Waarom blijven merkwinkels het goed doen in crisistijd?

Vorige week was ik in Wenen. Een prachtige stad met een mooi en levendig centrum. Het centrum heeft aan de westkant een luxer deel. In dit deel van de stad wordt momenteel het ‘Goldenes Quartier[1]’ afgerond. In dit winkelgebied, zo’n 10.000 m² groot, krijgen veel van de bekende topmerken zoals Prada, Louis Vuitton en Armani een plekje. Het gaat hier om de renovatie van een paar bestaande bouwblokken, waarbij ook een bankkantoor is verbouwd tot retailpand. De bouw van dit project is gestart in 2009 en wordt nu na 5 jaar opgeleverd. Opmerkelijk, dat in crisistijd een dergelijk project in het luxe segment opgestart is.

Deze situatie is niet uniek. Ook in andere steden zien we dat luxe modemerken hun locaties uitbreiden. Op de PC Hooftstsraat in Amsterdam hebben zich de afgelopen jaren Burberry, Bulgari, Gucci, Hermes en Louis Vuitton gevestigd. In Antwerpen zijn Armani, Burberry en Louis Vuitton nieuw gekomen. In London heeft Burberry na een grote verbouwing een winkel van 3.000 m² geopend en zo zijn er meer voorbeelden. Uit een onderzoek van JonesLangLasalle blijkt dat deze winkels een stijging van de verkoopcijfers van 10% of meer laten zien.

Opvallend dus, dat juist in crisistijd deze luxe winkels uitbreiden. Ik denk dat dit voor een deel komt door een toenemend aantal toeristen uit Azië, het Midden Oosten en Oost Europa. Dit is een nieuwe groep rijke toeristen die naast bezienswaardigheden bezoeken ook graag gaat shoppen. Maar dat kan naar mijn idee niet de enige verklaring zijn. Wat andere redenen zijn voor de omzetstijging in het luxe segment, vind ik een interessante vraag.

Graag lees ik uw mening hierover.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.