Het afgelopen jaar besteedden consumenten in Nederland samen zo’n 3,6 miljard euro aan chocolade, koekjes, drop, nootjes en chips. Per persoon is dat 34 kilo aan zoetigheden en snacks per jaar.¹ Deze omzet steeg in tegenstelling tot de omzet in veel andere branches! Eindelijk weer eens een positieve ontwikkeling in de crisistijd.
Of het een positieve ontwikkeling is voor onszelf is laat ik maar even in het midden. Maar de tandartsen en diëtisten varen er volgens mij wel bij. Net als de specialisten in zoetwaren en chocolade. Aangezien Locatus de branches zoetwaren en chocolade specifiek bijhoudt kunnen we ook zien hoe deze zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld en waar de grootste snoepers in Nederland te vinden zijn.
Chocola snoept marktaandeel af van zoetwaren
Door de jaren heen is het totaal aantal verkooppunten Zoetwaren en Chocolade toegenomen van 578 in 2008 naar 613 in 2013. De verhoudingen tussen Zoetwaren en Chocolade is echter aanzienlijk gewijzigd. Het aantal verkooppunten Zoetwaren nam af met 11% en Chocolade steeg met maar liefst 33%. Dit is ook terug te zien in de winkelmeters in deze twee branches, respectievelijk -15% voor zoetwaren en +37% voor chocolade.
Maar waar wonen nu de grootste snoepers?
Is er een groot verschil te zien tussen het Bourgondische Zuiden en het koude Noorden of snoept men met name in de Randstad?
Er is een duidelijk verschil tussen de Zuidelijke en Noordelijke provincies. Met name de Limburgers springen eruit. Zij hebben vergeleken met de andere delen van het land een uitzonderlijk omvangrijk ‘snoepaanbod’. Dit komt met name door het grote aanbod in chocolade. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit komt omdat Limburg tussen België en Duitsland ingeperst ligt. En ook in Zeeland (met veel Duitse toeristen) en Noord Brabant (met veel Belgisch grensgebied) is relatief veel chocolade te vinden. Dus ik denk dat het snoepaanbod flink onderhevig is aan buitenlandse invloeden. Of zijn er volgens u andere oorzaken?
¹| uit RetailNews van 11-3-2013