Top 10 branches met hoogste filialiseringsgraad

Consumenten spreken zichzelf regelmatig tegen. Een veelgehoorde kritiek is dat je overal dezelfde winkels ziet. Maar als wij tijdens bezoekersenquêtes vragen wat men mist, noemt men meestal juist de bekende formules. Het leek me interessant om eens te bekijken hoe erg het met de filialisering gesteld is. Klopt het dat er steeds meer detailhandelsformules in het straatbeeld komen? Of valt het best mee?

Filialiseringsgraad stabiel
Ik heb goed nieuws voor de voorstanders van een gevarieerd winkelaanbod. De filialisering van het aantal verkooppunten in de detailhandel is de laatste drie jaar nagenoeg gestabilieerd op 37%. Dus 36.421 van de 97.554 verkooppunten maken deel uit van een winkelketen.

filialiseringNL-vkp

In totaal zien wij binnen de Nederlandse detailhandel maar liefst 1.116 verschillende formules[1]. Maar de verhouding filiaalbedrijven – zelfstandigen varieert flink per branche.

De meest / minst gefilialiseerde branches
Locatus maakt een onderscheid in 137 detailhandelsbranches variërend van supermarkt tot 2de hands kleding. Van deze branches bestaan maar liefst 27 branches alléén uit zelfstandigen, dus deze hebben geen enkel filiaalbedrijf. U kunt hier denken aan branches als Toko, Bont, Bruidskleding, Leermode, Antiek, Hengelsport, Watersport, Munten/postzegels of Stripboeken.

Er zijn ook branches waar de zelfstandigen juist sterk ondervertegenwoordigd zijn of bijna niet voorkomen. Wanneer we een top 10 maken van de meest gefilialiseerde branches in de detailhandel dan staat op nummer 1 Modewarenhuis (o.a. C&A, H&M) met 96,5% van de verkooppunten.

Top 10 gefilialiseerde branches (aantal verkooppunten) :

1 Modewarenhuis 96,5%
2 Warenhuis 96,4%
3 Textielsuper 95,2%
4 Supermarkt 92,6%
5 Bouwmarkt 91,9%
6 Vlaaien 91,4%
7 Woonwarenhuis 90,6%
8 Drogist 89,1%
9 Huishoudelijke Artikelen 84,8%
10 Parfumerie 81,0%

 

Voor de voorstanders van een gevarieerd winkelaanbod heb ik helaas ook een mindere mededeling. De filialiseringsgraad van de winkelmeters is aanzienlijk hoger. Bijna 61% van de winkelmeters in de detailhandel is van een filiaalbedrijf en dit percentage stijgt nog steeds.

filialiseringNL-wvo

De top 10 van gefilialiseerde branches op basis van winkelmeters wijkt iets af van de top 10 op basis van aantal verkooppunten. Woonwarenhuis is net buiten de top 10 gevallen en Electro (o.a. BCC, Media Markt) is hiervoor in de plaats gekomen.

Top 10 gefilialiseerde branches (winkelverkoopvloeroppervlakte :

1 Textielsuper 97,8%
2 Supermarkt 97,4%
3 Warenhuis 96,0%
4 Bouwmarkt 95,5%
5 Drogist 94,5%
6 Huishoudelijke Artikelen 94,0%
7 Modewarenhuis 92,7%
8 Vlaaien 90,6%
9 Parfumerie 90,4%
10 Electro 88,3%

 

Elke woensdag rond lunchtijd laat ik via twitter de filialiseringsgraad (naar aantal verkooppunten) van een willekeurige branche zien. De afgelopen weken passeerden onderstaande branches de revue (lichtblauw = zelfstandigen, donkerblauw = formules):

Filialisering - diversen

Volg ons op @LocatusNL

__________

[1] Locatus registreert een winkelketen als formule, indien deze meer dan 7 filialen heeft

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.