt. In België bedraagt de leegstand bijna 11% en in Groot Brittannië staat ruim 11%[1] van de winkelpanden leeg.

Toerisme drukt leegstand

Het merendeel van de grote Europese steden kan zich echter aan de leegstand trend onttrekken. Daar zijn meerdere verklaringen voor te vinden, maar een heel belangrijke is het toerisme. Veel Europese steden hebben jaarlijks vele miljoenen toeristische overnachtingen en deze toeristen kopen en consumeren natuurlijk ook in deze steden. Zij  geven de retailsector daarmee een impuls. Op enkele uitzonderingen na zijn de steden met veel toeristische overnachtingen ook steden met weinig winkelleegstand.

De keerzijde van toerisme

Toerisme is niet alleen positief voor deze steden. Het zorgt ook voor een verdrijving van voorzieningen voor de bewoners. Toeristenwinkels kunnen veel hogere marges vragen en dus ook hogere huren betalen dan reguliere winkels. Daarnaast dreigt ook een monocultuur van fastfood en souvenirwinkels in deze steden.

Uit onderzoek van Roland Berger blijkt dat er steden zijn die last hebben van overtoerisme. Van overtoerisme is sprake als de toeristenaantallen groter worden dan de lokale bevolking en deze toeristen onvoldoende bijdragen aan de lokale economie.

Voorbeelden van overtoerisme zijn Brugge en Praag. Deze steden dreigen meer een openluchtmuseum te worden dan een goed functionerende stad. Steden als Amsterdam, Barcelona, Dublin, Kopenhagen en Lissabon zijn zonder goed beleid ook hard op weg om deze kant op te gaan.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er steden die nog wel gezonde aantallen toeristen ontvangen, maar daar nog meer van zouden kunnen profiteren. Voorbeelden daarvan zijn Antwerpen, Brussel, Gent, Utrecht, Helsinki en Bilbao.

Toerisme kan dus een zegen zijn voor steden en ook de leegstand drukken, maar als een stad te populair wordt kan de invulling soms ook onwenselijke vormen aannemen.

[1] Bron LDC


Afgelopen dinsdag lichtte Gertjan dit onderwerp verder toe tijdens de PROVADA aan het NRW Retailplein. Aan het eind van zijn presentatie maakte NRW bekend dat Gertjan per augustus voorzitter van de Research en Educatie commissie wordt.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.