In de fraaie en plezierige ambiance op de Aanspanplaats bij de Koninklijke Stallen van Paleis Het Loo een wake up call doen voor de retailsector. Is dat mogelijk? Het was het concept van het druk bezochte Locatus congres afgelopen dinsdag in Apeldoorn. Vastgoedjournaal was erbij en noteerde de tien meest opmerkelijke uitspraken van deelnemers en sprekers.
‘Goed dat V&D weg is, hoog tijd dat dit stopte’
Aldus een van de aanwezige congresdeelnemers. Toen vervolgens een dame zichzelf voorstelde als Jolanda was de zaal snel wakker. Deze oud-medewerkster van V&D is op zoek naar een nieuwe baan. En met haar vele collega’s. En vele binnensteden hebben last van een figuurlijke hartkwaal nu de deur van V&D dicht blijft en met 360.000 m2 extra leegstand.
‘We zijn al blij als we samen de kerstverlichting opgehangen krijgen’
Zo reageerde gastheer en de Apeldoornse wethouder Mark Sandmann op de vraag hoe de samenwerking met de retailers in Apeldoorn ging. “En toch lukt het elk jaar weer”, zo reageerde een aanwezige winkelier. Binnenkort hopen ze samen een retaildeal te tekenen.
‘Doe niet verbaasd over leegstand. Onze voorspelling is uitgekomen’
Hoe goed waren de voorspellingen van vijf jaar geleden? Gerard Zandbergen, CEO van Locatus, liep er een aantal langs. Met de ontwikkeling van de leegstand schoot Locatus in de roos. De nu ruim 16.000 lege panden zijn geheel conform de eerdere voorspellingen. Helaas hebben slechts weinig gemeenten gehandeld op basis van de eerste signalen. De behoefte aan winkels wordt minder en er zijn nog vele plannen voor uitbreiding. “De tijd van de consument gaat zitten in kijken van series op Netflix in plaats van te winkelen”.
‘Geen enkele nieuwe branche zoekt nog vierkante meters’
Opvallend: in tegenstelling tot de verwachtingen is het aantal winkelmeters voor het eerst iets aan het afnemen. “Noem me een nieuwe branche die meters zoekt en je krijgt een fles wijn van me”, vroeg Zandbergen aan de zaal. Retailexpert Jaap Kaai ging er met een mooie fles vandoor: verkoop en gebruik van 3D-printers is een nieuw fenomeen dat komende jaren ruimte gaat vragen.
‘Pop-in: Laat je klanten een dag de winkel overnemen. Zo kan het ook’
Twee voorbeelden van vernieuwende winkeliers: Qoets.nl is een landelijk opererend autobedrijf zonder showroom, met service. De pay off is: ‘zo kan het ook’. New Tailor is een groeiend bedrijf in persoonlijke aankleding. Want: ‘niemand is gemiddeld’. Met strijkcursussen voor mannen. En af en toe een pop-in: klanten die voor een dag de winkel overnemen.
‘Het dwaalmilieu is de kraamkamer voor retail’
Krijn Taconis en Mark van Tilburg van CBRE namen de investeringsstromen en de trends door. De belangrijkste zaken op een rij: Nederland (lees: Amsterdam) staat voor internationale retailers op de 8ste plek in het lijstje gewenste landen. Retailers letten bij huurcontracten vooral op duur en flexibiliteit. Winkelcentra met één eigenaar doen het beter dan die met meer eigenaren. H&M wil wereldwijd aantal winkels verdubbelen en ‘Fastfood wordt good food’. Krijn en Mark kwamen ook met de quote van de dag: “Het dwaalmilieu is de kraamkamer voor de retail.” Meestal aan de randen van het centrum. In de hoofdstraat zitten de usual suspects.
‘NoCompromise: Alles draait om het verleiden van Mevrouw de Consument’
Bij ‘NoCompromise’ gaat het om een continue concurrentiestrijd van retailers, waarbij zij producten tegen dezelfde prijs aanbieden met een hogere service of kwaliteit of dezelfde service en kwaliteit bieden tegen lagere prijzen. Wie niet mee wil of kan in die trend, komt uiteindelijk in de problemen. “Die bedrijven verliezen de strijd van concurrenten die goedkoper zijn of meer service en kwaliteit leveren”, zo betoogt retailstrateeg Hans Eysink Smeets (grote foto boven).
‘Hoeveel kopjes koffie kan je drinken?’
“Verval van winkelgebieden begint zo ver mogelijk van het hart. Vanuit de tenen en de vingers. Het lijkt op lepra.” Dit verval uit zich vaak in ‘verhorecaisering’ aan de randen. “Maar hoeveel kopjes koffie kan je drinken?” Daarom: wees zuinig op je winkelcentrum en begin niet te hobbyen in het weiland. De malls aan de randen worden overtroefd door nieuwe, die weer overtroefd worden, enzovoorts. Eysink Smeets memoreerde de voorbeelden in de VS, maar ook dichterbij in Oostenrijk. “Wil iemand dat even in Assen gaan vertellen”, waarbij hij refereerde aan de mogelijke komst van een outletcentrum daar.
‘Wilt u die baan hebben?’
Amazon heeft inmiddels 100.000 robots rondrijden in haar distributiecentra. De mens komt er nog slechts 1x aan te pas om een product van het schap in de verzendstraat te leggen. “Wilt u die baan hebben? Nee? Straks hoeft dat ook niet meer.” Op de robotschool worden nieuwe robots getraind om ook deze taak over te nemen.
‘Als je met je hart blijft leven en af en toe je hoofd vergeet dan gaat het goed’
Met deze uitsmijter na een wervelend verhaal van Bruno Fabre konden de deelnemers huiswaarts.
Met als laatste, de Bonusquote:
‘Beste retailer, als het altijd uitverkoop is, waar haal je dan in vredesnaam je marge vandaan?’