Steeds meer dorpen zonder supermarkt, terwijl het aantal supermarkten stijgt.

Voordat ik dit blog start allereerst de beste wensen voor 2014. Op 2 januari viel mijn oog gelijk op de kop “Steeds meer dorpen zonder supermarkt”, gebaseerd op een publicatie van het Vakcentrum.  Een trend die al een aantal jaren speelt. Maar toch werd ik nieuwsgierig. Vooral omdat in mijn gedachten landelijk het aantal supermarkten stijgt. Ik duik er eens verder in.

In dit blog neem ik alle supermarkten onder de loep. Zowel de supermarkten als de mini-supers. Dit geeft in aantallen het volgende resultaat:

Branche 2003 2013 Verschil
Supermarkten + minisupermarkten (aantal) 5439 5948 +599

 

De toename is ruim 11% (+599 supers). Dan is het toch vreemd dat ongeveer 150 woonplaatsen géén super meer hebben. Even voor uw beeldvorming:  er zijn ongeveer 2.200 tot 2.500 woonplaatsen. Het laatste aantal is inclusief enkele gehuchten en buurtschappen. Het is maar net waar je de scheiding maakt. In 10 jaar tijd stijgt het aantal supermarkten dus landelijk met 11%, terwijl 6% van de Nederlandse woonplaatsen afscheid moet nemen van hun laatste supermarkt.

Er vindt dus een duidelijke verschuiving plaats. En wel een verschuiving richting de klant. Men kiest voor een locatie waar veel klanten wonen, hoe meer hoe beter. En het liefst de klant die consumeert. Een bepaalde leeftijdscategorie. Een bepaald klantprofiel.  Met andere woorden supermarkten emigreren vanuit de krimpgebieden naar de krachtgebieden.

Waar zien we wel en waar zien we geen supermarkten? Ik begin met de woonplaatsen zonder super.

Woonplaatsen in Nederland zonder supermarkt - 2013
Afbeelding 1. Rood is woonplaats zonder super.

Groningen en Friesland springen eruit als provincies met veel  plaatsen zonder supermarkt. Dit is een vergrijzend gebied met veel kleine dorpen, waar het blijkbaar moeilijk is een super open te houden.

Vervolgens neem ik de woonplaatsen met een super (supermarkt of mini-supermarkt) onder de loep.

Branche 2003 2013 Verschil
Supermarkten + minisupermarkten (aantal) 1448 1306 -142

 

Onderstaande kaart geeft een beeld van de landelijke spreiding van supermarkten. Hoe donkerder groener, hoe meer supermarkten.

Spreiding supermarkten over Nederlandse woonplaatsen - 2013
Afbeelding 2. Hoe groener, hoe meer supers.

In en rond de grote steden is een duidelijke  concentratie van  supermarkten. Niet alleen de mensen trekken naar de stad, maar ook de supermarkten.

Kijken we naar de G4 steden , dan zien we daar de gevolgen van de trek naar de stad.

Supermarkten in de 4 grootste steden van Nederland - 2013

Ruim 60% van de toename in supermarkten heeft plaatsgevonden in slecht 4 steden! De verschillen tussen de krimp- en groeiregio’s worden in de loop van de jaren dus steeds groter.

Maar wat doen we hier nu aan? De achterblijvers zullen toch moeten eten. Toch maar weer de Return of the SRV-man? Of bestellen, betalen en laten bezorgen via de interactieve TV? Kansen voor KPN, Ziggo en alle andere aanbieders?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.