Pop-Up winkel Rabobank :
kruising tussen woonwinkel en hypotheekshop

Toen ik vorige week door de winkelstraat liep, maakte het kortsluiting in mijn hoofd. “Wat is dat nu? Een woonwinkel? Maar er staan RABOBANK-vlaggen en achterin de winkel zie ik ook het Rabo-logo???”. Ik doe een stap naar achteren en zie Rabowoonwinkel op de pui staan. Tijd om naar binnen te stappen om meer te weten te komen over dit concept.

Rabowoonwinkel is een Pop-Up concept van de Rabobank. Hiermee wil de bank onderzoeken of het slim is om terug te keren naar de binnenstad. Elk filiaal is vrij dit concept naar eigen idee in te vullen. Het ene filiaal doet dit met een duidelijke Rabobank look-and-feel. De ander kiest ervoor om meer het ‘woonwinkelen’ centraal te stellen. Filiaal Woerden kiest duidelijk voor het laatste. De Pop-Up Store van de Rabobank is ingericht in samenwerking met lokale ondernemers. Een win-win-situatie: lokale ondernemers kunnen zich hier goed profileren en de kosten voor de Rabobank liggen een stuk lager.

De lokale keuze

Belangrijk uitgangspunt voor het Woerdense filiaal was dat de Pop-Up store géén bankuitstraling mocht hebben. Men wilde niet dat mensen hier binnen zouden komen om een nieuwe bankpas aan te vragen. Wél kun je hier – zonder afspraak – binnenlopen met je vragen over de aankoop van een woning of verbouwing.

rabo-interieur

In Woerden gaat het om een samenwerking met vier ondernemers: een woonwinkel, een barista voor de koffie, een installatiebedrijf met zonnepanelen en een verkoopstylist. Toen ik binnenliep had de hypotheekadviseur net een paar kaarsen verkocht en was een klant naar de woonwinkel om de geëtaleerde kast te kopen.

Na wat rondneuzen op internet, blijkt deze opzet toch vrij uniek. Andere rabobanken kiezen ervoor om het hypotheekadvies meer in de hoofdrol te zetten met grote posters in de Rabo-huisstijl. In Amstelveen werd je ook een beetje op de verkeerde voet gezet. Daar ging men de samenwerking aan met een interieurspecialist. Deze richtte de winkel in Scandinavische sfeer in. Na een gesprek met een hypotheekadviseur kon de klant gratis interieuradvies krijgen.

De Rabobank is dus in verschillende plaatsen aan het experimenteren met Pop-Up stores in de winkelstraten. Dit maakt me nieuwsgierig hoe de verspreiding van banken is over de verschillende winkeltypes. In Woerden zagen we het filiaal in de binnenstad en in een ondersteunend wijkcentrum verdwijnen. Als je naar deze bank wilt moet je tegenwoordig naar een industrieterrein (de verspreide bewinkeling dus).

Aantal bankfilialen blijft dalen

Allereerst zagen we de laatste jaren een sterk dalende trend van het aantal bankfilialen. Het aantal Rabo-filialen is méér dan gehalveerd sinds 2010. Ook voor de totale branche banken zien we een vergelijkbare daling. (De opleving in 2014 werd veroorzaakt door de krap 500 filialen van de Regiobank. Deze zijn hier van de branche financieel intermediair naar bank gewijzigd in onze database.)

bankfilalen-grafiek2016

Spreiding over winkelgebiedstypes

Een grote daling, die in elk type winkelgebied terug te zien is. Over het algemeen is de afname van het aantal bankfilialen gelijk verdeeld over alle winkelgebiedstypen. Daarbij zien we wel dat de centrale en ondersteunende winkelgebieden hun aandeel zien dalen, ten gunste van de verspreide bewinkeling.

Ik ben erg benieuwd of we binnenkort een trendbreuk gaan zien. En er toch weer banken gaan terugkeren naar de binnenstad.

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.