Waar praten we eigenlijk over bij leegstand?

Iedereen heeft het erover en iedereen heeft er wel een mening over. Maar wie kent de feitelijke cijfers?  De “beroepswinkelaars” van Locatus zijn dagelijks in de winkelgebieden van de Benelux te vinden. Zij registeren de mutaties in de winkelgebieden en van de verspreide winkels. Van nieuwe panden,  nieuwe winkels in een bestaand pand of leegstand…

De mutaties bevinden zich in 234 verschillende branches. Bijvoorbeeld Levensmiddelen (bakker, slager en supermarkten),  Mode en Luxe (kledingzaken, schoenen  en tassen), In en om het Huis (meubelzaken, Electro en Telecom). Dit zijn branches in de detailhandel. Daarnaast worden er mutaties bijgehouden voor de dienstverlening (Horeca, kappers en banken).

Locatus zet een pand op leegstand als:
Het redelijkerwijs de verwachting is dat in het (leegstaande) pand een verkooppunt in de detailhandel, horeca of consument gerichte dienstverlening zal terugkomen. Bovendien geldt het volgende:

Binnen een winkelgebied:

  • Het pand was als winkel in gebruik en staat nu daadwerkelijk leeg.
  • Of het pand is op dat moment niet meer als winkel of horeca in gebruik, maar op het pand staat wel aangegeven dat het te koop/huur is (als verkooppunt).

Buiten winkelgebieden:

  • Moeten beide criteria gelden!
  • Dus er moet een verkooppunt ingezeten hebben én er moet daadwerkelijk te koop/te huur of verkocht/verhuurd op het pand staan.

Hoe berekent Locatus leegstand?
Eigenlijk zit er in de Locatus database een tweedeling. Enerzijds detailhandel ( de winkels) en anderzijds de dienstverlening en horeca. Van beide delen houden we de leegstand bij. De totale leegstand in de database is de leegstand van zowel de winkels als van de dienstverlening en horeca. De procentuele leegstand berekenen in aantallen verkooppunten is geen probleem. Daarvoor kan het aantal leegstaande panden gedeeld worden door het totaal aantal panden in de detailhandel, dienstverlening en horeca. Een probleem ontstaat als de procentuele leegstand in vierkante meters moet worden berekend. Locatus heeft leegstaande meters van ALLE leegstaande panden, maar alleen meters van de detailhandel. Om iets te zeggen over de te verwachte leegstand van winkels moet dus eerst de totale leegstand worden verminderd met de verwachte leegstand van horeca en diensten.

De verhouding tussen detailhandel en niet-detailhandel is ongeveer fiftyfifty (aantal panden). De panden in de detailhandel zijn echter groter dan panden in de niet-detailhandel. Om de leegstandsoppervlakte per groep te berekenen wordt de gemiddelde grootte van de leegstaande panden berekend en als rekenfactor gebruikt.

Conclusie:
Aantal leegstaande panden:
verhouding detailhandel – niet-detailhandel is 1:1
Oppervlakte leegstaande panden:
verhouding detailhandel – niet-detailhandel is 2:1

De uiteindelijke berekening:
Op 1 oktober 2011 is het aantal vierkante meter leegstand 2.916.193 m². Het totaal aantal  vierkante meter in de detailhandel (inclusief leegstand) bedraagt 30.699.339 . De berekening ziet er als volgt uit:
(2/3 * 2.916.193)/( 30.699.339 – (1/3 * 2.916.193)) met als uitkomst 6,54%

Indien de cijfers op deze manier worden berekend is een gedegen basis gelegd voor een juiste vergelijking en beslissing over winkelvastgoed.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.