Wanneer ik terugkom van vakantie puilt mijn mailbox meestal uit. Dan is mijn DELETE knop even mijn grootste vriend. Maar soms ben ik iets te enthousiast en verdwijnen interessante nieuwsberichten ongelezen.
Terwijl er de afgelopen weken flink wat interessante blogs, krantenartikelen en radio-items voorbij kwamen. Het begon allemaal met onze halfjaarlijkse analyse van de winkelleegstand. Daar zien we ineens een kentering…
Leegstand in aantal panden stijgt plotseling weer sterk
Tussen 2015 en 2019 daalde de leegstand in Nederland, maar daar is nu een einde aan gekomen. In de afgelopen vier jaar sloten veel winkels hun deuren, terwijl de leegstand toch daalde. Belangrijkste reden is dat veel vrijgekomen panden omgebouwd zijn naar woningen of ingevuld werden door horeca. Vanaf begin 2019 stijgt de leegstand echter weer: van 6,7% van het aantal panden begin dit jaar naar 7,0% op dit moment. Het aantal leegstaande panden steeg daarmee van 14.775 op 1 januari naar 15.445 op 1 juli.
De belangrijkste oorzaak van de toenemende leegstand is dat de onttrekking aan de voorraad (ombouw naar woning e.a.) lijkt te stagneren.
Waarde van winkelpanden daalt zelfs op populaire plekken (FD)
Niet alleen in de leegstand zien we een kentering. Ook in de huurprijzen en dus in de waarde van de winkelpanden. Tot een aantal jaar geleden lieten beleggers een pand liever leegstaan dan de huur te verlagen, omdat ze anders sneller moesten afboeken. Maar het wordt steeds moeilijker nieuwe huurders te vinden. De afgelopen jaren daalde vooral de waarde van winkelpanden op minder drukke plekken. Nu beginnen ook de huren en waarden van winkelpanden in historische binnensteden omlaag te gaan. Zelfs in winkelstraten als de Pensmarkt in Den Bosch of de Amsterdamse Kalverstraat.
En luister naar de paneldiscussie op BNR radio met Gertjan Slob, Directeur Onderzoek Locatus, Olaf Zwijnenburg, Sectorspecialist Retail & Wholesale van de Rabobank, Michiel Boonen, Vastgoedadviseur JLL en Ageeth Telleman, Managing Partner bij Twijnstra & Gudde.
Luister naar de paneldiscussie op BNR
Werk aan de winkel in de kledingbranche
De stevige concurrentie en het veranderende consumentengedrag zorgen voor een tweedeling in de kledingbranche. Kledingwinkels die goed zichtbaar zijn – online en/of offline – groeien doorgaans snel. Winkels op minder prominente locaties of met minder bekende websites hebben het een stuk lastiger.
ABN AMRO en Locatus combineerden geanonimiseerde omzetgegevens met data over locaties.