De zomer in Nederland kent nog een laatste onwennige oprisping, maar zal weldra van kleur verschieten naar de Indian Summer en zich uiteindelijk onvermijdelijk moeten overgeven aan de nakende herfst. En ik -bofkont-, mag er voor Locatus nog één keertje op uit, om het laatste uitgeknepen restantje niet geïnventariseerde winkelgebieden in het altijd zonnige Spanje in kaart te brengen. Hoe leuk is dat !
Terwijl ik mijn koffer pak om weer naar Spanje te gaan voor Locatus, lees ik opmerkelijk nieuws: Alibaba opent haar eerste fysieke AliExpress Experience Store met 1.000 artikelen (voornamelijk elektronica) op 760 m2 in winkelcentrum Xanadú in Madrid. Joh, da’s een mooi toeval. Mijn trip start en eindigt in de Spaanse hoofdstad en het moet wel heel raar lopen wil ik niet een uurtje kunnen vrijmaken om AliExpress Plaza zelf te kunnen aanschouwen.
Alibaba en de 40 rovers
Bij Alibaba moet ik in mijn wat gedeformeerde, maar zeker fantasierijke geest trouwens altijd denken aan dat sprookje, waarbij Alibaba stinkend rijk wordt ten koste van de 40 rovers. En daarbij kan ik de vergelijking tussen die rovers en de fysieke retail maar moeilijk uit mijn hoofd krijgen…
Toegangspoort voor Europa
Echt nieuwsgierig word ik pas, wanneer ik lees dat Spanje als toegangspoort voor AliExpress tot de Europese markt zal moeten dienen, omdat Spanje na China, de VS en Rusland, voor AliExpress het vierde land is qua omzet!
Dat terwijl het online-aandeel in Spanje ronduit laag genoemd mag worden. Ruim 4% t.o.v. een EU-gemiddelde van 8-9% (bron: Statista 2018). Dan moet AliExpress dus wel een fors marktaandeel in Spanje hebben. In 2019 zal het aantal Spaanse bedrijven dat via AliExpress producten aanbiedt, stijgen van 3.000 richting 10.000. Het Spaanse icoon ElCorte Ingles is al langer actief op het platform en had de eer om de eerste AliExpress pop-up binnen haar warenhuis te accommoderen.
Wat hebben die Spanjaarden toch met China?
We gaan naar de Chinees (“ir a los chinos”) heeft in Spanje niets te maken met “uit eten gaan”, maar doelt op het bezoek aan de enorme hoos aan Chinese winkels die sinds de crisis van 2008 in Spanje zijn geopend. Het aantal winkels (ca. 16.000 in 2012 !!) is zo groot, dat in de nabijheid van Madrid een nieuw industrieterrein Cobo Calleja is ontstaan. Een terrein van bijna 20 miljoen m2 met alleen Chinese groothandelvestigingen en ruim 10.000 Aziatische werknemers (bron: El Economista).
China kampt met gigantische overproductie. Om dat kwijt te kunnen heeft men de rest van de wereld hard nodig. Logistieke routes over weg en water zijn daarbij van levensbelang. Binnen die context is het Chinese “Belt and Road Initiative”, beter bekend als de Nieuwe Zijderoute, ronduit fascinerend.
De economische crisis van 2008 en de monetaire tekorten in Zuid-Europa, waren een perfecte opmaat voor de Chinese expansiedrang. Na investeringen in Griekse, Italiaanse en Portugese havens, heeft China ook haar eerste successen in Spanje geboekt door zich in te kopen in de grootste containerhavens Valencia en Algeciras. China heeft inmiddels bijna 15% van de Europese havencapaciteit in handen en heeft zich zo een sterke invloed op de Zuid-Europese infrastructuur verschaft.
Alibaba versus Amazon
De e-commerce markt is een speerpunt in de Chinese afzet van overproductie. De strijd der giganten tussen de e-commerce reuzen Amazon en Alibaba lijkt een nieuwe fase in te gaan nu Alibaba nadrukkelijk aan de Europese deur lijkt te kloppen met de fysieke winkel. Tot nu toe zijn Amazon en, in mindere mate, Ebay nog de grootste platforms in Europa. Maar met de opmerkelijke entree in Spanje opent AliExpress zonder meer de aanval!
(bron: European Ecommerce Report 2018)
Terug naar AliExpress Plaza in Xanadú Madrid
Tja en dan die winkel. Vol verwachting klopt mijn hart, waarbij ik wegdroom naar de ultieme shopping experience, als een soort “Ali in Luilekkerland”.
Het winkelfront is veelbelovend. De drukte ook. Op vrijdag tussen 12 en 13 u: rond de 250 bezoekers waarvan 10-15% in de rij voor de kassa. Maar daarna overheerst de teleurstelling. Voornamelijk elektronica: laptops, tablets, mobieltjes, robotstofzuigers en andere gadgets. Ook verkrijgbaar in elke willekeurige MediaMarkt. Super gewone merken tegen super gewone prijzen. Slechts één enkele Chinese uitzondering: het merk Oppo, met zelfs één eigen medewerker.
Niets werkt in de winkel van AliExpress. Er is ook geen verbinding met het Internet . Hoezo experience? Wel aanraken, maar niets kunnen uitproberen? Dus maar eens aan de zeer vriendelijke medewerker om productinformatie vragen. “Sorry Sir, I really don’t know”. Huh?
Het aanbod is beperkt, kortom eens kijken of ik alternatieven online kan bestellen. “Sorry Sir, there is no screen available to order”. Nou ja zeg! “Can you deliver at my home address? “. Nee?? Huh? Hoezo omnichannel?
Tot slot naar de twee kassapunten. “Er zijn 15 wachtenden voor u” hoor ik de inhoud van mijn hersenpan stamelen. “Can I maybe pay via a tablet from one of your employees?”. U raadt het al “No Sir”. Huh, euh … huh ; ben ìk nu zo veeleisend?
Dus vervolgens langs bij de Apple-store één etage hoger. Wat een verademing. Een verward uitziende, maar zeer behulpzame en kundige nerd met klein sikje, die me echt alles kan vertellen over het product. Alles on- en offline beschikbaar. Thuisbezorgen? Ook oké. Kassa ? Naah, zullen we dat maar via mijn IPad regelen?
Hello 2019, here we are! En dat geldt ook voor de PhoneHouse winkel in Xanadu of de prachtige Huawei winkel aan de GranVia downtown Madrid.
Eindoordeel van de consumentenbond ? You’ll guess!!