“Recessie trekt voorbij aan Bio-vakbeurs” las ik laatst ergens. Is dat zo, vroeg ik me af? Dan kan ik natuurlijk kijken naar wat ik zelf tegenkom, en wat mijn gevoel zegt. Maar ja, met een historische databank in huis, kan ik ook (met wat hulp van een collega) een landelijk totaalbeeld schetsen. Nu ik begin met schrijven nog geen idee van het eindresultaat. Ik neem u mee op mijn ontdekkingstocht.
“Verbeter de wereld en begin bij jezelf”
Dat was het credo van een van de sprekers die gisteren zijn verhaal deed tijdens een Pecha Kucha avond. Een credo dat naar mijn gevoel steeds meer mensen aanhangen. En dat is niet ongunstig voor de bio-branche. Als ik zo nadenk had ik 5 jaar geleden zo’n drie vegetariers onder mijn vrienden/familie. Dat aantal is ondertussen ruim verdubbeld. Ook zijn er steeds meer mensen om me heen die in hun werk een mix zoeken tussen commercie en “goed doen”. Een oud studiegenoot verkoopt ondertussen online bio-wijnen, de broer van mijn vriendin is een eigen groothandel begonnen waarin hij zeewierproducten verkoopt. En ik lees er steeds meer over. Zo blijkt uit een onderzoek[1] van ING onder 46.200 respondenten, dat 24% aangeeft regelmatig biologische producten te kopen. En ook in retailnieuwsbrieven kom ik steeds meer berichten over deze sector tegen. Berichten over vega-cupcakes, weedburgers (in dit geval seaweed en geen wiet). Maar ook inititiatieven zoals Marqt en Landmark. Of wat dacht je van het uit Amerika overgewaaide fenomeen ‘stadslandbouw’. Breidt de bio-branche zich ook echt uit? Of is het mijn selectieve perceptie?
Wat zegt onze database over natuur- en reformwinkels door de jaren heen?
Eerst heb ik gekeken naar het aantal verkooppunten door de jaren heen. Het aantal verkooppunten in de Branche “Reform & natuurwinkel” laat bij beide dips in de economie ook een dip in aantal winkels zien. Het aantal natuursupermarkten neemt echter wel toe.
Kijken we naar het aantal vierkante meters dan zien we ook hier een terugval in zowel het totale aantal vierkante meters als het aantal vierkante meters in de brache “Reform”. Kijken we naar natuursupermarkten, dan zien we een duidelijke groei in de laatste jaren.
Het aantal reform & natuurwinkels beweegt wel enigszins mee met de economische barometer. Dat wil echter niet zeggen dat de belangstelling is afgenomen. Supermarkten pikken een flinke hap van mee van de toenemende vraag[2]. Hun marktaandeel vertoont een stijgende lijn. Ook blijkt uit het eerder genoemde onderzoek van ING dat slechts 22% van de mensen die wel eens bio-producten kopen, dit alleen in gespecialiseerde winkels doet.
Wel of niet gevoelig voor de recessie? Mijn inschatting is toch wel. De mensen die uit overtuiging hun eetpatroon wezenlijk aangepast hebben, zullen dit niet zomaar veranderen. Maar er is ook nog een grote groep die incidenteel voor bio gaat. En die zal toch gevoeliger zijn voor de prijs.