Verschillen winkeldichtheid in België en Nederland

Wie weet dat nou niet? Dat de winkeldichtheid in België flink hoger ligt dan in Nederland. Bekend gegeven toch? Nou, niet helemaal. Daar heeft Locatus zich ook wel eens in vergist…

In 2006 begon Locatus met het in kaart brengen van de Belgische winkels. Als eerste de provincie Vlaams Brabant.  Uitgaande van de winkeldichtheid van deze provincie werd een extrapolatie gemaakt voor geheel België, rekening houdend met een hoger winkelaantal in regio’s als Brussel. De verwachting was uit te komen op een totaal van 180.000 verkooppunten.

FOUT!

We zaten er toch zo’n 20% naast. Er bleken in België vrijwel evenveel verkooppunten als in Nederland, terwijl het aantal inwoners slechts 2/3 is van het Nederlandse inwonersaantal.

Nederland heeft met 222.000 verkooppunten 134 verkooppunten per 10.000 inwoners.
België heeft met 212.000 verkooppunten 191 verkooppunten per 10.000 inwoners.

De belangrijkste verklaring hiervoor is dat België veel meer verkooppunten in de horeca en dienstverlening heeft. Kijken we sec naar de detailhandel, dan zijn de verschillen veel kleiner. Laten we eens kijken wat de stand  België – Nederland in de detailhandel. Ik neem een paar  branches onder de loep.

Damesmode250

Damesmode:  België – Nederland  1-1

Nederland lijkt koploper met 6.726 verkooppunten in de Damesmode, ten opzichte van 4.545 in België.

Maar als we kijken naar de winkeldichtheid per inwoner komen we op een gelijkstand:
Beide landen hebben 4,1 verkooppunt in damesmode per 10.000 inwoners.

Als we hiernaast de winkeldichtheid per provincie bekijken, dan valt op dat Zeeland en West Vlaanderen de koplopers zijn. Het gaat hier om relatief dunbevolkte regio’s, waar veel toerisme is.
Voor Flevoland en Vlaams Brabant geldt dat de aantrekkingskracht van de hoofdsteden dusdanig groot is dat het aantal modewinkels in deze provincies relatief laag is.

 

Juwelier

Juweliers:  België – Nederland  1 -0

Nederland en België hebben vrijwel evenveel juweliers: Nederland 1.535 en België 1.525. Maar als we per hoofd van de bevolking kijken, komt België als winnaar uit de bus.

België:  1,4 juwelierszaken per 10.000 inwoners
Nederland: 0,9 juwelierszaken per 10.000 inwoners.

In Nederland is men in de provincie Limburg het meest op juwelen gesteld. Voor België geldt wederom dat de kuststreek het goed doet. Daarnaast natuurlijk de provincie Antwerpen en Brussel.

 

FietsFietswinkels België – Nederland : 0-1

Nederland fietsland. België en de Ronde van Vlaanderen. Beide landen hebben fietsen hoog in het vaandel staan. Maar dat Nederlanders bijna met een fiets geboren worden is wel terug te zien in het aantal verkooppunten: Nederland 2.698 en België 1.219. Dat wil zeggen 1,6 fietsenzaak per 10.000 inwoners in Nederland en 1,1 fietswinkel per 10.000 inwoners in België. Toch zijn er in België ook een aantal regio’s die het qua winkeldichtheid winnen van sommige Nederlandse.

De kaart geeft overduidelijk aan dat fietsers een voorkeur hebben voor het vlakke land. Ik heb zo’n vermoeden dat ik in de Ardennen niet op de fiets naar mijn werk zou gaan.

Eerder analyseerde mijn collega Nicole Dirksen de fietsbranche uitgebreider in haar blog Raakt Nederland de titel ‘Nederland fietsland’ kwijt  aan België?’



TuinTuinzaken  België – Nederland: 1 – 0

Ook voor de tuinbranche geldt een grotere winkeldichtheid in België: 1,1 verkooppunt per 10.000 in de tuinbranche ten opzichte van 0,8 verkooppunt in Nederland.

We hebben hier drie branches bij elkaar genomen die met de tuin te maken hebben: Tuinartikelen, Tuincentra en Tuinmeubelen. Als we naar winkelvloeroppervlakte kijken is Tuincentra zonder twijfel de grootste branche.

België heeft duidelijk meer winkels per 10.000 inwoners, maar als je naar de winkelverkoopvloeroppervlakte (wvo) gaat kijken verandert het beeld. Nederland heeft duidelijk grotere winkels. In dit land is de wvo per 10.000 inwoners 1311 m², terwijl dit zich in België beperkt tot 911 m² per 10.000 inwoners.

 

Computer

Computerzaken België – Nederland : 1 -0

Het aantal computerzaken in beide landen ligt een stuk dichter bij elkaar dan de fietswinkels: 993 in Nederland en 893 in België.

De winkeldichtheid in België ligt met 0,8 per 10.000 inwoners 25% hoger dan in Nederland.

Zoals eerder aangegeven is het aantal winkels slechts één factor om te kijken naar verschillen in de detailhandel tussen de twee landen. Een andere belangrijke factor is de winkelverkoopvloeroppervlakte.

 

Ik voel een volgend blog aankomen. De voorlopige tussenstand  België – Nederland: 4 -2

Wij helpen u graag verder

Wilt u meer weten over onze data, rapporten of applicaties?
Bel of mail ons met uw vraag.

Björn Jansen (vastgoed): bjorn.jansen@locatus.com
Mardi Kok (retail): mardi.kok@locatus.com
Steven Markhorst (overheid&advies): steven.markhorst@locatus.com
Gerard Zandbergen: gerard.zandbergen@locatus.com

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.