Ranglijst leegstand in Europese steden:
waar is de leegstand het laagst?

Als  we over winkelleegstand lezen gaat het bijna altijd over waar de leegstand  het hoogst is. Maar is het niet veel interessanter om te kijken waar het goed gaat? Dat is waar je wilt investeren.  In Nederland zijn dit de grote steden. Daar is het uitgebreidste aanbod, veel horeca en het meest te beleven. En dat is wat de consument zoekt. Maar hoe doen de Nederlandse en Belgische topsteden het ten opzichte van hun Europese soortgenoten?

Locatus is al jaren actief in Nederland en België. Sinds 2010 verzamelen wij ook data in de centra van de belangrijkste Europese steden. Elk jaar voegen wij een aantal steden aan deze lijst toe, waarbij de focus de laatste twee jaar vooral op Spanje ligt. Op dit moment hebben wij van 57 Europese stadscentra aanbodgegevens. Van deze 57 steden hebben we de leegstandscijfers bepaald: zowel als percentage van het aantal panden als de leegstand als percentage van de winkelmeters.

Ranking leegstand 57 Europese stadscentra

We zien dat de leegstand in vrijwel alle stadscentra van de grote Europese steden beperkt is. Maar welke steden en landen doen het dan goed en welke doen het minder? In dit blog vergelijk ik 57 Europese steden.

Zowel in de zuidelijke als de noordelijke helft van Europa zijn steden met lage leegstand. Maar als je de ranglijst bekijkt zie je dat de zuidelijke steden meer te kampen hebben met leegstand. Terwijl juist 5 Duitse steden in de Top 10 van minste leegstaande winkelpanden staan. Ook de Nederlandse steden doen het goed, met Amsterdam op de 1e plaats, en Utrecht op 8 bij de ranking op basis van aantal verkooppunten.

De verschillen in de top zijn uitermate klein. Een zeker leegstandspercentage in een stad is gezond en kan gezien worden als smeermiddel in de markt. Enige leegstand is nodig om nieuwe transacties tot stand te kunnen brengen en om de noodzakelijke vernieuwing mogelijk te maken. Een leegstandspercentage van zo’n 4 à 5% is dan ook een gezonde leegstand te noemen.

Van de 57 steden hebben 35 steden een leegstand van 6% of lager (aantal winkelpanden).

Ranking 57 stadscentra naar minste leegstaande winkelpanden

Ranking Stad Land % leegstand
(verkooppunten)
1 Centrum Amsterdam Nederland 1,9%
2 Zürich Zentrum Zwitserland 2,6%
3 München Zentrum Duitsland 2,7%
4 Hamburg Zentrum Duitsland 2,8%
5 Hannover Zentrum Duitsland 3,1%
……………………….. ……………
………………………… ……………
54 Centrum Antwerpen België 13,0%
55 Glasgow Centre UK 13,2%
56 Athina Kéntro Griekenland 13,7%
57 Liège Centre België 15,6%

Ranking 57 stadscentra naar minste leegstaande winkelmeters

Ranking Stad Land % leegstand
(oppervlak)
1 München Zentrum Duitsland 0,5%
2 Centrum Amsterdam Nederland 1,1%
3 Geneve Zentrum Zwitserland 1,2%
4 Hannover Zentrum Duitsland 1,3%
5 Hamburg Zentrum Duitsland 1,3%
…………………. ……………..
………………………………. ………
……………………. ……………….
54 Athina Kéntro Griekenland 10,3%
55 Centrum Antwerpen België 10,5%
56 Santander Centro Spanje 11,4%
57 Budapest Központ Hongarije 18,3%

 

Bekijk ook de volledige ranglijsten

Budapest kent de hoogste leegstand en de onderkant wordt verder vooral gevormd door Zuid-Europese steden. Naast de Zuid-Europese steden valt verder de positie van Liverpool en Antwerpen op. Maar ook hier geldt nog steeds dat een leegstand van 10% weliswaar fors is, maar zeker niet dramatisch.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.