Over woekerpolissen, intermediairs en woningmakelaars

Het begon in de negentiger jaren. Zeven miljoen Nederlanders hebben zich laten verleiden om een woekerpolis af te sluiten. In oktober 1994 ben ik er zelf ook in getrapt. Met welke gevolgen? Voor mij? En voor de intermediairs?

Mijn eigen ervaring
Een aantal jaren geleden heb ik het Aegon Fundplan premievrij gemaakt. Met andere woorden: ik ben er mee gestopt en het woekert nu op de achtergrond traag voort. Ik krijg ieder jaar netjes een overzicht. Om weer tot de conclusie te komen dat ik al mijn ingelegde geld beter op een deposito had kunnen zetten. In de eerste plaats omdat al het ingelegde geld nog steeds van mij zou zijn. En in de tweede plaats zou ik een aardig rendement hebben gehaald van zo’n 5% op jaarbasis. Mijn financiële intermediair bij wie ik de polis indertijd had afgesloten is een paar jaar geleden op de fles gegaan. Sindsdien handelt Aegon zelf zijn zaakjes met mij af.

De intermediairs…
Vanaf  2005 begon het te rommelen met die woekerpolissen. Het programma TROS Radar besteedde er veel aandacht aan en ik herinner mij hoe Jort Kelder vertelde er ook in te zijn gestonken. Ik had verwacht dat de financiële intermediairs het sindsdien een stuk moeilijker hadden gekregen, maar tot mijn verbazing groeide het aantal bedrijven hierin gestaag door (zie ook onderstaande grafiek).

…en de woningmakelaars
Momenteel hebben we de kredietcrisis, de eurocrisis, de vastgoedcrisis, werkloosheidscrisis, beurscrisis en wat niet al meer. In de straten van Nederland meen ik waar te nemen dat steeds meer financiële intermediairs en woningmakelaars het niet langer kunnen bolwerken en hun deuren voorgoed moeten sluiten. Een aantal van hen verhuisden naar een goedkopere en of kleinere locatie en zullen ongetwijfeld personeel hebben moeten ontslaan. Nu heb ik de indruk dat de resterende bedrijven manmoedig proberen het hoofd boven water te houden en op betere tijden wachten.

Eigen kijk versus feiten
Mijn persoonlijke mening is dat sommigen onder de intermediairs en makelaars het de komende tijd toch niet zullen redden en alsnog het loodje gaan leggen. Als je echter kijkt naar de aandelenbeurs, die de laatste tijd een bodem lijkt te hebben bereikt, mag je wellicht verwachten dat er toch licht aan het einde van de tunnel is.

Nu dan, zoals u wel vaker van mij gewend bent, tot slot de ‘koele’ cijfers:
Eén opmerking
: sinds maart 2001 is in het kader van de deregulering de makelaar niet langer een beschermde beroepsgroep. Iedereen mag zich nu ‘makelaar’ noemen. Wel is het zo dat brancheorganisaties nu zelf de kwaliteit proberen te bewaken door middel van zogenaamde certificeringsregelingen. Het aantal ‘cowboys’ is daardoor beperkt gebleven.

 

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.