De afgelopen tijd las ik opvallende nieuwsberichten over het vestigingsbeleid van retailers: “Aldi zet in op grote stadssupers”, “Lidl opent Belgische stadswinkel” en “IKEA opent een citystore in centrum Hamburg”. De stadscentra zijn in trek. Het vestigingsbeleid lijkt wel de omgekeerde wereld.
Nog niet lang geleden stond het woord “mandje” nog op de zwarte lijst van de discounters. Nu gaan ze winkels openen waar het begrip winkelmandje niet weggedacht kan worden. Aldi is van plan om winkels van ca. 1.000 m2 te openen. De eerste komt aan de Königsallee in Düsseldorf. Niet bepaald de goedkoopste winkelstraat van Duitsland. Aldi wil winkels openen op alle plekken waar de mensen wonen, dus nu ook in de stadscentra. De verwachting van Aldi is dat de consument in deze stadssupers vaker, maar kleinere, aankopen zal doen. Lidl ziet de stadswinkel als een experiment. Het assortiment wijkt duidelijk af van de andere vestigingen. Men verkoopt onder andere verse broodjes, salades en kant&klaar menu’s.
Woonwinkelen in het centrum
Ikea opent een citystore van 18.000 m2 in het verkeersvrije centrum van Hamburg. Geen bezoekers met de auto maar met het openbaar vervoer? In de buurt komt wel een parkeergarage voor 700 auto’s. Maar ze zetten voornamelijk in op hun bezorgservice.
Ik probeer me even voor te stellen hoe ik er mee om zou gaan: Ik loop door de stad en wil eigenlijk een nieuw dekbedovertrek. Oh ja, Ikea heeft een leuke collectie voor een leuke prijs. Laat ik daar maar even gaan kijken. En dan begint het ‘oh die servetten zijn ook leuk, ik kan ook nog wel een onderzetter gebruiken, ze hebben ook leuke nieuwe stoelen, even onthouden…. Voor de kleinere artikelen zullen ze volgens mij een geduchte concurrent worden van de warenhuizen, cadeauwinkels, kookwinkels etc. Nu even het andere scenario. Ik wil al een tijdje een nieuw bed kopen voor mijn zoontje. Ben op de fiets naar het centrum gegaan om wat te shoppen. Oh ja, Ikea, kan wel even voor een bedje kijken. Ik zie een leuk bedje en kan het op dinsdag thuis laten bezorgen. Doen? Ik wil er niet voor thuisblijven. Maar als ze ook ’s avonds bezorgen ben ik al bijna over de streep.
Trend of incident?
De hoge huurpijs en marges kan men vooraf calculeren. Maar in hoeverre de huidige consument zijn manier van winkelen zal omarmen is iets anders. Zullen meer retailers weer op zoek gaan naar de passant? En zijn deze pilotwinkels een voorbode voor het toekomstige vestigingsbeleid?