Waardoor verschilt impact van Corona op winkelpassanten in Europese steden? 

Corona blijft de wereld in haar greep houden en dat heeft nog steeds haar effect op de winkelstraten. Op dit moment gelden in veel Europese landen weer strenge corona restricties, maar in de zomer en het vroege najaar was er weer redelijk wat mogelijk. In die periode (september en oktober) heeft Locatus 121 tellingen gedaan in 96 verschillende winkelgebieden verspreid door Europa. Bijna al deze winkelgebieden zijn ook in 2018 en 2019 geteld en daarmee kunnen de resultaten worden vergeleken met de situatie voor corona.  

Vrijwel zonder uitzondering liggen de passantenaantallen in onze 2021 tellingen op de helft tot twee derde van wat wij voor corona telden.

Dat geldt voor Nederland en België, maar ook voor de grote Europese steden waar we geteld hebben. We kijken in dit blog eerst naar de Europese steden, daarna zoom ik in op de Benelux.

Europese steden met de minste impact: welke doen het relatief goed?

In het algemeen doen de Duitse en de Scandinavische steden het veel beter dan de andere steden. Als we kijken naar het aantal passanten op het drukste punt in de stad en dit aantal vergelijken met het aantal passanten dat wij de vorige keer telden – op dezelfde plek – dan zijn de 5 steden met de kleinste afname allemaal steden in Duitsland en Scandinavië.

Hiervoor zijn drie mogelijke redenen: 

  • Het gaat hier om landen waar corona de laatste tijd relatief beperkt impact heeft gehad, In Denemarken en Zweden golden op het moment van tellen nauwelijks beperkingen. 
  • Deze steden zijn relatief beperkt afhankelijk van internationale toeristen en sterk op hun regionale markt gericht. 
  • In Duitsland speelt mogelijk ook mee dat Duitsers relatief slecht toegang hebben tot internet en daardoor minder makkelijk online shoppen dan consumenten in andere Europese landen. 

Tabel 1: Steden met de kleinste procentuele afname in passanten 


Stad  Straat  Verhouding 2021 tov 2019
Köln Schildergasse 99%
Stockholm Drottninggatan 87%
Copenhagen Østergade 85%
Düsseldorf Schadowstraße 83%
Hamburg  Spitalerstraße  78% 

Welke steden lijden het meest onder gevolgen corona?  

Kijken we naar de steden met de grootste impact, dan zijn dit vooral steden die zeer afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen en dan vooral ook van toeristen van buiten Europa. Geneve heeft bijvoorbeeld veel internationale instituties en daar speelt waarschijnlijk dat veel van de buitenlandse werknemers en bezoekers van die instituten op dit moment afwezig zijn. 

Amsterdam heeft de grootste terugval in passanten, veroorzaakt door het wegvallen van internationale toeristen. Amsterdam scoort slechter dan andere toeristensteden als Barcelona en Wenen. Waarschijnlijk omdat voor bezoekers uit de eigen regio steden als onder andere Alkmaar, Haarlem en Utrecht makkelijker bereikbaar zijn en in corona tijd dan eerder bezocht worden dan Amsterdam. 

Tabel 2: Steden met de grootste procentuele afname in passanten 


Stad  Straat  Verhouding 2021 tov 2019 
Amsterdam Nieuwendijk 37%
Rome Via del Corso 37%
Lisbon Rua Augusta 39%
Paris Avenue des Champs-Élysées 39%
Geneva  Rue du Marché  40% 

De tellingen van Locatus vormen ook de basis  van het rapport Pan-European Footfall Analysis  | Key global and lifestyle cities 2021 – 2022 door BNP Paribas.


BENELUX

Waarom presteren sommige centra beter dan andere?   

Alle Nederlandse en Belgische steden hebben minder passanten dan voor corona, maar we zien ook een paar opvallende verschillen. 

  • Steden die veel buitenlandse toeristen trekken zoals Amsterdam kennen de sterkste terugval; 
  • Steden in regio’s waar veel Nederlandse toeristen naar toe gaan zoals Deventer en Harderwijk doen het relatief goed; 
  • Plaatsen met een of meerdere supermarkten in het centrum, zoals Vlissingen, scoren beter dan plaatsen waar geen supermarkt in het centrum aanwezig is. 

Situatie wel verbeterd ten opzichte van 2020  

Een aantal van de centra die wij in Nederland dit najaar hebben geteld zijn ook in het najaar van 2020 geteld. Ten opzichte van vorig jaar zien we in de meeste steden wel een lichte verbetering. Er zijn ook centra (bijv. Roermond en Almelo) die alweer een derde meer passanten hebben dan in 2020. Echter ook in deze steden liggen de aantallen nog steeds lager dan in 2019. 

Kortom, de impact van corona blijft groot en met het oplopen van de besmettingen en de opkomst van de Omikron variant zal dit voorlopig nog niet afgelopen zijn. Consumenten zullen dus voorlopig nog niet in dezelfde aantallen naar de winkelstraten gaan als voor de coronacrisis.  

Hogere besteding per winkelbezoek

Het goede nieuws is wel dat uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat als een consument naar de winkelstraat gaat, hij of zij dan wel meer uitgeeft . De omzetten in de retail zullen dus niet in gelijke mate dalen als de afname in passanten. 

Wilt u weten wanneer waar geteld is?

Overzicht van alle passantenrapporten

Dit voorbeeldrapport geeft aan welke informatie een rapport bevat. Wilt u een rapport bestellen of weten of een bepaalde straat ook geteld is? Bel dan +31 (0) 85 760 3283 of mail naar info@locatus.com.

Winkelpassanten rapportages

Komt er voldoende winkelpubliek langs? Deze informatie is bij uitstek geschikt om nieuwe (winkel)locaties te beoordelen. Of de performance van uw huidige winkel/centrum te monitoren. Een winkelpassantenrapportage geeft u snel inzicht in het druktebeeld.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.