Ruim twee derde van de Nederlandse retail is open

De situatie in de winkelstraten is onvergelijkbaar met ooit tevoren. De winkelstraten zijn leeg, de horeca mag geen gasten meer ontvangen en de supermarkten zijn drukker dan ooit.

Als leverancier van winkelinformatie hebben we de afgelopen weken meerdere keren de vraag gekregen “Weten jullie welke winkels nu wel en welke niet open zijn?”. In normale tijden hadden wij onze buitendienst daarvoor op pad gestuurd, maar dat kan in deze tijd natuurlijk niet. Dus moesten wij een andere oplossing zoeken.

Die oplossing hebben wij gevonden in het uitzoeken van alle retailketens via de websites of door ze te bellen. De afgelopen twee dagen hebben we met het complete team van Locatus het enorme aantal van 1.800 ketens uitgeplozen. Deze 1.800 ketens vertegenwoordigen gezamenlijk bijna 51.000 verkooppunten. Voor die ketens hebben we het huidige openingsbeleid in beeld gebracht. (Klanten van Locatus kunnen de resultaten vanaf volgende week in onze online database vinden).

In deze blog een samenvatting van onze bevindingen.

Beleid van winkelketens

De belangrijkste conclusie is dat meer dan 70% van de ketens op een of andere manier open is. Ruim 40% is open zonder verdere beperkingen* (natuurlijk met inachtneming van de RIVM-regels). De overige 30% heeft de openingstijden aangepast, heeft niet alle winkels open of doet alleen aan bezorgen en afhalen (bij de horeca).

*) Binnen een keten kunnen er verschillen zijn, afhankelijk van hun locatie. In een winkelcentrum waarin alle winkels van 12 – 17 uur open zijn, kan een filiaal zich aangepast hebben aan de omliggende winkels. Deze cijfers gaan over het bedrijfsbeleid.

De ruim 70% van de ketens die op een of andere manier open zijn, vertegenwoordigen zo’n 42.000 verkooppunten. Ongeveer 9.000 van de verkooppunten die bij een keten horen zijn volledig dicht.

De winkelketens vertegenwoordigen een kwart van de retail. Hoe zit het met de overige 75%?

Zelfstandige retailers

Op basis van het beleid van formules en op basis van de regels van de overheid kan ook een inschatting gemaakt worden voor een deel van de zelfstandigen.

Zeker dicht: Massagesalons, musea en partycentra zijn zonder twijfel allemaal gesloten. Dat betekent dat iets meer dan 32.000 zelfstandige retailers volledig dicht zijn.

Zeker open: Bakkers, slagers en supermarkten zullen vrijwel allemaal open zijn. Met redelijke zekerheid kunnen we dus zeggen dat ruim 33.000 zelfstandigen op een of andere manier open zijn.

Ingeschat: Van de overige 85.000 weten we het niet met zekerheid. Maar als we de verhoudingen van de formules in dezelfde branche doortrekken, dan zijn er van de 85.000 verkooppunten nog zo’n 62.000 op de een of andere manier open.

Ruim twee derde van de retail is open

Nemen we dan de ketens en de zelfstandigen samen, dan gaat het in Nederland om iets meer dan 200.000 verkooppunten. Daarvan zijn er ongeveer 140.000 open (deels met aanpassingen). Dat is dus ruim twee derde van het totaal.

corona ketens open of dicht

*) cijfers op basis van onderzoek websites + bellen
**) cijfers op basis van regelgeving en extrapolatie vanuit ketens (rekening houdend met brancheverschillen)

Samengevat ziet het er zo uit:


open / gesloten in retail corona tijd


Open is niet hetzelfde als omzet

Helaas is normaal open iets heel anders dan normale omzet. Dit blog is sec bedoeld om een indruk te geven hoe de winkelstraten er nu uitzien. Maar met alleen bezorgen en afhalen haalt de horeca natuurlijk nooit een acceptabele omzet en met 30% van het gebruikelijke bezoekersaantal zullen veel winkels de huidige situatie niet heel lang kunnen volhouden. Dat twee derde nog open is doet dus niets af aan de enorme problemen waar een groot deel van de Nederlandse retail nu mee wordt geconfronteerd.

 

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.