Als we de Belgische formule Fiets! mogen geloven gaat er in België de komende jaren een fietsimperium verrijzen. De ondernemer achter de formule Fiets! ziet op basis van de Nederlandse markt ook kansen voor België en in het bijzonder Vlaanderen. We kijken (op eigen initiatief) in dit blog met deze ondernemer mee.
In België waren op 1 januari 2013 1.275 rijwielzaken, waarvan 1.244 in de fietsenbranche. Samen zijn zij goed voor 171.564 m2 winkelverkoopvloeroppervlak.
Per 1.000 Belgen betekent dit ongeveer 15,5 winkelmeter per 1.000 inwoners. In Nederland liggen de cijfers aanzienlijk hoger met bijna 31 m2 per 1.000 inwoners.
Een opvallend ander verschil is de filialisering. In Nederland is 17% van de winkels onderdeel van een formule, zoals Bike Totaal en Profile. In België is dit slechts 3%, waaronder Fiets!
Twee keer zo veel ‘fietswinkelmeters’ per inwoner in Nederland dan in België, genoeg potentie zou je denken.
Wanneer je Nederlanders en Belgen over één kam zou scheren kun je je inderdaad rijk rekenen. Het is belangrijk om te weten of fietsen in België ook gemeengoed is en of Belgen hetzelfde bestedingsgedrag en -bedrag ten aanzien van een nieuwe fiets als de Nederlanders.
Nederlanders fietsen nou eenmaal veel!
? Nederlanders fietsen maar liefst 883 kilometer per inwoner per jaar.
? Nederland heeft wel 29.000 kilometer aan fietspaden.
? En er zijn meer fietsen dan inwoners.
Vlamingen zijn de grootste fietsliefhebbers in België
Niet vreemd, daar vind je net als in Nederland het vlakke land. De winkelcijfers uit de Locatus database laten zien dat er aanzienlijke regionale verschillen zijn in België. Met name ten aanzien van het aantal en de omvang van fietsenwinkels.
Ruim 80% van alle fietswinkels in België is in Vlaanderen gevestigd.
Ook het aantal fietswinkelmeters ligt in Vlaanderen aanzienlijk hoger dan in de rest van België, bijna 23 m² per 1.000 inwoners (ten opzichte van een landelijk gemiddelde van 15,5 m²).
De Vlaamse (fiets)markt lijkt dus het meeste op de Nederlandse. Als de infrastructuur voor fietsers verbeterd, is hier zeker potentieel. Voorlopig zijn we de titel “Nederland fietsland” echter nog niet kwijt.