Signalen van herstel: 10 observaties over winkelgebieden in Nederland en België

Hoe gaat het met de winkelstraten in Nederland en België? De nieuwste resultaten van de Retail Risk Index (RRI) 2018 zijn bekend: een berekening van het risicoprofiel (kans op stoppen) voor alle winkels in alle winkelgebieden in Nederland en België. Totaal meer dan 270.000 winkels die jaarlijks worden bezocht door de buitendienst van Locatus.

Goed nieuws na jaren van krimp

Er zijn duidelijke signalen van herstel in het winkellandschap in Nederland. Voor België kunnen we stellen dat de bodem lijkt te zijn bereikt, de leegstand is nog hoog, maar het aantal winkeliers dat heeft moeten stoppen is in 2017 fors teruggelopen.

Hoewel de regionale- en lokale verschillen in Nederland en België groot zijn, bestaan er tussen beide landen ook interessante overeenkomsten. Een overzicht van de 10 belangrijkste RRI-observaties, te beginnen met een verschil:

 1. Minder leegstaande winkelpanden in Nederland.
  Meer  leegstaande panden in België.
 1. In beide landen zijn er minder winkelpanden met een hoog risicoprofiel.
  Dit betekent dat de verwachting is dat er minder winkeliers (noodgedwongen) zullen stoppen in 2018.
 1. Voor het eerst sinds 5 jaar is het landelijk percentage winkeliers, dat het afgelopen jaar is gestopt, in beide landen onder de 10% gekomen. In het verleden zagen we landelijke percentages van 11-14% stoppers.
 1. De Retail Risk Index (RRI) 2018 is verbeterd in alle provincies in Nederland en België. Het gaat zeker niet overal goed, maar op provinciaal niveau minder slecht dan vorig jaar.
 1. In beide landen bestaat er een zekere tweedeling: in het Noordwestelijk deel zijn de RRI-waarden veel gunstiger dan in het Zuidoosten. Deze achterstand bestaat al jaren en wordt niet kleiner.
 1. Daar waar meer winkeliers weten te overleven, zien we tegelijkertijd dat het aantal toetreders is teruggelopen. In Nederland van 8,0% naar 7,8% en België van 8% naar 6%.
 1. Het merendeel van de toetreders komt uit verschillende branches in Nederland en België.
 1. Ook de stoppers komen uit heel verschillende branches:
 1. In de RRI-ranking van binnensteden scoren Amsterdam en Brugge bijzonder goed, Dordrecht en Luik vinden we juist op een lage positie in de ranking.
 1. De groep Hoofdwinkelgebied groot (winkelgebieden met 200-400 winkels) heeft het overwegend moeilijk. Zeer positieve uitzondering vormen het centrum van Delft en de Brabantstraat in Brussel. Beide winkelgebieden hebben een gevarieerd aanbod en weten mensen van buiten de regio te trekken. Zoals een winkelier het zelf formuleert: “In China kennen ze België niet, maar wel de Brabantstraat, omdat veel handelaars hier rechtstreeks importeren uit China. De Brabantstraat is er bekender dan Manneken Pis.”

Wilt u weten hoe het er in uw winkelgebied(en) voorstaat?

Lees meer over de Retail Risk Index

Mattijn Bezemer

Mattijn Bezemer is Managing Partner bij The Big Data Company. Als econometrist richt hij zich op rekenmodellen die kansen en bedreigingen voor retailers in kaart brengen. Samen met Locatus heeft hij o.a. de Retail Risk Index en de Retail Revenue Calculator ontwikkeld.


Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.