RRI 2020: Risicoprofielen winkelpanden hoogste van de afgelopen 10 jaar

Dat het op veel plaatsen niet goed gaat met de winkelstraten kunnen we zelf aan den lijve ondervinden. Maar hoe is dit ten opzichte van eerdere jaren, en wat verwachten we van de toekomst? Dat is waar de Retail Risk Index over gaat.

De nieuwste resultaten van de Retail Risk Index (RRI) 2020 zijn bekend: een berekening van het risicoprofiel (kans op stoppen) voor de winkels in alle winkelgebieden in Nederland. Net als bij de cijfers over de leegstand, geen positief verhaal. De risicoprofielen van de panden zijn de hoogste in de afgelopen 10 jaar. Dit geeft aan dat de kans groot is dat ook de komende jaren heel wat winkels zullen stoppen en de winkelmarkt zal blijven krimpen. Steeds meer winkelpanden zullen leeg komen. Panden kunnen natuurlijk een andere bestemming krijgen.

In een eerder blog kon u lezen dat de winkelleegstand het afgelopen jaar een kentering liet zien. Voor het eerst sinds 4 jaar steeg deze flink. De Retail Risk Index laat al jaren zien dat steeds meer panden naar een hogere risicoklasse (voor stoppen) verschuiven. De kans op stoppen wordt dus steeds groter.

Hieronder tien observaties voor de toekomst van de Nederlandse winkelmarkt op basis van de Retail Risk Index (RRI). Deze observaties hebben betrekking op alle verkooppunten die binnen een winkelgebied liggen:

  1. De Retail Risk Index (RRI) voor 2020 staat op rood
   De risicoprofielen van panden zijn de hoogste in de afgelopen 10 jaar. Vooral de indicatoren van (veel) branches, waar winkeliers sneller en vaker stoppen, zijn slechter geworden.
  2. Opvallend: er waren in 2019 meer starters dan in 2018
   Deze hogere omloopsnelheid van panden zorgt voor verschuiving naar de hogere risicogroepen (RRI > 120). Snellere wisselingen verhogen immers de kans dat een pand leeg komt te staan. Landelijk % panden in hoogste risicoklasse (RRI > 120):
   16,3% januari 2020
   13,3% januari 2019
   12,4% januari 2018
  3. Onder de stoppers bevinden zich relatief veel zelfstandigen
   In 2019 is 14,7% van alle zelfstandigen binnen winkelgebieden gestopt, tegen 8,2% van de formules.
  4. Er zijn branches die niet of nauwelijks geraakt worden door de groei van online shoppen
   Denk hierbij bijvoorbeeld aan keukens, textielsuper en optiek. Verder viel op dat de krimp van reisbureaus stagneert. Is er na de jarenlange kaalslag nu een minimum bereikt?
  5. De groepen  Diensten en Leisure hebben branches met opvallend veel starters
   Schoonheidssalon (21%), Massagesalon (21%), Galerie (18%), Fitness (17%). Vaak wel in combinatie met hoge percentages stoppers.
  6. Winkelgebieden krimpen minder snel
   Het aantal verkooppunten bleef het afgelopen jaar redelijk stabiel in de meeste winkelgebieden. In Hoofdwinkelgebied klein en Kernverzorgend centrum klein loopt het aantal winkelpanden wél terug.
  7. De risicoprofielen van de Binnenstedelijke winkelstraat en Stadsdeelcentra zijn het minst gestegen t.o.v. voorgaand jaar
   Beide winkelgebieden profiteren van de groeiende populariteit van grote steden.
  8. Amsterdam centrum verliest fors en moet de koppositie aan Utrecht centrum laten
   We zien een stijging van de RRI in Amsterdam Centrum: de Kalverstraat loopt minder, er zijn meer mutaties en er komen steeds meer branches die landelijk relatief veel stoppers hebben (horeca, souvenirs). De gemeente Amsterdam stelt ook allerlei regels die mogelijk voor extra stoppers zorgen.
  9. Regionale knelpunten krijgen het steeds zwaarder
   De bekende regio’s Groningen, Drenthe, Limburg en Zeeland worden steeds grotere knelpunten.
  10. Trendbreuk in voorspelling daling retailpanden periode 2015 – 2025
   Het meest realistische scenario is nu een daling van het aantal retailpanden van 7-9% over de periode 2015 – 2025. Duidelijk hoger dan wat trendanalyses vanuit het verleden aangaven (namelijk 5%).

Wilt u weten hoe het er in uw winkelgebied(en) voor staat?

Retail Risk Index (RRI)

De Retail Risk Index brengt het risicoprofiel van winkels en winkelgebieden in Nederland én België in kaart. Deze informatie reduceert onzekerheid over de toekomst van winkellocaties. En brengt helder in beeld waar de kansen liggen. Wat houdt de RRI precies in?

Mattijn Bezemer

Mattijn Bezemer is Managing Partner bij The Big Data Company. Als econometrist richt hij zich op rekenmodellen die kansen en bedreigingen voor retailers in kaart brengen. Samen met Locatus heeft hij o.a. de Retail Risk Index en de Retail Revenue Calculator ontwikkeld.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.