Hoe gaat het met de winkelstraten in Nederland en België? De nieuwste resultaten van de Retail Risk Index (RRI) 2018 zijn bekend: een berekening van het risicoprofiel (kans op stoppen) voor alle winkels in alle winkelgebieden in Nederland en België. Totaal meer dan 270.000 winkels die jaarlijks worden bezocht door de buitendienst van Locatus.
Goed nieuws na jaren van krimp
Er zijn duidelijke signalen van herstel in het winkellandschap in Nederland. Voor België kunnen we stellen dat de bodem lijkt te zijn bereikt, de leegstand is nog hoog, maar het aantal winkeliers dat heeft moeten stoppen is in 2017 fors teruggelopen.
Hoewel de regionale- en lokale verschillen in Nederland en België groot zijn, bestaan er tussen beide landen ook interessante overeenkomsten. Een overzicht van de 10 belangrijkste RRI-observaties, te beginnen met een verschil:
- Minder leegstaande winkelpanden in Nederland.
Meer leegstaande panden in België.
- In beide landen zijn er minder winkelpanden met een hoog risicoprofiel.
Dit betekent dat de verwachting is dat er minder winkeliers (noodgedwongen) zullen stoppen in 2018.
- Voor het eerst sinds 5 jaar is het landelijk percentage winkeliers, dat het afgelopen jaar is gestopt, in beide landen onder de 10% gekomen. In het verleden zagen we landelijke percentages van 11-14% stoppers.
- De Retail Risk Index (RRI) 2018 is verbeterd in alle provincies in Nederland en België. Het gaat zeker niet overal goed, maar op provinciaal niveau minder slecht dan vorig jaar.
- In beide landen bestaat er een zekere tweedeling: in het Noordwestelijk deel zijn de RRI-waarden veel gunstiger dan in het Zuidoosten. Deze achterstand bestaat al jaren en wordt niet kleiner.
- Daar waar meer winkeliers weten te overleven, zien we tegelijkertijd dat het aantal toetreders is teruggelopen. In Nederland van 8,0% naar 7,8% en België van 8% naar 6%.
- In de RRI-ranking van binnensteden scoren Amsterdam en Brugge bijzonder goed, Dordrecht en Luik vinden we juist op een lage positie in de ranking.
- De groep Hoofdwinkelgebied groot (winkelgebieden met 200-400 winkels) heeft het overwegend moeilijk. Zeer positieve uitzondering vormen het centrum van Delft en de Brabantstraat in Brussel. Beide winkelgebieden hebben een gevarieerd aanbod en weten mensen van buiten de regio te trekken. Zoals een winkelier het zelf formuleert: “In China kennen ze België niet, maar wel de Brabantstraat, omdat veel handelaars hier rechtstreeks importeren uit China. De Brabantstraat is er bekender dan Manneken Pis.”
Wilt u weten hoe het er in uw winkelgebied(en) voorstaat?